שתף קטע נבחר

 

נפאל הרחוקה. הכפרים נשכחו ברעידת האדמה

בשעה שמאמצי החילוץ וההצלה ומשלוחי הסיוע מתמקדים בקטמנדו ובערים אחרות, הכפרים המרוחקים לא זוכים כמעט לסיוע אף שחלקם נהרסו כליל ברעידת האדמה ותושביהם נואשים למזון, למים ולמקום בטוח לישון בו. "אני כועס, אבל מה אני יכול לעשות?", אמר חייל שאיבד את אשתו ההרה באסון

דבר כמעט לא נשאר מן הכפר פסלאנג חוץ מערימות עצומות של לבנים אדומות שבורות ושל בוץ ואבק. אחת הערימות האלה הייתה פעם ביתו של בוג' קומאר טאפה. אשתו של קומאר הייתה בהריון ובעת רעידת האדמה שזעזעה ביום שבת את נפאל היא הצליחה ברגע האחרון לדחוף החוצה את בתה בת החמש, אך היא עצמה נהרגה כשהבית קרס עליה.

 

עוד חדשות בעולם :

מלך סעודיה מדיח וממנה: אחיינו - יורש העצר

אינדונזיה: 7 זרים הוצאו להורג בכיתת יורים

 

טאפה ותושבים נוספים עדיין מחכים שהממשלה הנפאלית תשלח מזון, אוהלים וכל סוג של עזרה לכפר ההררי העני, שהיה באזור מוקד רעידת האדמה בעוצמה של 7.8 דרגות בסולם ריכטר. לפי שעה מספר ההרוגים הרשמי בנפאל עומד על 5,006 ומספר הפצועים על יותר מעשרת אלפים. בעקבות הרעש איבדו את בתיהם עשרות אלפי בני אדם. "כשחזרתי הביתה לא היה כלום", סיפר טאפה, חייל בצבא נפאל. "הכול היה שבור. אשתי, היא מתה".

 

אשתו ההרה הצילה את הילדה בת החמש ונהרגה. בוג' קומאר טאפה ליד הריסות ביתו בכפר פלסאנג (צילום: AP) (צילום: AP)
אשתו ההרה הצילה את הילדה בת החמש ונהרגה. בוג' קומאר טאפה ליד הריסות ביתו בכפר פלסאנג(צילום: AP)

מחפשים ניצולים וגופות בידיים חשופות    (צילום: רויטרס)

מחפשים ניצולים וגופות בידיים חשופות    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

טאפה קיבל חופשה מהצבא כדי להתאבל על אשתו, והוא כנראה בין החיילים הבודדים במדינה שלא נשלחו להשתתף בפעולות החילוץ וההצלה. אלא שבמקום לשקוע בעצב הוא כועס מאוד. "רק התושבים האחרים בכפר שבתיהם נהרסו עוזרים לי. הממשלה לא נותנת לנו דבר", הוא אמר.

 

"המשטרה אמרה 'אין לנו את מי לשלוח לכם'"

טאפה סיפר כי גורם בממשל הנפאלי הגיע, צילם כמה תמונות ועזב מבלי להעביר שום סיוע לכפר, שממוקם צפונית-מערבית לבירה קטמנדו ושמתגוררים בו כ-300 בני אדם.

 

"אני כועס, אבל מה אני יכול לעשות? אני גם עובד עבור הממשלה", אמר טאפה. "הלכתי לשאול את המשטרה אם הם לפחות יכולים לשלוח כמה אנשים לעזור לנו להציל את הדברים שלנו, אבל הם אמרו לנו שאין להם אף אחד לשלוח אלינו".

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
הכפר פסלאנג שוכן במעלה הר ונמצא במרחק של שלושה קילומטרים בלבד מהעיר גורקה. בעיר מתבצעות פעולות חילוץ והצלה, והממשלה המקומית שלחה אליה סיוע - מה שאי אפשר לומר על תושבי הכפרים. להם אין מושג מתי יקבלו עזרה, הם עדיין ישנים ביחד על הקרקע הבוצית וחולקים כל פיסת מזון שבידיהם שהצליחו לאתר בין הריסות הבתים. שלושה מתושבי הכפר נהרגו ברעידת האדמה.

 

מפחדים להישאר בקטמנדו

בקטמנדו עמדו הבוקר (יום ד') אלפי בני אדם בתור בתחנות האוטובוסים בתקווה להגיע לבדוק את מצב בתיהם באזורים הכפריים.

מעטים מהם יודעים מה עלה בגורל בני משפחותיהם בכפרים מאז שרעידת האדמה זעזעה את המדינה ביום שבת, גרמה להרס רב ולניתוק קווי תקשורת וחשמל. מנגד, יש כאלה שחוששים לשוב לאזורים הכפריים שנמצאים צפונית-מערבית לקטמנדו בגלל קרבתם למוקד הרעש האחרון.

 

"אני מקווה לעלות על אוטובוס, על כל אוטובוס שיוצא מקטמנדו. אני מפחד מדי בשביל להישאר בקטמנדו", סיפר ראג'ה גורונג, שמקווה להגיע לביתו במערב נפאל. "הבית שנמצא ליד דירתי השכורה קרס. זה היה נורא. כבר כמה ימים שאני לא נכנס למקומות סגורים. אני מעדיף לעזוב מאשר לחיות בפחד בקטמנדו".

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
גורמי ממשל ועובדי סיוע זרים שמיהרו להגיע לנפאל פועלים במזג אוויר סוער ובכבישים רעועים והם חסרים כוח אדם ומשאבים שיוכלו להעניק סיוע לנזקקים. אתמול הצליח המחוז להשיג 26 מסוקים שיטוסו לכפרים מרוחקים כדי לפנות מהם 30 פצועים. אלא שהתוכנית לא יצאה לפועל בשל רעידת משנה שפקדה את האזור.

 

חשש לחיי 250 נעדרים במפולות בוץ ושלגים

"אנו זקוקים ל-15 אלף יריעות פלסטיק. איננו יכולים לרכוש מספר כזה", אמר מוהא פוקראן, חבר בוועדת ניהול האסונות המחוזית. לדבריו, רק 50 אנשים שהתנדבו לצבא ושוטרים מחלקים מזון וסיוע לאלפים בסביבה הקרובה.

 

המחסור במזון ובציוד להקמת מקלטים זמניים איננו הבעיה היחידה של האזורים הכפריים מאז הרעש העז בשבת. מפולת בוץ ומפולת שלגים היכו בסמוך לכפר גודאטאבלה, וקיים חשש לחייהם של 250 נעדרים. כך על פי עובד ממשל במחוז, גוטאם רימאל. לדבריו, שלג כבד יורד באזור.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
אבל יש גם כמה חדשות מעודדות. צוות חילוץ נפאלי-צרפתי הצליח לשמוע מבעד ההריסות צעיר בן 28 ולחלץ אותו, 80 שעות אחרי הרעש. הצעיר, רישי קאנל, שהה בבניין קומות שהתמוטט בקטמנדו בחלל אחד עם שלוש גופות. במהלך השעות הרבות מאז הרעידה בילה באותו החדר ללא אוכל או מים. הוא פונה לבית החולים בהכרה, ולטענתו שתה שתן כדי לשרוד.

 

אף מבנה בכפר לא נותר עומד

במרכז נפאל, כולל בקטמנדו, מאות אלפי בני אדם עדיין שוהים בשטחים פתוחים ללא מי שתייה וללא תנאי תברואה מתאימים. אמש ירד גשם כבד בעיר ואילץ את התושבים והתיירים הזרים בעיר הבירה למצוא מקלט בכל מקום שיוכלו.

 

בשעה שרבים ברחבי נפאל בוחרים לישון בחוץ מחשש לרעידות משנה עתידיות שיהרסו את בתיהם, לתושבי הכפר פסלאנג אין ממש ברירה משום שאין כמעט מבנים שנותרו עומדים. בלילה, תושבי הכפר שניצלו ברעידת האדמה מצטופפים יחד מפני הקור, הגשם והיתושים וממתינים לעלות השחר.

 

לטילאק בהאדור ראנה, חקלאי, עדיין יש קורת גג מעל ראשו, אבל הגשם הקר דולף פנימה. "בכל מקרה, אני לא יכול לישון. אני נמצא בלחץ גדול. אני דואג איך אאכיל את המשפחה שלי", הוא אמר.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
כמה תושבים בפסלאנג הבחינו במסוקים שנושאים ציוד ומזון לאזורים מרוחקים שנגישים רק דרך האוויר, אך מסוקים אלה לא עצרו בכפר. אמש נרשמה התרגשות גדולה בכפר כשעובד סיוע זר הביא למקום גנרטור עם ארבעה שקעים, ומאותו הרגע השתרך תור גדול של תושבים שרצו להטעין את הפלאפונים הניידים שלהם.

 

"כל הכפר נהרס, אנו זקוקים למזון"

ראנה ישב בבוץ ביחד עם אשתו וילדיו והם שתו תה שהוכן במדורה בשטח פתוח. הוא הודה שאיבד אמונה "בגלל רעידת האדמה הזו, כל הכפר נהרס. אנו זקוקים למזון. אנו זקוקים למקום לישון בו או פיצוי על מה שאיבדנו", הוא אמר.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

במקום הסיוע שלא מגיע, תושבי הכפר מחלצים כל שבאפשרותם מבין ההריסות. ולא מדובר בהרבה: כמה חתיכות שום, חלות דבש, מזרנים, ידיות דלת, מחבתות, ותמונות דיוקן של המלך והמלכה האחרונים של נפאל.

 

כדי לעזור למשפחתו, המונה עשר נפשות, לובה טאפה חפר בין ההריסות של מה שהיה עד לא מזמן בית חווה שבו שיכן בעלי חיים ואחסן מזון. טאפה - שאינו קרוב משפחה של החייל שאיבד את אשתו - הצליח למצוא קצת קמח חיטה וקמח תירס אף שהכילו אבק מן הלבנים שקרסו. זה כל מה שהיה למשפחתו לאכול. "איבדתי הכול. הכול נמצא מתחת להריסות, כולל הבגדים שלי", אמר תושב הכפר בן ה-50 והניף את ידיו בייאוש.

 

האו"ם מסר כי 8.1 מיליון בני אדם הושפעו מרעידת האדמה בנפאל - יותר מרבע מאוכלוסיית המדינה המונה 27.8 תושבים, וש-1.4 מיליון זקוקים בדחיפות למזון. האתגר הגדול של הממשלה המקומית הוא להגיע לכל הנזקקים שנמצאים בכפרים המבודדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
תושבת הכפר פסלאנג שנהרס כליל
צילום: AP
מומלצים