שתף קטע נבחר

 

על NBA ודבורים. הולכים לבחירות בבריטניה

שלושה שבועות לבחירות בממלכה והמפלגות העלו הילוך עם פרסום מצעיהן - אותו מסמך מפורט שנשכח מעט במערכת הבחירות בישראל. בין סוגיות בוערות כמו הגירה וכלכלה, יש מפלגות שהתמקדו גם בליגות האמריקניות ובכוורנים

זו הנחה שגורה בכל מדינה - כל הפוליטיקאים אותו הדבר. אך לפחות לפי מצעי המפלגות שפורסמו השבוע בבריטניה לקראת הבחירות שייערכו ב-7 במאי הפוליטיקה מגוונת יותר. המצעים חושפים, בין מאות דפיהם, איזו מפלגה מעוניינת להביא לבריטניה את ליגת ה-NBA ואיזו מתכננת לעזור יותר לדבורים ואיזו לכוורנים.

 

עוד חדשות בעולם:

בחדר המיטות: הרגלי שינה ברחבי העולם

בלי מסים וצבא: ארץ חדשה באירופה

הצתות ומאצ'טות: מהומות נגד זרים בדרא"פ

 

המניפסטים הפוליטיים בבריטניה פורשים לפרטים את תוכניות המפלגות - אם ייבחרו לכהן בשלטון. התכנים אמנם חשובים, אך גם האופן שבו יושק המצע במהלך עצרת או מסיבת עיתונאים שמשודרת בטלוויזיה ומטרתה להחדיר "לשוק" את מותג המפלגה.

ינצח את קמרון? מיליבנד מהלייבור (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ינצח את קמרון? מיליבנד מהלייבור(צילום: EPA)

"בסופו של דבר זה ה-יום של המפלגה, ה-יום שלה באור הזרקורים", אומר סטיבן פילדינג, מנהל המרכז לפוליטיקה בריטית באוניברסיטת נוטינגהם. השקפות ומדיניות שלא נלקחו בחשבון עשויות לחזור ולרדוף את המפלגות. כמו ב-2010 כשהמפלגה הליברל-דמוקרטית הבטיחה לבטל את שכר הלימוד באוניברסיטאות. אך לאחר הבחירות, הצטרפה לממשלה ששילשה אותו. מאז היא איבדה כמעט מחצית מתמיכת בוחריה.

 

גם אנשי מפלגה שמגיעים לא מוכנים עשויים להיות מובכים. ראש מפלגת העצמאות (UKIP) נייג'ל פרג' אמר בעבר כי המצע של מפלגתו ב-2010 היה "קשקוש" והודה שלא קרא אותו. השבוע הוא הבטיח כי הפעם הוא "קרא, הפנים והבין" כל מילה.

 

פחות משלושה שבועות לבחירות והמרוץ לא יכול להיות צמוד יותר. בסקר שפורסם הלילה (יום א') והוכן עבור העיתון "סאנדיי טלגרף", זוכות מפלגת השמרנים של ראש הממשלה דיוויד קמרון ומפלגת הלייבור ל-32 אחוזים. לפי סקר ב"סאנדיי טיימס", הלייבור מובילה בשלושה אחוזים, ולפי "האובסרבר" השמרנים מובילים בארבעה אחוזים. כמו בישראל, גם בבריטניה לא צפויה אחת המפלגות לזכות ברוב 650 מושבי הפרלמנט הבריטי.   

 

על מה הבחירות בממלכה?

כלכלה. בריטניה עדיין מתאוששת מאז המשבר הכלכלי ב-2008, וכל המפלגות מנסות לשכנע את בוחריהן שהן אלה שישמרו על מסלול ההתאוששות הכלכלי. השמרנים והלייבור, שתי המפלגות הגדולות, הבטיחו במצען לצמצם את הגירעון ולפעול נגד העלמת מס ולעזור ל"משפחות העובדות".

להמשיך את מורשת תאצ'ר. קמרון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
להמשיך את מורשת תאצ'ר. קמרון(צילום: EPA)

מפלגת השמרנים, מהאגף המרכז-ימין של המפה, מעוניינת להראות כי היא תומכת באדם העובד ולא רק בעשירים. הם מבטיחים הארכת המדיניות התאצ'ריסטית המפורסמת - "הזכות לקנות" - שאפשרה לאלפי דיירי הדיור הציבורי לרכוש את בתיהם בשנות ה-80. "אנחנו המפלגה של האנשים העובדים", אמר ראש הממשלה דיוויד קמרון וראש המפלגה, במעמד השקת המצע.

 

מפלגת הלייבור, הנוטה לשמאל, נאבקת להיתפש כמפלגה "אחראית" מבחינה פיסקלית, ולכן העמוד הראשון במצעה מבטיח כי ממשלה בהנהגתה תצמצם כל שנה את הגירעון. "הספרים יהיו מאוזנים והחוב הלאומי יופחת", הבטיח המנהיג אד מיליבנד.

 

במפלגה הליברל-דמוקרטית אוהבים להיקרא "האנשים שבאמצע". המנהיג ניק קלג הבטיח ביום רביעי "להיות ללב של ממשלה שמרנית, ולמוח לממשלת לייבור".

לב לשמרנים, מוח ללייבור. קלג מהליברל-דמוקרטית (צילום: AP) (צילום: AP)
לב לשמרנים, מוח ללייבור. קלג מהליברל-דמוקרטית(צילום: AP)
 

הגירה. אחד הנושאים החשובים ביותר בבחירות הקרובות. מדובר ב"דובדבן שבקצפת" מבחינת מפלגת UKIP האירו-סקפטית, שהביא לכך שעלתה למקום השלישי בסקרים. המצע של UKIP מבטיח לעזוב את האיחוד האירופי ו"לקחת בחזרה את השליטה על הגבולות". הוא גם כולל הגבלת הגירה לבריטניה, מלבד לעובדים מקצועיים הנחוצים לכלכלה הבריטית.

 

המפלגות האחרות הקשיחו גם הן את הרטוריקה שלהן. השמרנים אומרים כי הם יובילו "מכסות הגירה שנתיות שיכללו עשרות אלפים ולא מאות אלפים". זו הייתה גם הבטחתם ב-2010 שלא קוימה מאז. הפעם, זו לא "הבטחה" אלא "שאיפה".

 

אנשי הלייבור סבורים כי ההגירה צריכה להיות "בשליטה ומנוהלת בדרך הוגנת", אך מציינים כי "הלייבור לעולם לא תנתק את בריטניה משאר העולם".

לעזוב את האיחוד האירופי. פרג' מ-UKIP (צילום: EPA) (צילום: EPA)
לעזוב את האיחוד האירופי. פרג' מ-UKIP(צילום: EPA)
 

 

מדיניות חוץ. בריטניה היא גם אומה הבנויה על אי וגם מרכז בינלאומי, ויחסיה הסבוכים עם אירופה והעולם הם במוקד הבחירות הקרובות. תחת לחצה של UKIP הבטיחו השמרנים לקיים משאל עם על החברות באיחוד האירופי ב-2017.

 

בלייבור אומרים כי השמרנים הותירו את בריטניה "בשולי אירופה ומבודדת בעולם", וטוענים כי חיוני שהממלכה תישאר באיחוד. במפלגה הליברל-דמוקרטית שומרים על עמדה פרו-אירופית אך מציינים כי יפעלו לצמצום הבירוקרטיה.

 

מפלגות השמרנים, הלייבור וגם UKIP אומרות כי ישאירו על כנן את צוללות הגרעין, בעוד הליברלים-דמוקרטים מעוניינים לצמצם את מספרן. מפלגת הירוקים רוצה להיפטר מהן לחלוטין.

 

רפורמה דמוקרטית. הלייבור רוצה להחליף את הבית העליון של הפרלמנט, "בית הלורדים" שחבריו אינם נבחרים בבחירות, ב"סנאט הלאומים והאזורים" שחבריו ייבחרו בבחירות, בעוד הליברל-דמוקרטית מעוניינת לשנות את מערכת ההצבעה.

נגד כבד אווז. בנט מהירוקים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נגד כבד אווז. בנט מהירוקים(צילום: AFP)
  

בנוסף, UKIP מעוניינת במשאל עם שייערך כל שנתיים על סוגיה שעליה שני מיליון בני אדם יחתמו בעצומה.

 

ועוד משהו לא קשור. הבטחה אחת שתפסה את העין במצע השמרנים היא בניית "קשרים טובים יותר עם

ליגת הפוטבול NFL, עם ה-NBA והמייג'ור ליג, והמטרה הסופית היא הקמת זיכיון של הליגות הללו בבריטניה".

 

מפלגת הירוקים פונה לתחומים אחרים. במצעה היא מודיעה כי תאסור כבד אווז, תוציא מחוץ לחוק החזקת קופים כחיות מחמד ותסייע לדבורים על ידי איסור השימוש בחומרי הדברה.

 

במצע המפלגה הליברל-דמוקרטית לא שכחו את המצביעים מתחום הכוורנות. להם המפלגה מבטיחה "הגנה משפטית עבור קִנֵי דבורים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הקרב של קמרון. ראש הממשלה וראש מפלגת השמרנים
צילום: רויטרס
מומלצים