שתף קטע נבחר
 

לגור איתו: צפו בסיאמנג החדש בספארי בר"ג

יאן וג'מבי, גיבוני סיאמנג שחורים איבדו את גמבה, בתם הבכורה בת השלוש לאחר שמתה במפתיע בחורף האחרון בספארי בר"ג. כעת הם חובקים גור חדש שנולד לפני כחודש וחצי באי הגיבונים. בטבע מצויים הסיאמנגים בסכנת הכחדה חמורה. בספארי מחפשים שם ליונק הקטן באות ג'

ג'מבי ויאן, שני גיבוני סיאמנג שחורים ונדירים, חוו טרגדיה קשה. גמבה, בתם הבכורה, שנולדה לפני כשלוש שנים בקיץ, נמצאה בנובמבר שעבר במצב קשה באי הגיבונים בספארי ברמת-גן.

 

משרד החקלאות החרים את הכלבה שהושלכה מעבר לחומה

הגיעו לחלץ נקבת אוח שהסתבכה בגדר בבסיס צבאי וגילו גוזל נטוש

 

ג'מבי והגור החדש בספארי בר"ג (צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג) (צילום: טיבור יגר, ספארי ר
ג'מבי והגור החדש בספארי בר"ג(צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג)

 

אחד המטפלים שהגיע בשעת בוקר גשומה לבדוק מה שלום הגיבונים, הבחין כי גמבה הצעירה לא חשה טוב. היא נלקחה לטיפול וטרינרי במרפאת הספארי, שם הצליחו לייצב את מצבה, אך היא נמצאה ללא רוח חיים למחרת בבוקר.

 

ג'מבי וגמבה שמתה במפתיע בגיל שלוש שנים (צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג) (צילום: טיבור יגר, ספארי ר
ג'מבי וגמבה שמתה במפתיע בגיל שלוש שנים(צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג)

 

ג'מבי בת השמונה המליטה לפני כחודש וחצי גור שני לאחר היריון שנמשך כשמונה חודשים. המטפלים בספארי לא הבחינו בהזדווגות אצל הגיבונים, אך שינוי בהתנהגות של ג'מבי, שכלל עצבנות וסירוב לאכול, העלה חשד ראשוני כי היא בהריון.  

 

"המטפלים שמגיעים כל יום להאכיל אותם שמו לב לשינוי ההתנהגותי של ג'מבו. היא הפגינה התנהגויות ושינוי מצב רוח, שהשפיעו על הרגלי האכילה, כעס על בן הזוג שלה, עצבנות והתנהגות הורמונלית של מישהי בהריון", אומרת ל-ynet מור פורת-מוסינזון, מטפלת בקופים בספארי בר"ג.

 

אי הגיבונים בספארי בר"ג (צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג) (צילום: טיבור יגר, ספארי ר
אי הגיבונים בספארי בר"ג(צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג)

 

"הגיבונים הם קופים פחות גלויים למבקרים מאשר הקופים האחרים בספארי. בעוד שעם השימפנזים והאורנג-אוטנים יש לנו יכולת להתקרב ואף למשש אותם בבטן כדי לבדוק אותם, תודות לאימוני התנהגות שהם עוברים, אצל הגיבונים זה בעיקר מצפייה בהם". 

 

לדברי מור, החשד להריון זכה לאימות נוסף, כשאחת המטפלות ממחלקה אחרת בספארי סיפרה להם כי ראתה את ג'מבו ויאן מזדווגים.

 

 (צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג) (צילום: טיבור יגר, ספארי ר
(צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג)

 

שני הגיבונים הנדירים הגיעו לספארי ברמת גן ב-2011 מגני חיות באירופה. במסגרת תוכנית שידוכים לצמד גיבוני סיאמנג שחורים ונדירים, ג'מבי הגיעה מבריטניה ויאן בן העשר הגיע מצרפת.

 

"כשהבנו שג'מבי בהריון, הגדלנו את כמות הזחלים והמזון שהם מקבלים מדי בוקר וצהריים", היא מסבירה. הסיאמנגים זוכים מדי יום לאכול זחלים טריים אותם מגדלים בספארי, ירקות, לחם, דבש, חומוס, אפונה ופירות העונה.

 

 (צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג) (צילום: טיבור יגר, ספארי ר
(צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג)

 

המשקל הממוצע של גורי סיאמנג לאחר ההמלטה בשבי הוא בדרך כלל בין 536 גרם ל-685 גרם. הגור הקטן יישאר צמוד לאימו בארבעת החודשים הקרובים. ג'מבי תישא אותו לכל מקום אליו תלך ברחבי האי. האב יאן יצטרף למלאכת הטיפול בגור כשיתחיל להיגמל מיניקת חלב.

 

"ג'מבי בקושי מורידה את הגור והוא שוהה רוב הזמן על הבטן שלה. הוא חמוד מאוד וההורים מטפלים בו במסירות רבה. מאז שהוא נולד, ההתנהגות שלהם יותר מוחצנת. אפשר לשמוע אותם שרים זה לזו בקולי קולות, הם מביעים חיבה אבל גם רבים מדי פעם. יאן האבא מגונן ונראה מאוד תומך באמא". 

 

 

 (צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג) (צילום: טיבור יגר, ספארי ר
(צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג)

 

זוגיות ארוכת שנים עם מעורבות גדולה של האב

הסיאמנגים נוהגים לחיות בזוגות למשך שנים רבות והאבות הם בין הזכרים היחידים בקרב הקופים שמטפלים בצאצא שלהם, חולקים עם האם את מטלות הגידול בשנה הראשונה ובשנה השנייה לוקחים את האחריות המלאה על הצאצא עד שהוא מגיע לעצמאות.

 

בטבע ובשבי, הקשר הפיזי ההדוק בין האם לגור הולך ונחלש לאחר שלושה עד ארבעה חודשים, בהם הגור הופך לעצמאי יותר. הקשר עם האב לעומת זאת, הולך ומתחזק. בדרך כלל לאחר כשנה, האם כבר תפגין חוסר סבלנות בולט כלפי הצאצא שלה.  

 

 (צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג) (צילום: טיבור יגר, ספארי ר
(צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג)

 

קופי הסיאמנג נחשבים לגדולים במשפחת הגיבונים ומגיעים לגובה של כמעט 90 סנטימטרים. הם בעלי זרועות ארוכות וחזקות במיוחד, המאפשרות להם לנווט בין העצים והענפים ביערות באקרובטיות מרשימה ומסוגלים לזנק באוויר מעץ לעץ למרחקים של כעשרה מטרים.

 

 (צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג) (צילום: טיבור יגר, ספארי ר
(צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג)

 

בטבע חיים גיבוני הסיאמנג עד כ-30 שנה ומצויים ביערות אינדונזיה, מלזיה ודרום תאילנד. הם בעלי קריאות חזקות ביותר והזוגיות בין הזכר לנקבה נמשכת שנים רבות. הקופים הללו סובלים מירידה באוכלוסייתם בטבע, בעיקר עקב כריתת עצים וציד הקופים לתעשיית חיות מחמד אקזוטיות.

 

הם מוגדרים כיום בסכנת הכחדה חמורה בטבע ועל פי נתוני איגוד השימור העולמי (IUCN) האוכלוסיה של הגיבונים ירדה ב-50 אחוז לפחות ב-40 השנים האחרונות.

 

בגני חיות ברחבי העולם חיים כיום 427 גיבוני סיאמנג. מאז תחילת השנה נולדו ארבעה גורים בגני חיות ואשתקד נולדו 12 בסך הכל. התצפית בגור באי הגיבונים אינה קלה מאחר והגור נוטה להסתתר בחיקה של אמו. בספארי עדיין לא זיהו האם מדובר בזכר או נקבה, אך המטפלים מעריכים כי מדובר בזכר ויוכלו לדעת זאת בחודש הקרוב. בספארי בינתיים מזמינים את גולשי ynet להציע שם לגור המתחיל באות ג'.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג
הגור החדש של יאן וג'מבי
צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג
מומלצים