שתף קטע נבחר

 

שנה לחטיפת הנערות: "סולחת לבוקו חראם"

היום לפני שנה נחטפו 276 נערות מבית ספר בניגריה על ידי הטרוריסטים מארגון בוקו חראם, ובעולם צץ שוב קמפיין BringBackOurGirls#. מללה יוספזאי: "אחיותיי הגיבורות טרם שבו". 57 נערות ברחו תחילה והשאר נותרו בשבי. "אני מתפללת שאלוהים יסלח להם", כתבה אחת שברחה

הבנות עוד לא חזרו: ניגריה מציינת היום (יום ג') שנה לחטיפת 219 נערות על ידי לוחמי בוקו חראם מהעיירה הצפון-מזרחית צ'יבוק. אירועי השנה וחידוש הקריאות בעולם לשחרורן בא בשעה שארגון אמנסטי אינטרנשיונל הודיע כי האיסלאמיסטים חטפו לפחות 2,000 נשים ונערות מתחילת השנה שעברה.

 

עוד חדשות בעולם :

ירה למוות בארמדיל ופגע בשוגג בחמותו

עדויות: 400 מהגרים טבעו למוות בדרכם מלוב

 

מארגני קמפיין BringBackOurGirls#  הודו היום לתומכיו ברחבי העולם, החל מגברים, נשים וילדים מהשור ועד מפורסמים כמו הגברת הראשונה של ארה"ב מישל אובמה וזוכת פרס נובל לשלום, מללה יוספזאי. הנערות הן "סמל להגנה על כבוד וקדושת החיים של ילדה-נערה, אישה וכל מי שסובלת מדיכוי, נפגעת, פצועה ולא בטוחה", אמרו בארגון. "עלינו להבטיח את חזרתן הבטוחה".

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

"אחיותיי הגיבורות". מללה ונערות שברחו מידי בוקו חראם (צילום: AP) (צילום: AP)
"אחיותיי הגיבורות". מללה ונערות שברחו מידי בוקו חראם(צילום: AP)

האו"ם וארגוני זכויות באפריקה קראו היום לארגוני טרור להפסיק לפגוע בנערים ובנערות במסגרת הסכסוך, שגבה את חייהם של 15 אלף בני אדם ועקר מבתיהם 1.5 מיליון אנשים, בהם 800 אלף ילדים. במרוצת החודשים מאז החטיפה, הפכה בירת ניגריה, אבוג'ה, למוקד המחאה להשבת הנערות. מאז שהן נחטפו, התאספו בעיר מדי יום הורים למשמרת מחאה שדרשה את שחרורן המיידי. 

 

מללה: "אחיותיי הגיבורות"

בניו יורק, במסגרת קמפיין BringBackOurGirls#, צפוי בניין האמפייר סטייט להיות מואר בצבעים אדום וסגול המסמלים את המאבק באלימות נגד נשים. תפילות, הדלקת נרות וצעדות נערכו או עתידות להיערך ברחבי העולם. חביבה בלוגן, חברה בעמותה המנהלת את הקמפיין אמרה כי חשוב מאוד לציין את יום השנה. "זה נפלא שהעולם זוכר ושולח מסר כי לעולם לא נשכח. לעולם לא נעצור עד שנדע מה קרה לנערות", אמרה לסוכנות הצרפתית.

 

מללה, שנורתה בראשה על ידי לוחמי הטליבאן הפקיסטני משום שקידמה חינוך לנערות, פרסמה אתמול מכתב פתוח לנערות צ'יבוק, שבו כינתה אותן "אחיותיי הגיבורות". זוכת פרס הנובל לשלום בת ה-17 מתחה ביקורת על מנהיגי העולם וניגריה בפרט שלא עשו מספיק כדי לסייע לשחרורן הבטוח של הנערות.

בית הספר ההרוס בצ'יבוק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בית הספר ההרוס בצ'יבוק(צילום: AFP)

החטיפה אירעה ב-14 באפריל 2014, אז פרצו לוחמי בוקו חראם לבית הספר הממשלתי בצ'יבוק שבמדינת המחוז בורנו, ולכדו 276 נערות שהתכוננו לבחינות הבגרות שלהן. 57 בנות הצליחו לברוח, אך כל אות חיים לא נשמע משאר הנערות עד חודש מאי, כש-100 מהן הופיעו בווידאו שצילם בוקו חראם, עטויות לבוש מוסלמי ומצטטות את הקוראן.

 

מנהיג בוקו חראם אבו בכר שקאו אמר כי כולן התאסלמו ונישאו ללוחמיו. החטיפה ההמונית העלתה לכותרות את הקיצוניוּת האיסלאמיסטית, והארגון זכה לתשומת לב בינלאומית חסרת תקדים. אירוע החטיפה הוביל לקמפיין ויראלי באינטרנט שדרש את שחרורן, ובו לקחו חלק גם אישים חשובים ומפורסמים.

אובמה עם שלט הקמפיין  ()
אובמה עם שלט הקמפיין
 

בתחילה נמתחה ביקורת על התגובה הראשונית של ממשלת ניגריה למשבר והיא אולצה לקבל סיוע זר במאמצים לחילוץ הנערות. הצבא הודיע אז כמה פעמים כי הוא יודע היכן נמצאות הנערות, אך דחה הצעות לחילוצן בשל החשש לחיי הנערות.

 

אתמול סיפרה עדת ראייה לרשת החדשות הבריטית BBC שראתה יותר מחמישים מהחטופות בחיים לפני שלושה שבועות. האישה הניגרית, שחיה תחת שלטון "בוקו חראם" בעיר גווזה שבצפון-מזרח המדינה, סיפרה שראתה את הבנות בלבוש איסלאמי ומלוות על ידי אנשי ארגון הטרור. "הן אמרו שהן הנערות שנחטפו מצ'יבוק ושהן מוחזקות בבית גדול", אמרה האישה. "פשוט יצא לנו להיתקל בהם באותו כביש". אישה אחרת סיפרה ל-BBC שראתה כמה מהבנות החטופות בנובמבר במחנה של "בוקו חראם" בכפר ביטה בצפון-מזרח ניגריה.

נערות שברחו משבי בוקו חראם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נערות שברחו משבי בוקו חראם(צילום: AFP)
 

"כשבוע לאחר שהן הובאו למחנה, אחד מאיתנו הציץ דרך חלון ושאל: 'האם אתן באמת בנות צ'יבוק?' והן השיבו: 'כן'. האמנו להן ולא שאלנו אותן שוב", אמרה האישה. "הן למדו שיעורי קוראן, ניקו את המתחם שלהן, בישלו לעצמן וקלעו זו לזו את השיער. הן זכו לטיפול שונה - האוכל שלהן היה טוב יותר והמים נקיים".

 

"אני סולחת לבוקו חראם"

בדו"ח שפרסם ארגון אמנסטי היום, צוטט בכיר צבאי אומר כי הנערות מוחזקות בכמה מחנות של בוקו חראם, בהם בקמרון וייתכן שגם בצ'אד. החטיפה בצ'יבוק הייתה אחת מ-38 תקריות חטיפה שתועדו מאז תחילת השנה שעברה. נשים ונערות רבות שהצליחו לברוח מידי שוביהן סיפרו כי בשבי הן נאנסו ואולצו לעבוד בכפייה ולהינשא לטרוריסטים. 

יחזיר את הנערות? הנשיא הנבחר בוכרי (צילום: AP) (צילום: AP)
יחזיר את הנערות? הנשיא הנבחר בוכרי(צילום: AP)
  

ממשלתו היוצאת של הנשיא גודלאק ג'ונתן הואשמה באדישות לגורלן של הנערות לאחר שבתחילת הדרך ניסתה להפחית בגודל האירוע ואף הכחישה את קיומו. הפסדו של ג'ונתן בחודש שעבר לרודן הצבאי לשעבר מוחמדו בוכרי

העלתה תקוות חדשות לפריצת דרך בנושא. הוא מצדו הבטיח "לא לחסוך בשום מאמץ" כדי להשמיד את בוקו חראם.

 

21 מ-57 הנערות שברחו לומדות כעת באוניברסיטה האמריקנית בניגריה הממוקמת ביולה, בירת מדינת אדמאווה השכנה. הן כתבו לסוכנות הצרפתית כי הן מקוות "לשינויים חיוביים בעתיד, ולא רק בצ'יבוק אלא בכל המדינה ובעולם כולו".

 

"הנערות החטופות נמצאות במחשבותינו ובתפילותינו כל יום", כתבו, אך חלקן לא מאשימות יותר את לוחמי בוקו חראם. "אני סולחת לאנשי בוקו חראם על מה שעשו לנו ואני מתפללת שאלוהים יסלח להם גם", כתבה אחת מהן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
שנה בשבי. הנערות החטופות
צילום: AFP
מומלצים