"לא יכולים לנשום". ברחוב הצמוד למכלי הנפט
תושבי שדרות דגניה בקריית חיים מתריעים שנים על הזיהום מחוות המכלים. "אנשים מתים לאט לאט. אני מפחד להוציא את ילדיי לשחק בחוץ", אמר אחד מהם. יהב חתם על צווים האוסרים על 4 מפעלים לייצר חומרים מסוכנים. תש"ן: עומדים בתקנים הסביבתיים והבטיחותיים המחמירים ביותר
יוסף קסוטו מתגורר בשדרות דגניה בשכונת קריית חיים בחיפה משנת 1962. נתוני משרד הבריאות על זיהום האוויר במפרץ חיפה ועל תחלואת הילדים בסרטן לא הפתיעו אותו. גם צווי הסגירה שהוציא ראש העיר חיפה יונה יהב למפעלים המזהמים, וחסימת הכניסה למפעלים הבוקר, לא הפכו אותו לאופטימי. "תמיד שומעים שמטפלים בזיהום, אבל לא רואים תוצאות ואין עם מי לדבר", אומר קסוטו. הוא ואחרים מתגוררים ברחוב הצמוד למכלי הנפט וחוששים מזיהום קרקע ואוויר.
הבוקר (א') הודיע יהב על נקיטת צעדים נגד המפעלים המזהמים במפרץ חיפה והוצאת צווי סגירה. אחר הצהריים חתם על ארבעה צווים המבטלים את הרישיון לייצור חומרים מסוכנים של בתי הזיקוק (בז"ן) וכרמל אולפינים וגדיב שנמצאים בבעלות בז"ן וכן חיפה כימיקלים, שם מוחזקים מכלי האמוניה שכבר שנים פועלים ללא רישיון עסק. "הממשלה הכריזה מלחמה על שליש מתושבי המדינה", אמר יהב. משאיות של העירייה חסמו את הכניסה למפעלים, אך בפועל לא נרשם שיבוש לאחר שגם המשטרה מנעה זאת.
בינתיים, ברחוב דגניה מודאגים מנתוני הזיהום שמצאו כי מחצית מהילדים חלו בסרטן במפרץ חיפה בגלל זיהום האוויר. הרחוב הוא הקרוב ביותר לחוות הדלקים של חברת תש"ן (תשתיות נפט ואנרגיה) וכמה מהבתים נמצאים במרחק עשרות מטרים ממכלי הנפט הגולמי במתחם. אחד מצווי הסגירה של יהב היה נגד חברת תש"ן.
זהירות סכנה - כתבות נוספות בנושא זיהום האוויר:
הדרמה במפרץ: "על נתניהו להתערב נגד הזיהום"
מפרץ חיפה: עצרת לזכר קורבנות הזיהום
לאחר פרסום דו"ח זיהום האוויר: חילוקי דעות בין רופאים
הנפט הגולמי מגיע מחו"ל ומצינור קצא"א (קו צינור אילת-אשקלון) אל המכלים בתש"ן ומשם הוא מועבר לבתי הזיקוק, ושם מזקקים אותו והופכים אותו לבנזין. החשש הוא מפני זיהום קרקע שיגיע למי השתייה של תושבי השכונה וכן פליטות אדי דלק לאוויר בשל העובדה שהמכלים אינם מכוסים.
"גם התושבים אשמים"
מתחם תש"ן צפוי להתפנות מהמיקום הנוכחי שלו ברחוב האצטדיון בקריית חיים כחלק מהתוכנית המכונה קרקעות הצפון. הוא צפוי להיות מוקם מחדש באזור שבין בתי הזיקוק לכביש 70. העירייה תמכה בתחילה בתוכנית, חרף ההתנגדויות של חלק מפעילי הסביבה שטוענים כי ישנו פוטנציאל נפיץ גם כך באזור עם הרחבת המפעלים הפטרוכימיים הסמוכים לפרויקט. העברת המתחם, לפי פעילי הסביבה, תיצור סיכון חדש וגדול בהרבה.
לדברי אבי, גם כן תושב שדרות דגניה, המדינה מזלזלת בתושבי קריית חיים ושלומם לא מעניין אותה. "זיהום האוויר הורג אנשים לאט-לאט בלי להרגיש, וכל האחראים מסתכלים עלינו כאילו שהכול טוב ונקי".
אבי קורא לצאת למאבק. "הגיע הזמן להתאחד ולצאת למאבקים לא פשוטים נגד אלה שמזהמים את האוויר כי אנחנו לא נרשה להם לעשות עסקאות שמזהמות את האוויר על חשבון הבריאות שלנו", אמר. "אני, אשתי והילדים חיים בקשיים, ואם מצבנו היה מאפשר לנו לעבור למקום אחר לא היינו מהססים. היום אני מפחד להוציא את ילדיי לשחק בחוץ בגלל הריחות המסריחים שהורסים את חיינו".
תומר מילס, שמתגורר מאז היותו ילד בשכונה, תקף את התנהלות הרשויות. "רק עכשיו פתאום המדינה מתחילה לעשות דברים ומדברים על הזיהום המטורף הזה. זה לא התחיל מהיום. ילדים חולים כבר עשרות שנים וחבל שרק עכשיו נזכרים לאחר שפרסמו את הנתונים של משרד הבריאות. אני לא יודע אם יקרה עם זה משהו כי אחרי שבוע ימים כולם ישכחו מכל העניין".
מילס צופה כי לא יישאר לגור בקריות בגלל זיהום האוויר. "אין מישהו שמסתובב בחיפה ולא מרגיש בריחות. בסופו של דבר מי שמחזיק במפעלים האלה הם אנשים עשירים מאוד שמחזיקים את המדינה חזק. אני יכול להאשים את ראש הממשלה בכל מה שמתרחש מבחינת זיהום האוויר כי הוא ידע על הזיהום ולא עושה מספיק, ואני גם מטיל אחריות על התושבים שלא עושים מספיק כדי למנוע את הזיהום. לצערי המדינה מפקירה אותנו".
התושבת ז'קלין ויגדה סיכמה: "אנחנו לא יכולים לנשום. לצערי רק בימים האחרונים התחילו לטפל באסון שהיה צריך לטפל בו מזמן. אף על פי שאני לא מאמינה בגופים האחראיים שמטפלים בזיהום, אני מקווה שנראה בסוף טיפול מתאים ומקצועי, ואם לא אז נעבור לגור במקום אחר באזור ירושלים".
מחברת תש"ן מסרה בתגובה: "תש"ן עומדת בתקנים הסביבתיים והבטיחותיים המחמירים ביותר, לרבות בדרישות המשרד להגנת הסביבה ואיגוד ערים להגנת הסביבה באזור מפרץ חיפה. זאת למרות שמתקני חברת תש"ן הינם מתקני אחסון והובלה של נפט גולמי ותזקיקים, ולא מתקני ייצור הפולטים זיהום אוויר ולכן תש"ן אינה מחויבת בהיתר פליטה לפי החוק. במשך שנים רבות התקין איגוד הערים מתקן ניטור רציף ליד טרמינל קריית חיים ולא אותרו חריגות כלשהן בזיהום האוויר בסביבה. במהלך כל שנת 2014, לאחר שאיגוד הערים הסיר את מתקן הניטור שלו, ערכה החברה ניטור בשלושה מוקדים שונים סביב חוות המיכלים. את מיקום נקודות הדיגום קבע איגוד ערים והמדידות בוצעו בהנחיתם. כל התוצאות המלאות נמצאות בידי האיגוד".
עוד נמסר מחברת תש"ן: "צר לנו שפעולות הננקטות נגד מתקני החברה הן תוצאה של הסתמכות על סקר המבוסס על נתונים מלפני כעשור ולא הוכיח קשר ישיר בין פעילות התעשייה בכלל, ופעילות תש"ן בפרט, על מצב התחלואה באזור מפרץ חיפה. זאת ועוד, בימים האחרונים גופים מקצועיים רבים, לרבות הסתדרות הרופאים ואיגודי הרופאים הודיעו בתגובה למשרד הבריאות כי 'אין כל הוכחה לתחלואה עודפת בקרב ילדים במחלות סרטן באזור חיפה, וגם הקשר בין זיהום אוויר למחלות סרטן לא הוכח'. פעולות העירייה כיום מהוות ביזיון בית משפט והפרה בוטה של צו המניעה שניתן כנגד עיריית חיפה ביום 6.7.14, אשר אסר על עיריית חיפה לשלול את רישיון העסק של הטרמינל. כל זיהום קרקע בחווה דווח ומטופל בשיתוף עם המשרד להגנת הסביבה ואינו מהווה סיכון לסביבה. באזור חוות המיכלים מי התהום הינם מים מליחים שאינם ראויים לשתייה ובוודאי לא מזוהמים. על כן לטענה על זיהום מי השתייה או מי התהום במקום אין כל שחר".