חומר הריסוס הפופולרי בישראל הוכרז כמסרטן
הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן ששייכת לארגון הבריאות העולמי, קבעה כי קוטל העשבים, גלייפוסט, הידוע בשם ראונדאפ - עלול להיות מסרטן. בישראל מרססים עם חומר זה בכל עיר ובכל גינה ציבורית כמעט. המחלה שמקושרת לחומר היא סרטן מסוג לימפומה שאינה הודג'קין, שישראל נמצאת במקום הראשון בעולם בתחלואה בסרטן הזה, והשנייה בתמותה
הקשר בין חומרי ריסוס לבין סרטן מסוג לימפומה שאינה הודג'קין. הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן ששייכת לארגון הבריאות העולמי, קבעה לפני כחודש כי קוטל העשבים, גלייפוסט, השכיח מאוד בתעשיית החקלאות בישראל, וידוע בשמו המסחרי ראונדאפ - מסרטן סביר בבני אדם.
מדובר בקבוצת הסיכון השנייה בחומרתה - מה שמלמד על קשר אפשרי בין היחשפות לחומר לבין תחלואה בסרטן. "זהו קוטל העשבים בעל היקף הייצור הגדול ביותר בעולם. הוא יעיל ביותר, משתמשים בו הן בשימושים חקלאיים והן בשימושים עירוניים, כמו בגינון", מסביר ד"ר אלי שטרן, מומחה להערכת סיכונים ויו"ר ועדת המומחים המייעצת לנושא חומרים מסרטנים לאגודה למלחמה בסרטן.
קראו עוד
ישראל ראשונה בתחלואת סרטן הלימפומה; שנייה בתמותה
דו"ח עולמי: עלייה במקרי הסרטן בעולם
בגלל כימיקלים - יותר ילדים חולים בסרטן ואסתמה
החומר נמצא בשימוש בעיקר בתוך היישובים, ולכן הוא גורם להיחשפות גבוהה עוד יותר. לפי פרסומי הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן, מחקרים שבוצעו בעבר הראו שהחומר עלול לגרום לסרטן בבעלי חיים.
בעקבות זאת, הוא הוגדר במסרטן אפשרי כבר ב-1985, אך הוצא מהרשימה ב-1991 בעקבות הערכה מחדש של המחקרים. במחקרים נוספים שהתקיימו מאז, התברר כי החומר עלול לגרום לשינויים גנטיים בתאים אנושיים.
"במחקרים שבוצעו בחומר זה נמצאו עדויות מוגבלות לסרטן בבני אדם אבל נמצאו עדויות מספקות בבעלי חיים, מה שהביא לסיווג החומר כמסרטן בקבוצה השנייה מתוך שלוש קבוצות סיכון", הוא מוסיף.
עדיין לא ברור מה תהיה ההשלכה של ההחלטה על השימוש בחומר, והגורמים הממשלתיים יצטרכו להחליט על כך. "כעת הרשויות המוסמכות תצטרכנה לדון לגבי החקלאים והגננים שמשתמשים בחומר הזה וכיצד לפעול בנושא בכלל".
ישראל - במקום הראשון בתחלואת לימפומה שאינה הודג'קין
המחלה שמקושרת לחומר הזה היא סרטן מסוג לימפומה שאינה הודג'קין. ישראל נמצאת במקום הראשון בעולם בתחלואה בסוג הסרטן הזה, ושנייה בתמותה.
מנתוני משרד הבריאות והאגודה למלחמה בסרטן שפורסמו רק לפני כחודשיים, עולה כי בארץ ישנם 18.1 חולים למאה אלף בקרב גברים ו-14.6 למאה אלף בקרב נשים. בישראל גם נפטרים 4.8 גברים למאה אלף ו-3.5 נשים למאה אלף.
פרופ' אורה פלטיאל, מומחית להמטולוגיה ולבריאות הציבור בבית החולים הדסה, אמרה במסיבת העיתונאים בה הוצגו הנתונים שאחת ההשערות לתחלואה הגבוהה בלימפומה שאינה הודג'קין היא ההיחשפות לחומרי ההדברה.
"ישראל היא מדינה קטנה מאד בה אין הפרדה בין אזורים חקלאיים לאזורים לא חקלאיים, ולכן החשיפה היא גבוהה יותר. ישנם מחקרים שמראים שהיחשפות לחומרים כאלו מעלה את התחלואה ב-35 אחוז", אמרה אז.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "הפרסום על הסיווג החדש של גליפוסט ככל הנראה כחומר מסרטן, הועבר לנציגי הוועדה הבינמשרדית לרישום חומרי הדברה ונדון לאחרונה.
"הוחלט כי הוועדה תבחן את הצעדים של הגופים הרגולטוריים בארצות הברית ואירופה לסיווג החדש הזה, ותשקול בהתאם ובמידת הצורך צעדים רגולטוריים בישראל כגון מגבלות שימוש והוספת אזהרה לגבי חומר מסרטן בתווית התכשיר".