שתף קטע נבחר

 

100 שנה לשואת העם הארמני: "לא נשכח"

מנהיגים מהעולם, בהם נשיאי רוסיה וצרפת, השתתפו בטקס שנערך בבירת ארמניה. את ישראל - שלא מכירה ברצח העם - ייצגו חברי הכנסת שי וברקו

בירובאן, בירת ארמניה, נערך היום (ו') טקס לציון 100 שנה לשואת העם הארמני. את ישראל - שלא מכירה באופן רשמי ברצח העם - ייצגה באירוע משלחת של הכנסת בראשות ח"כ נחמן שי ובהשתתפות חברת הכנסת ענת ברקו.

 

שואת הארמנים - כתבות נוספות

ארמניה, השואה וקים קרדשיאן

100 שנה לרצח העם: איך חי ארמני בטורקיה?

רק אל תגיד "ג'נוסייד". כשהטורקים עצבניים

 

לפי היסטוריונים, עד 1.5 מיליון ארמנים נרצחו על-ידי הטורקים העות'מנים בימי מלחמת העולם הראשונה, וחוקרים רבים רואים באירועים האלה רצח העם הראשון של המאה ה-20. טורקיה מנגד מתעקשת שמספר ההרוגים היה נמוך בהרבה וכי היו אלה קורבנות של מלחמת אזרחים והתקוממות, לא של רצח עם שיטתי. היא פועלת נמרצות כדי למנוע ממדינות שונות להכיר באירועים כרצח עם, ונוקטת סנקציות נגד מדינות המקדמות הליכי הכרה שכאלה.

 

טקס הזיכרון, היום    (צילום: רויטרס)

טקס הזיכרון, היום    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הטקס נערך ב-24 באפריל לציון היום שבו נעצרו 300 מנהיגים, אנשי דת, אינטלקטואלים וסופרים ארמנים. לאחר מכן טבחו הטורקים בהם וב-5,000 ארמנים נוספים שחיו בקונסטנטינופול. נשיא ארמניה סרז' סרקיסיאן נשיא דברים והביע תקווה כי הצעדים האחרונים להכרה בטבח כרצח עם יסייעו לסלק את החשיכה של 100 שנות הכחשה.

 

בטקס השתתפו נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, נשיא צרפת פרנסואה הולנד ומנהיגים נוספים מרחבי העולם. הנשיא הולנד הניח זר לזכר ההרוגים, ואמר: "אני קד בפני הקורבנות ואומר לחבריי הארמנים שאנחנו לעולם לא נשכח את הטרגדיות שהעם שלכם עבר".

 

ח"כ נחמן שי שזר פרח צהוב בזר ענק שהונח אחר כך על האנדרטה. בשיחה קצרה עם הנשיא סרג' סרקסיאן אמר שי: "אני גאה לייצג את מדינת ישראל ואת העם היהודי באירוע היסטורי זה. אנחנו מבינים אולי יותר מעמים אחרים את הסבל והכאב של העם הארמני וחולקים עמכם את הטרגדיה האיומה".

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

נשיא צרפת פרנסואה הולנד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשיא צרפת פרנסואה הולנד(צילום: AFP)
 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין(צילום: AFP)
 

ח"כ ברקו אמרה כי "העם הארמני העתיק סבל אסון נורא ורבים מבניו ובנותיו נספו בטרגדיה איומה. אנו, בני העם היהודי למוד הסבל, מכירים ומזדהים עם הכאב והאובדן של העם הארמני. זכות גדולה וחובה מוסרית נפלה בחלקנו ליטול חלק באירוע כה משמעותי, לצד נציגי מדינות נוספות".

 

מוקדם יותר החודש טורקיה החזירה את שגרירה מהוותיקן לאחר שהאפיפיור הגדיר את ההרג כרצח עם. הפרלמנט האירופי גם עורר את זעמה של אנקרה כשהעביר החלטה לא מחייבת להנציח את רצח העם הארמני.

 

לאחרונה פרסמו ארגונים, אישי ציבור ורוח, אמנים, אנשי ביטחון ואקדמיה עצומה הדורשת ממדינת ישראל ללכת בעקבותיו של האפיפיור פרנסיסקוס, ולהצטרף ל-23 המדינות שכבר הכירו ברצח העם הארמני. "כבניו של עם יודע שואה, הנלחם כיום נגד הכחשתה, חייבים אנו לגלות רגישות מיוחדת לאסונו של עם אחר", נכתב בעצומה.

 

שורה ארוכה של ארגונים ואנשי ציבור, חוקרים, אמנים, אנשי ביטחון מימין ומשמאל, חתמו על עצומה שבה קראו לכנסת ישראל ולממשלת ישראל להכיר ברצח העם הארמני. בין החותמים: חוקר השואה חתן פרס ישראל יהודה באואר, הסופרים דויד גרוסמן, א.ב. יהושוע, סמי מיכאל ועוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אחרי 100 שנה, ההכרה בעולם עדיין חלקית
צילום: AFP
מומלצים