קרנות שצריכות מעקב: הקרנות המעורבות
הכירו את הקרנות המשלבות השקעה באגרות חוב ובמניות. הן שוות כ-45 מיליארד שקלים ומהווים כ-17% מסך שווי הנכסים של קרנות הנאמנות. למה כדאי למשקיע לעקוב אחריהן באופן תמידי ומה היתרונות והחסרונות שלהן? מדריך
לכתבות נוספות בנושא בערוץ שוק ההון
איך אפשר להרוויח דווקא כשהבורסה יורדת?
נכון ל-28/2/2015 החזיק הציבור דרך קרנות אלו כ-45 מיליארדי ₪ המהווים כ-17% משווי הנכסים המוחזקים בקרנות נאמנות. באופן כללי, שמן של קרנות מסוג זה מעיד על התמהיל הקיים בקרן, או זה שאליו מחויבת הקרן במסגרת מדיניות ההשקעה שלו, כאשר שיעור המניות בהן לא עולה על 20%.
בקרנות 90/10 לדוגמא, תמהיל זה מורכב בדרך כלל מעד 10% מניות יחד עם כ-90% של נכסים אחרים, בעיקר אגרות חוב.
במה קרנות נאמנות יכולות להשקיע?
קרנות נאמנות הנסחרות בישראל רשאיות להשקיע בנכסים סחירים בלבד, כלומר רק בניירות ערך הרשומים למסחר. ז"א, אין באפשרותן של הקרנות להשקיע בנכסים כגון מקרקעין, נדל"ן, קרנות השקעה פרטיות, הלוואות פרטיות וכדו'. זאת בניגוד למוצרי חיסכון אחרים כמו קרנות השתלמות או קופות גמל, אשר רשאים להשקיע בנכסים שאינם סחירים ולכן מגוון מוצרי ההשקעה העומדים בפניהן גדול יותר.
לאור זאת, בתקופות בהן מחירי הנכסים הסחירים גבוהים והאטרקטיביות של ההשקעה בהן פוחתת, מצטמצמות חלופות ההשקעה העומדות לרשות מנהלי ההשקעות בקרנות, ואלו נאלצים למצוא דרכים יצירתיות על מנת להשיג תשואה למשקיעים בקרן. בתקופות כאלו הסיכון הגלום בהשקעה בקרן גדל, זאת על אף שמדיניות ההשקעה בקרן נותרה ללא שינוי.
המשקיע אחראי על המעקב אחרי הקרן
כך לדוגמא, בקרן "90/10", בסביבה בה מחיר האגרות הממשלתיות גבוה ופוטנציאל התשואה באג"ח הממשלתיות יורד (כפי שקורה ממש בימים אלו) עשוי מנהל הקרן להגדיל בהדרגה את מרכיב אג"ח החברות המוחזק על ידו, על חשבון מרכיב האג"ח הממשלתיות הנחשב לבעל סיכון נמוך יותר. זאת לאור רצון מנהלי ההשקעות למצוא אפיק השקעה אלטרנטיבי, אשר מחד יתאם למדיניות ההשקעה בקרן ומאידך יגלם בתוכו פוטנציאל להשגת תשואה עדיפה.
נקודה זו מדגישה את חובת הערנות של המשקיע לבחון מעת לעת את הרכב הנכסים של הקרנות בהן הוא מחזיק והאם אלו עדיין מתאימות לצרכיו ולהעדפותיו. כך, ייתכן שגם אם לא בוצע שינוי במדיניות ההשקעה של הקרן במהלך תקופת ההחזקה, עדיין למנהל ההשקעות בקרן ישנו מנדט לבצע שינויים באחזקות הקרן אשר עשויים להביא עם הזמן לשינויים ברמת הסיכון הגלומה בה.
הקרנות מחויבות לפרסם את הרכב הנכסים שלהן
לשם המחשה, נכון ל-28/2/2015, שיעור ההחזקה הממוצע באג"ח חברות בקרב 68 הקרנות העונות על ההגדרה "90/10", עמד על כ-39%, בדומה לשיעור ההחזקה הממוצע בשנה שלפני כן. עם זאת, לפני כשנתיים עמד שיעור ההחזקה על 49%, וגם היום, כ-15 קרנות מסוג זה החזיקו שיעור גבוה מ-50% באג"ח קונצרניות בסוף חודש פברואר הנוכחי.
ובכן, כיצד ניתן לעקוב אחר הרכבה הפנימי של הקרן על מנת לעמוד על תמהיל ההשקעות המדויק שלה, או לבחון את הרכבה בטרם רכישה? הקרנות מחויבות לפרסם את הרכב הנכסים שלהן מדי חודש דרך אתר מאי"ה של הבורסה לניירות ערך, בו ניתן להגיע לנתוני כל אחת מהקרנות בקלות יחסית. בנוסף לכך במסגרת הייעוץ הניתן בבנקים, ניתן ללקוח מידע על תמהיל ההשקעות של הקרן.
המאמר נכתב על ידי מערך ייעוץ בהשקעות, ענף מחקר שוק ההון, בנק לאומי