צפו: כך ממחזרים מקרר
קניתם מקרר חדש? ייתכן שהמקרר הישן שלכם הגיע למתקן הזה באשדוד, שם הוא עבר תהליך מיחזור והפך לקוביית מתכת שתישלח להתכה
בשנה האחרונה, על-פי נתוני התאגיד החברתי "אקומיוניטי" נאספו 25 אלף מקררים, 75 אלף מכשירי חשמל לבנים (מכונות ומייבשי כביסה, תנורים ועוד), 25 אלף מזגנים ו-100 אלף מחשבים, מסכים, מדפסות וציוד תקשורת.
צחי עין גל, מנכ"ל תאגיד המחזור החברתי "אקומיוניטי", הסביר מדוע חשוב למחזר גם מוצרי חשמל גדולים. "ב-1 למרס 2014 נכנס לתוקפו חוק מיחזור הפסולת האלקטרונית, שנועד לטפל בכ-130 אלף טונות של פסולת אלקטרונית 'המיוצרת' על ידינו מידי שנה", הוא מסביר. "מדובר באחד מהחוקים הסביבתיים החשובים ביותר, שכן מלבד היקף הפסולת שהטמנתה תיחסך מכילים מוצרי האלקטרוניקה שלנו כמה מהחומרים המסוכנים ביותר לסביבה והרעילים ביותר: מהניקל והקדמיום בחלק מהסוללות שלנו ועד לאבקות הברזל במסכי המחשב והטלוויזיה, שכאשר הן פוגשות במי התהום הן מזהמות אותם כליל".
עין גל הוסיף כי החוק, בדומה ל"אחיו" הוותיק יותר - חוק האריזות - מטיל את האחריות למימון פעילות המחזור על היצרנים והיבואנים של הציוד האלקטרוני. "בהבדל משמעותי מחוק האריזות בו פועל תאגיד מחזור אחד, בתחום מחזור הפסולת האלקטרונית פועלים מהיום הראשון לכניסת החוק לתוקף שני תאגידי מחזור שזכו כבר להכרה: התאגיד הפרטי 'מ.א.י', והתאגיד החברתי 'אקומיוניטי'", הוסיף עין גל.
למרות שעברה רק קצת יותר משנה מתחילת יישום החוק, עין גל אומר כי רואים כבר את התוצאות בשטח. "ההישג המרשים ביותר של החוק הצעיר הוא שעד כה חתמו עם אחד מתאגידי המחזור יבואנים אשר מבחינת משקל הפסולת מהווים כ-80% מהחברות החייבות בהתקשרות. הסיבה המרכזית הינה כי בתחום הציוד האלקטרוני, מרבית השוק, מבחינה משקלית, "שייך" לכעשרה יבואנים. בין השאר הצטרפו ל"אקומיוניטי" שבעה מבין תשעת היבואנים הגדולים ביותר בישראל, כל חברות הסלולר המרכזיות וכ-70% מהחברות המייבאות סוללות. בתחום הקמעוני חתמו עם "אקומיוניטי" כ-700 נקודות מכירה
של מוצרים אלקטרוניים ברחבי ישראל, כולל כל חנויות שקם אלקטריק, מחסני חשמל, טרקלין חשמל, המשביר לצרכן, ניו פארם, אייס, וסופרפארם. כל אלו מחויבים כבר היום לאסוף מהציבור מכשירי חשמל ישנים ולהעבירם למחזור. השורה התחתונה: בשנת 2014 הביאה אקומיוניטי לשערי מפעלי מחזור בארץ ובעולם מעל ל 9,000 טון ציוד חשמלי ואלקטרוני ולמעלה מ- 70 טון סוללות מסוגים שונים (מרבית הסוללות יוצאו למחזור בחו"ל).
אז מה קורה אם קניתם מקרר חדש. עין גל מפרט: "המוביל של המשווק מחויב לאסוף מכם את המקרר הישן ולהעבירו למחזור באמצעות תאגיד מחזור ; קניתם לפטופ? חנות המחשבים חייבת לקחת מכם את המחשב המוחלף ולהעבירו למחזור באמצעות תאגיד מחזור ; יש לכם מכשיר חשמלי ישן שברצונכם להעביר למחזור? המשווקים המרכזיים בישראל כבר מחויבים לאסוף אותו מכם באחת מנקודות המכירה".