כך מתבצע ניתוח לשינוי מין - שלב אחר שלב
כמאה ישראלים עברו עד כה ניתוח לשינוי מין בבית החולים שיבא בתל השומר, והדרישה רק עולה משנה לשנה. למי מאושר הניתוח, איך הוא מתבצע, ומה קורה אחריו? כל הפרטים
הם נולדו בגוף שאינו חלק מהם – ומשנים את המציאות: בשנים האחרונות עברו עשרות ישראלים ניתוח לשינוי מין במרכז הרפואי שיבא, בית החולים היחיד בישראל המורשה לבצע את הניתוחים המורכבים הללו. הם עוברים הכנה ארוכה בת חודשים, הערכות על ידי צוות רב תחומי, ולאחר הניתוח שישנה את חייהם, צפוי עוד שיקום ארוך.
קראו עוד על טרנסג'נדרים:
"מגיל 4 ידעתי: אני אישה בגוף הלא נכון"
לראשונה בישראל: גבר בן 24 בהריון וצפוי ללדת
מעכשיו: קל יותר לעבור ניתוח שינוי מין בישראל
בשנתיים האחרונות הובילו את הניתוחים לשינוי מין בשיבא המנתחים הפלסטיים פרופ' אייל וינקלר, פרופ' יוסי חייק וד"ר לירן אלון, לאחר השתלמות בבלגיה. מסייעת להם ד"ר מרסי באוורס מארה"ב, שבעצמה היתה פעם גבר ועברה ניתוח לשינוי מין.
את הניתוחים מבצע צוות המחלקה לכירורגיה פלסטית, בשיתוף מומחים לאורולוגיה וגינקולוגיה, כשטרם הניתוח ואחריו עוברים המועמדים הערכות פסיכולוגיות ופסיכיאטריות.
מי זכאי לבצע שינוי מין, מה ההכנות שלפני, כיצד מתבצע הניתוח, וכמה זמן אורך השיקום? הנה כל הפרטים:
למה צריך לבצע את הניתוח?
המועמדים לניתוח לרוב באים בבקשה לשינוי המין לאחר שנים של ידיעה שהם חיים בגוף אשר אינו מתאים למינם. רק אחרי הערכה רפואית ופסיכולוגית מקיפה ניתן לברר את סיבת הצורך בניתוח בין אם היא גנטית, פיזית או נפשית.
כמה הוא שכיח?
הניתוח לשינוי המין מתבצע במחלקה לכירורגיה פלסטית במרכז הרפואי שיבא מאז 1986. עד היום בוצעו כ- 100 ניתוחים לשינוי איבר המין. כחלק משינוי מין מתבצעים ניתוחים רבים נוספים ובהם הגדלות שדיים, כריתת שד, כריתת רחם ושחלות, הנשיית הפנים על ידי ניתוחים המכונים מקסילופציאליים.
כיום מתבצעים הניתוחים בתדירות של אחת לחודש ובשל הדרישה הגוברת מצד הקהילה והמועמדים לניתוח יורחב מספר הניתוחים בקרוב.
האם יש אלטרנטיבות לניתוח?
קיימות טכניקות שונות לביצוע ניתוחים אך לא ניתן לשנות את איבר המין ללא ניתוח. בעקבות נטילת הורמונים כחלק מהתהליך לשינוי המין, חלים שינויים פיזיים בגוף המטופל המתבטאים בשינוי בתפזורת השומן, שיעור, גודל השד ואיברי המין.
המועמדים לניתוח לרוב משנים את לבושם והמראה החיצוני עוד לפני הניתוח. לפי תפיסת המועמדים, השינוי החיצוני ולפעמים גם הניתוח לשינוי איבר המין, הינו פרט טכני המבטא את השלמת שינוי המין והמגדר.
מה צריך להכין לפני?
כמו כל מועמד לניתוח, יש להכין בדיקות בסיסיות כמו בדיקות דם, צילום חזה, אק"ג ובדיקות הורמונליות. במהלך התהליך והמפגש עם הוועדות, המועמדים נשלחים ליועצים בהתאם למינם ולבדיקות נוספות על פי הצורך, כמו ממוגרפיה וכירורג שד לפני כריתת שד. החולים נמצאים במעקב וביקורות לפני ואחרי כל ניתוח על פי סוג הניתוח המבוצע.
מה קורה ביום הניתוח?
לפני כל ניתוח מתקיימות הכנות שונות כמו צום במשך שש שעות לפני ניתוח, הכנת מעי, ותרופות להרגעה על פי הצורך.
כמה זמן נמשך הניתוח?
ניתוח לשינוי איבר זכרי לנקבי יארך כארבע שעות. ניתוח לשינוי מאיבר נקבי לזכרי יכול להיארך כשש שעות בשל מורכבותו והצורך במיקרוכירורגיה.
כמה רופאים לרוב משתתפים בניתוח?
בניתוח משתתפים לרוב שלושה רופאים. לפעמים קיים צורך בשיתוף מחלקות נוספות כמו אורולוגיה וגניקולוגיה.
מה בדיוק עושים בניתוח?
כאמור התהליך לשינוי המין כרוך במספר ניתוחים לשינוי הפיזי הנדרש.
במחלקה לכירורגיה פלסטית במרכז הרפואי שיבא, המובילה את כל התהליך, מבוצעים כל הניתוחים הפלסטיים. הגדלת שד אורכת כשעה ומבוצעת כמו כל הגדלת שד קוסמטית. כריתת שד עשויה להמשך כשעה עד שעתיים בשיטה בה מנסים להשטיח את השד תוך שימור פטמה ועטרה כשם שמבוצע בניתוחים לכריתת שד ושחזור שד מיידי, הקטנת שד או ניתוחי גיניקומסטיה (להסרת שדיים). ניתוחי אף מבוצעים על מנת לתת מראה תואם למגדר הדרוש.
ניתוחי פנים ולסת (מקסילופציאליים) מתבצעים על ידי מחלקת פה ולסת. על פי הצורך מבצעים הגדלה או הקטנת סנטר ולסת, ושינויים באזור המצח. ניתוחים להקטנת הגרוגרת ושינוי הקול מבוצעים על ידי מחלקת א.א.ג.
גינקולוגים מומחים מבצעים את הניתוחים הגינקולוגיים: בניתוח לשינוי איבר המין מזכר לנקבה מוסר איבר המין הזכרי כולל האשכים ומבוצעים שינויים פלסטיים אשר נותנים מראה נקבי תוך יצירת נרתיק מתפקד ושמירה על תחושה ויכולת גירוי מיני.
בשינוי האיבר מנקבה לזכר, עוד לפני הניתוח הסופי, מתבצע ניתוח לכריתת הרחם והשחלות כחלק מהשינוי ההורמונלי. בנוסף מתבצעת כריתה של הנרתיק ויצירת איבר זכרי תוך שימוש ברקמות רכות עור ושומן עם עצבים וכלי דם ושילוב של תותב סיליקון כדי לאפשר תפקוד של האיבר ושמירה על תחושה וגירוי מיני.
מה הסיכונים מהניתוח?
כמו בכל ניתוח קיימים סיכונים כלליים כגון דימום וזיהום. בנוסף, קיימים סיכונים ספציפיים לכל ניתוח בפני עצמו, אשר מובאים לידיעת המועמד לניתוח. הניתוח לרוב אינו הפיך.
מה קורה אחרי הניתוח?
על פי סוג הניתוח, נשארים בהתאוששות מספר שעות ולאחר מכן מועברים לאשפוז במחלקה לכירורגיה פלסטית עד להחלמה מלאה. בדרך כלל ההתאוששות אורכת מספר ימים.
מה הטיפול שמקבלים אחרי הניתוח?
רוב המנותחים מקבלים נוזלים כל עוד הם בצום, ואנטיביוטיקות על פי ההתוויה המתאימה וסוג הניתוח. כאשר מתבצע ניתוח ליצירת נרתיק נשי, מושאר קטטר על מנת לאפשר את השחזור והשיקום של צינור השתן. בנוסף נעשה שימוש במרחיב נרתיק לתקופה ממושכת על מנת לשמר את חלל הנרתיק.
מתי משתחררים הביתה?
שחרור לבית המנותח או המנותחת מתאפשר עם השלמת החלמתו על פי סוג הניתוח שעברו. לאחר הניתוח לשינוי איבר המין החולה לרוב משתחרר לאחר כשבוע.
כמה זמן נשארים בימי מחלה בבית?
בדרך כלל נדרשת חופשת מחלה של כחודש ימים לאחר הניתוח לשינוי איבר המין. ניתוחים פלסטיים מאפשרים בדרך כלל חזרה מלאה לתפקוד ועבודה לאחר כשבוע.
מה מותר ומה אסור לאכול אחרי הניתוח?
לפני ניתוח לשינוי איבר המין קיימת כלכלה מיוחדת על מנת לרוקן את מערכת העיכול לפני הניתוח במטרה להקל בהחלמת אזור הניתוח. לאחר הניתוח בדרך כלל מחודשת התזונה בהקדם על מנת להיטיב את החלמת הניתוח.
מה סימני האזהרה שדורשים להתקשר לרופא או לפנות לחדר מיון?
סימנים כלליים לאחר כל ניתוח אשר מחייבים בדיקת רופא הם עליית חום, הופעת אודם, נפיחות, רגישות, כאב, דמם או הפרשות. המנותח ישוחרר לביתו רק לאחר החלמה מלאה ויוזמן למעקב בשבוע שלאחר הניתוח לביקורת. המשך ביקורות יקבעו על ידי המנתח על פי הצורך והניתוח שבוצע והתקדמות ההחלמה.
ממה צריך להיזהר בתקופת ההחלמה?
יש להיזהר מפעילות מאומצת ולשמור על היגיינה מקומית באזור המנותח.
מתי אפשר לחזור לעבודה ולפעילות ספורטיבית?
בדרך כלל תוך שישה שבועות מהניתוח, על פי סוג הניתוח המבוצע ואופי ההחלמה.
האם מותר לקיים יחסי מין אחרי הניתוח, ומתי?
בניתוח מזכר לנקבה בדרך כלל ניתן לקיים יחסי מין ואף רצוי, לאחר כשלושה חודשים על מנת לשמר את תפקוד וחלל הנרתיק.
בניתוח מנקבה לזכר, זמן ההחלמה ארוך יותר והנחיות ניתנות על פי ההחלמה והוראות הכירורג המנתח.
מתי צריך ביקורת אצל הרופא?
ביקורת ראשונה לאחר שחרור מבוצעת במהלך ועד שבוע מיום השחרור מהאשפוז ובהמשך על פי הצורך והנחיות הכירורג פלסטי המנתח. לרוב לא נדרשות הדמיות או בדיקות נוספות לאחר ניתוח.
יעוץ רפואי: פרופ' יוסי חייק, מ"מ מנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית וד"ר לירן אלון, מומחה לכירורגיה פלסטית, המרכז הרפואי שיבא.