שתף קטע נבחר

 

השומר מאושוויץ חיבק את הניצולה: סולחת לו

אווה קור ששרדה את ניסויי מנגלה הגיעה לגרמניה כדי להעביר מסר סלחני לאוסקר גרונינג, שעומד למשפט על סיוע לרצח 300 אלף יהודים בשואה. אך גם היא הייתה מופתעת מתגובתו. כעת, היא מסבירה מדוע לחצה את ידו

"הסליחה היא הנקמה הכי טובה" - כך סבורה ניצולת השואה אווה קור שהגיעה השבוע לבית המשפט בגרמניה שם מתקיים משפטו של "מנהל החשבונות של אושוויץ". קור אף לחצה את ידו של אוסקר גרונינג, המואשם ב-300 אלף מקרים של סיוע לרצח ב-1944, וגם התחבקה עמו.

 

עוד חדשות בעולם :

מבן הנשיא למנתח המוח. בורסת הרפובליקנים

בלי אופוזיציה: פושע המלחמה שוב נשיא

ישראלים ממריאים מנפאל: "שמחים לחזור"

 

קור, בת 81 שיחד עם אחותה התאומה הייתה קורבן לניסויי ד"ר מנגלה, הגיעה במיוחד מביתה בארצות הברית כדי לשבת במשפטו. גרונינג עבד כשומר במחנה ההשמדה אושוויץ בחודשים מאי-יוני 1944, אז הובאו למחנה 425 אלף יהודים מהונגריה, ולפחות 300 אלף מהם הוצאו להורג בתאי גזים.

 (צילום: מתוך טוויטר) (צילום: מתוך טוויטר)
(צילום: מתוך טוויטר)

התביעה בגרמניה טוענת בין היתר שגרונינג סייע לאסוף ולערוך רישום של כסף שנגנב מאסירים שנרצחו על ידי הנאצים. "הוא סייע למשטר הנאצי להרוויח כלכלית ותמך ברציחות השיטתיות", טענה התביעה.

 

ביום הראשון למשפט, שהחל בשבוע שעבר, ניסתה קור ללחוץ את ידו של גרונינג, אולם כשהתקרבה אליו, הוא נבהל והתעלף. "באותו רגע הוא לא היה נאצי אלא אדם מבוגר שהתעלף", כתבה ניצולת השואה בפוסט שפרסמה ביום שישי האחרון באתר Quora. בפוסט שכתבה ניסתה קור להסביר מדוע לחצה יד לעובד מחנה ההשמדה לשעבר. "אני מעוניינת לראות מה יקרה כשמישהו מצד הקורבן פוגש מישהו מצד התוקף. אי אפשר לחזות מה יקרה".

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
  

אחרי שהסתיים הדיון, ניסתה קור להתקרב לגרונינג פעם נוספת. הוא ניסה לעמוד אך קור התעקשה שיישב וילחץ את ידה. "לחצתי את ידו ואמרתי: 'אני מעריכה את העובדה שאתה מוכן לבוא ולעמוד מולנו. אבל אני רוצה שגם תבקש מנאצים מבוגרים אחרים שעדיין בחיים שייחשפו וידברו על בעיית הניאו-נאציזם שמתחזקת כיום בגרמניה'". לאחר שסיימה להעביר לו את מסרהּ, הפתיע אותה גרונינג בנשיקה על לחייה. "אני לא יודעת אם רציתי להגיע לכך, אבל אני מניחה שזה עדיף על פני מה שהוא היה עושה לי לפני 70 שנה", הוסיפה.

 

לחיצת היד שתועדה בצילום גררה שבחים לצד ביקורת. היא סיפרה כי הבינה שהתמונה עשויה להצטייר כהחלטית מדי. "אני יודעת שהרבה אנשים יבקרו אותי על התמונה הזאת, אבל לא נורא. מדובר בשני בני אדם, 70 שנה אחרי". היא הוסיפה כי היא תומכת בכל אישום נגדו. "סלחתי לנאצים ולכל מי שפגע בי, אבל אמרתי לו שסליחתי לא מונעת ממני מלהאשים אותו או מסירה ממנו את האחריות למעשיו".

 

קור, שייסדה את הארגון האמריקני של תאומי מנגלה, מובילה זה שנים את הקו הסלחני כדרך "לרפא את הנפש". בראיון ל"ידיעות אחרונות" ב-2005 היא הצהירה כי היא סולחת גם למנגלה. "אני סולחת למנגלה ולכל שאר הרופאים שביצעו בי ובאחותי התאומה מרים ניסויים מזעזעים. אני סולחת להם על שהרגו את ההורים שלי, שגזלו ממני את שאר משפחתי, שלקחו ממני את הילדות, שהפכו את חיי לגהנום, שיצרו עבורי סיוטים שליוו אותי לילה לילה בששים השנים האחרונות. בשמי - ורק בשמי - אני מוחלת להם על כל המעשים הנוראיים הללו", אמרה אז.

 

במהלך הדיונים הראשונים במשפט הודה גרונינג כי סייע לאסוף ולספור את הכסף של קורבנות הנאצים שנרצחו כחלק

מעבודתו במחנה ההשמדה. הוא אמר לכתבים שהוא מצפה שיזכו אותו. "אני חולק אשמה מוסרית, אבל אתם תחליטו אם אני אשם לפי החוק הפלילי". גרונינג לא מכחיש שעבד כשומר במחנה ההשמדה, אולם לטענתו הוא לא ביצע שום פשע. משפטו נערך בעיר הגרמנית לינברג, דרומית להמבורג.

 

מחנה אושוויץ היה מחנה הריכוז וההשמדה הנאצי הגדול ביותר, שהוקם ב-1940 ליד העיירה הפולנית אושוויינצ'ים. ב-14 ביוני 1940 הובא לאושוויץ משלוח ראשון של אסירים פוליטיים פולניים; בהמשך הורחב המחנה לחלק הקרוי בירקנאו, לצורך שיכון שבויי המלחמה הסובייטיים לאחר הפלישה הגרמנית לברית המועצות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך טוויטר
אווה קור ניצולת שואה אוסקר גרונינג שומר אושוויץ משפט גרמניה
צילום: מתוך טוויטר
מומלצים