שתף קטע נבחר
 

נעים להכיר: יוצאים לשופינג בשוק ההון

כולנו רוצים להזדקן בכבוד. אך מדוע הציבור משקיע זמן רב בהשוואת מחירים באינטרנט כאשר הוא רוכש מוצרי צריכה, אבל אינו משקיע כלל משאבים כאשר הוא רוכש מוצרים פיננסים, שהשפעתם על חייו גדולה בהרבה? מסתבר שהכול מתחיל בחינוך לשוק ההון. טור דעה

אין הרבה נושאים שמשעממים את אשתי כמו כסף ושוק ההון . לא אחת היא אמרה לי שהיא שמחה שאנחנו חולקים חשבון משותף, אבל מבחינתה בזה מתמצא פחות או יותר העניין.

 

עוד בנושא בערוץ שוק ההון

משחקים בכסף שלנו כמו במשחק פוקר

רוצים רווח 70% בשעה? ההפסד כולו שלכם

 

בכל פעם שאני מנסה לשתף אותה בשיקול פיננסי, היא מגלגלת עיניים למעלה ומחליפה נושא. בדרך כלל היא מעדיפה להתמקד בצרכים של הילד.

 

אז מה אתם רוצים ממני?

אשתי, שתחיה, אינה שונה מרוב הציבור. למעשה, לדעתי, מבחינות רבות היא מייצגת אותו. אם תנסו לדבר עם אדם מן היישוב על שוק ההון, חסכון, פנסיה או עמלות תראו במהרה כיצד הברק בעיניים שלו כבה. המנומסים יהנהנו בראש כאילו הם מבינים. בעבורי, הנהון בראש המלווה בשתיקה זה סימן מובהק כי הפרטנר לשיחה אינו מבין מה אני רוצה ממנו, ויתרה מכך - בעיקר רוצה לברוח.

איך קוראים את זה? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
איך קוראים את זה?(צילום: shutterstock)

הציבור משתעמם משוק ההון, וזאת בין היתר בגלל היעדר חינוך ראוי בתחום. הבורות יוצרת פחד, ובגלל שכך, הידע החיוני הזה נעשה לנחלתם של מעטים בלבד. אולם, דווקא כעת, יותר מבכל תקופה אחרת, הידע הזה הוא צינור חמצן. בתקופה בה תוחלת החיים בצמיחה מתמדת, 1.5% אחוזי ריבית בשנה לחוסכים לקרן הפנסיה יעשו את ההבדל בין היכולת להזדקן בכבוד, לבין להזדקן בעוני רב.

 

אפשר וחובה להתמקח על העמלות

המחסור ביידע הוא ששולח את הציבור לבתי השקעות. לכאורה, בעידן של ריבית אפסית מדובר בצעד מבורך בו הציבור, שברובו נטול ידע פיננסי מקצועי, מפקיד את כספו בידי מומחים. הבעייתיות נמצאת בחוסר הנכונות של הציבור לערוך השוואות בין בתי ההשקעות השונים, וכן בחוסר נכונותו להתמקח על העמלות, אותן הוא מקבל כגזירת גורל.

 

למעשה, אם אין בידינו יכולת לנהל עצמאית את כספנו, ובחרנו להפקיד אותו בבית השקעות, עלינו לברר שני נושאים: הראשון - עלינו לחקור את היסטוריית בית ההשקעות ולראות מה הייתה התשואה השנתית שלו בשנים האחרונות ביחס לבתי ההשקעות המתחרים. כמו כן, מומלץ לחקור ככל שניתן את הביצועים הפיננסים של מנהל תיקי ההשקעות (בעל המקצוע שבידיו אנחנו מפקידים הלכה למעשה את הכסף שלנו).

הציבור משקיע זמן רב בהשוואת מחירים באינטרנט, אבל אינו משקיע כלל משאבים כאשר הוא רוכש מוצרים פיננסים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הציבור משקיע זמן רב בהשוואת מחירים באינטרנט, אבל אינו משקיע כלל משאבים כאשר הוא רוכש מוצרים פיננסים(צילום: shutterstock)

שנית - עלינו להתמקח. פשוטו כמשמעו. בתי השקעות חפצים שתפקידו בידיהם את הכסף שלכם. הם יעשו הכל על מנת שתעשו כן. למרות זאת, הציבור אינו מבין שבבנקים ובתי השקעות חלים כללי השוק. מעטה המכובדות העוטף אותם גורם לציבור לקבל את מדיניות העמלות שלהם כגזירה משמיים שאינה ניתנת לשינוי. העמלות האלה שוות לבתי ההשקעות מיליונים רבים שמגיעים ישירות מהכיס שלכם.

 

סוף השקעה בשופינג תחילה

אם תעשו "שופינג" בין בתי ההשקעות תיווכחו במהרה שנציגיהם רודפים אחריכם ומציעים לכם עמלות משופרות, שישאירו את הכיסים שלכם קצת יותר מלאים.

מדהים כל פעם מחדש לגלות כיצד הציבור משקיע זמן רב בהשוואת מחירים באינטרנט כאשר הוא רוכש מוצרי צריכה, אבל אינו משקיע כלל משאבים כאשר הוא רוכש מוצרים פיננסים, שהשפעתם על חייו גדולה בהרבה.

 

ברשותכם, עצה קטנה לקובעי המדיניות בממשלה: משרד האוצר נקט לאחרונה בצעד מבורך, כאשר הקים אתרים השוואתיים לביטוחי דירות ולביטוחי חובה לרכב. צעד פשוט שהעביר את כוח המיקוח לציבור. "אור השמש הוא המטהר הטוב ביותר", כתב כבר בשנת 1914, שופט בית המשפט העליון של ארה"ב, לואי דמביץ ברנדייס, ובכך התווה את עיקרון השקיפות. טוב יעשה משרד האוצר אם יכיל את עקרון השקיפות על העמלות שנגבות מהציבור לכיסים של אינטרסנטים פרטיים.

 

הכותב הוא אנליסט ומומחה למסחר בשוק ההון, מייסד בית הספר "סימפל טרייד " - למסחר בשוק ההון

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שופינג? גם בשוק ההון
צילום: shutterstock
יח"צ
דודו רוז
יח"צ
מומלצים