האוניברסיטה העברית: לא רצינו לכפות על המתלוננת הליך המנוגד לרצונה
לאחר פרסום ההקלטה ב-ynet שבה הביעו סטודנטים כעס על סגירת פרשת פרופ' מריו שניידר שהטריד סטודנטית בכתלי המוסד, היועצת המשפטית מגנה על הדרך שבה נקטו בטיפול התלונה. "זאת החלטה שלה לא להתלונן במשטרה"
"ההליך הפלילי נתון קודם כל לשיקול הדעת של המתלוננת. זה הליך לא פשוט וצריך לכבד את ההחלטה. אנחנו לא נכפה עליה הליך שהיא לא מעוניינת בו". כך מסבירה ל-ynet היועצת המשפטית של האוניברסיטה העברית, עו"ד פפי יקירביץ', את סיום הטיפול בפרשת המרצה הבכיר פרופ' מריו שניידר (67) שהטריד מינית סטודנטית וההליך נגדו הסתיים בתוך כתלי האוניברסיטה ולא הגיע לכדי הליך פלילי.
אתמול (ג') נחתם ההסכם בין האוניברסיטה, הסטודנטית והמרצה, שבמסגרתו ננקטו נגדו כמה צעדים כמו איסור כניסה לאוניברסיטה במשך שנה וחצי, הרחקה לחמש שנים מכנסים אקדמיים וסמינרים באוניברסיטה והתחייבות לפצות את הסטודנטית בסכום משמעותי. הסטודנטית עצמה התחייבה שלא להעלות טענות נוספות ועתידיות כלפי המרצה. על פי ההסכם היא לא תגיש תביעה אזרחית אך הוא לא מונע ממנה חוקית להגיש תלונה במשטרה.
עוד אתמול נחשפה ב-ynet ההקלטה שבה הביעו סטודנטים תרעומת בשיחה עם ראש החוג למדעי המדינה באוניברסיטה, פרופ' ראובן חזן, על ההתנהלות של המוסד האקדמי בטיפול במרצה, שהמשיך ללמד עוד חמישה חודשים על אף שהודח כבר מתפקידו.
לקריאת ההודעה שנשלחה מטעם רקטור האוניברסיטה לסטודנטים - לחצו כאן
עו"ד יקירביץ' מסבירה כי החוק מחייב את האוניברסיטה לטפל בתלונה על הטרדה מינית באופן מיידי. "הנציבה למניעת הטרדה מינית מקיימת בירורה וצריכה להמליץ אם להעמיד את אותו אדם לדין משמעתי", כך עורכת הדין. "האוניברסיטה המליצה במקרה זה על הליכים משמעתיים והטיפול עבר לתובע המשמעתי. יש מקרים, כמו שנעשה במקרה הזה, שמגיעים לסוג של הסדר ששם סוף להליך המשמעתי.
בשל העובדה שהטיפול במקרה לא עבר למישור הפלילי, עולה השאלה אם ראוי שמקרים שבהם יש חשש לפלילים, יטופל על-ידי מוסדות לימוד ולא על-ידי המשטרה ובתי המשפט המהווים סמכות בלעדית.
לפי החוק, קיימת חובת דיווח ליועץ המשפטי לממשלה וזה יכול להחליט לפתוח בחקירה פלילית ואף להקפיא את ההליך המשמעתי כדי למנוע מצב של עשיית דין לא צודק בכתלי המוסד. עם זאת, פרשת המרצה הסתיימה לפני שזה הגיע לשלב הזה. "ההליך הפלילי נתון לשיקול הדעת של המתלוננת", טענה עו"ד יקירביץ'. "לנו כמוסד אין זכות לכפות עליה את ההחלטה והיא לא רצתה להתלונן והמשטרה יכולה לטפל במקרה רק עם תלונה".
מבחינת החוק, האוניברסיטה הייתה יכולה להגיש בעצמה תלונה למשטרה וכך כל אדם שהיה עד לעבירה. על ההחלטה הזו אמרה עו"ד יקירביץ': "לא נתחיל הליך סרק בניגוד לדעת המתלוננת. זה גם פוגע באמון של המתלוננת בנו ויכול להרתיע מנשים להתלונן".
לדבריה, "אם אנחנו מדברים על מקרים של תקיפה פיזית או מקרים חמורים אז השיקולים יכולים להיות שיקולים אחרים אבל כשיש מקרים של הטרדה מינית - אני חושבת שאנחנו צריכים לכבד את הרצון וההחלטה של המתלוננת לא לכפות הליך שהיא לא מעוניינת בו".
"האוניברסיטה לא הייתה מחויבת לפנות למשטרה בעצמה"
הפרשה נחשפה בחודש שעבר בערוץ 10 לאחר שסטודנטית הגישה תלונה נגד המרצה בטענה שהטריד אותה מינית וביצע בה מעשים מגונים. לפי התלונה, שהוגשה בחודש נובמבר 2014, במהלך נסיעה לחו"ל של המרצה והסטודנטים במסגרת קורס אקדמי, הוא הזמין אותה לחדרו ושם לכאורה נגע בה בניגוד לרצונה וביצע בה מעשים מגונים. מקרה זה, כך טענה הסטודנטית, אירע לאחר שהמרצה השמיע באוזניה כמה התבטאויות מיניות בוטות ומשפילות כגון "ידוע שתימניות חמות".
במהלך השיחה שנחשפה אתמול ב-ynet ענה ראש המחלקה לסטודנטים לביקורת על כך שלטענתם יש בעייתיות שהמקרה נסגר בין כותלי המוסד האקדמי: "אם זה 'ייצא החוצה' זה יהיה הרבה יותר גרוע לכולם. המתלוננת תסבול. ההליך הזה של הגשת תלונה וחקירה, 'את אמרת', 'אני אמרתי' - בבית משפט במדינת ישראל זה ייקח שנים".
לדברי יפעת בלפר, אחראית תחום מניעת הטרדה מינית באיגוד מארגני מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית, קיימים שלושה מסלולי פעולה. הליך פלילי, הליך אזרחי והליך בכתלי מקום העבודה.
"המטרה היא לתת לה את יכולת הבחירה. במקרה של הסטודנטית – אם היא רוצה לסיים את התואר שלה, וחשוב לה העתיד האקדמי שלה, זה בסדר גמור שהיא תבחר את הליך הבירור בתוך המוסד האקדמי. מה שמבחינתו חשוב זה שככל שזו הייתה הבחירה שלה, שמקום העבודה יקיים אותו על פי החוק ולא יתנה אותו בשימוש באחד ההליכים הנוספים", כך בלפר.
על הקלטות הסטודנטים שמביעים תמיהה על סגירת המקרה בתוך כתלי המוסד היא אומרת: "בהקלטה יש תסכול גדול מהאווירה שיש באוניברסיטה, אני מבינה את זה וצריך לתת לזה ביטוי, אבל זה דבר אחד וצריך לשים אותו בצד. אין דבר כזה נסגר בפנים ולא בחוץ, או כיבסו את הכביסה המלוכלכת בפנים. זו פשוט טעות ובורות להגיד את זה".
עוד מסבירה בלפר כי "אם הסטודנטית ביקשה שמקום העבודה יטפל בתלונה הוא מחויב לכך, אם הוא היה מפנה אותה להליך פלילי היא הייתה יכולה לתבוע אותו על פי חוק. הוא מחויב לקיים הליך בירור מהרגע שהמתלוננת בחרה להגיש תלונה במקום העבודה. ישנם מקרים בהם המעסיק מחויב לפנות למשטרה, אך זה לא המקרה המדובר".