על לול תרנגולות ואנרגיה סולארית
בכנס בניו-יורק סיפר מנכ"ל שיכון ובינוי אנרגיה מתחדשת כיצד סייע פרויקט אשלים לחקלאי השכן וגם לבדואים באזור. "ההשלכות היו הפיכת העוינות לאמפתיה. הכעס הפך להבנה", הוא אמר
מה הקשר בין אנרגיה מתחדשת ללול תרנגולת? ירון סילש, מנכ"ל שיכון ובינוי אנרגיה מתחדשת, סיפר בהרצאה בוועידת "עתיד האנרגיה" שנערכה לאחרונה בניו-יורק על תהליך בניית תחנת הכוח הסולארית באשלים ועל כך שהיא תורמת לסביבה וגם לתושבים באזור.
לראיון עם ירון סילש, שנערך בכנס
סילש, שנאם בכנס שבו השתתף בין היתר סגן נשיא ארצות הברית לשעבר אל גור וראש העיר ניו-יורק לשעבר מייקל בלומברג, סיפר על שיכון ובינוי אנרגיה מתחדשת, חברת בת של קבוצת שיכון ובינוי, שמקימה בשנים האחרונות את פרויקט אשלים, תחנת כוח סולארית עצומה בנגב. סילש אומר כי "חברת האם שלנו, קבוצת שיכון ובינוי, בהובלתה של שרי אריסון, אימצה את הקיימות בתור רכיב מרכזי בד.נ.א הארגוני". הוא הוסיף כי "הארגון שלנו פועל על פי ערכים, ואחריות חברתית, כלכלית וסביבתית".
סילש מספר כי הקיימות אינה קשורה רק למחזור או לחיסכון באנרגיה, "אלא לכל מה שאנחנו עושים, בגישה רב-תחומית ורב-ממדית". בעקבות הניסיון שצברה החברה בפרויקט אשלים, "למדנו גם שקיימות היא נכס המוביל לצמיחה", אומר מנכ"ל שיכון ובינוי אנרגיה מתחדשת.
על תרנגולות, שבט בדואי מקומי והפקת חשמל
תחנת הכוח הסולארית אשלים, ההולכת ונבנית בנגב, היא תחנת כוח היברידית בעלות של 1.1 מיליארד דולר, עם תפוקה של 110 מגה-וואט. לצד התפוקה המרשימה וטכנולוגיית אחסון החשמל החדשנית המיושמת בפרויקט, עמדו מנהלי הפרויקט מול מגוון של גורמים בעלי עניין בסביבה - מראשי הרשויות המקומיות, דרך החקלאים ועד בני השבט הבדואי הסמוך לאתר.
למשל, כאשר החלה החברה לתכנן את הפרויקט, נפגשו המנהלים עם בעליו של לול תרנגולות בסמוך לשטח בו הפרויקט עמד להיבנות. "בפגישה הראשונה איתו נתקלנו מול כעס ועוינות, אבל בעיקר - פחד", מתאר סילש בנאומו בניו יורק. "זה היה מובן - עמדנו לבנות מתקן עצום בגודלו בחצר האחורית של הלול, והוא פחד מההשפעות השליליות על התרנגולות שלו, בעיקר בעקבות הרעש של הבנייה".
החברה לא חיכתה להתנגדות או לתלונה של בעלי הלול. "אנחנו יזמנו את הפגישה, והמשכנו להיות מעורבים בדיאלוג ובתכנון משותף", מגלה סילש. "למדנו כל מה שצריך לדעת על תרנגולות. הבנו את מחזור החיים של לול התרנגולות, והרגישות הרבה הקשורה לנושא". החברה ביצעה התאמה בתוכנית העבודה על מנת להפריע מעט ככל הניתן לפעילות הלול.
"ההשלכות היו הפיכת העוינות לאמפתיה. הכעס הפך להבנה", אמר סילש. "כשפנינו אליו בבקשה לחתום על אישורי הבנייה, בעל הלול חתם ללא היסוס". מצידו של הארגון, אומר סילש, נחסכו עימותים מיותרים עם השכנים וביורוקרטיה רבה. אך חשוב מכל, מדגיש סילש, "היא העובדה שחסכנו זמן, וזמן באמת שווה הרבה כסף, במיוחד כשמדובר בפרויקט רחב שכזה".
עוד גורם שלו החברה נתנה יחס מיוחד הוא בני השבט הבדואי הסמוך, אותם הטמיעה בתוכנית העבודה של הפרויקט והעניקה להם הטבות, כמו הזדמנויות לעבודה בבנייה ובתפעול של התחנה. "הכל מתחיל ונגמר בבני אדם", אומר סילש. "כשאתה מאמץ את בעלי העניין, כשאתה מקשיב להם ומראה להם תשומת לב ראויה לחששות שלהם, אתה חוסך חיכוך מיותר, חוסך זמן וכתוצאה מכך חוסך כסף".
היתרונות ב'עשיית הדבר הנכון'
סילש אומר כי "אנשים רבים אמרו לנו שנרוויח פחות בעת יישום קיימות, אך הוכחנו כבר כי אין סתירה בין השניים - כל עוד אתה עושה את הדבר הנכון". לדבריו ,גישת הקיימות בשיכון ובינוי אנרגיה מתחדשת הקלה על החברה לגייס הון ממקורות שמשקיעים באופן ספציפי בפרויקטים ברי-קיימא. "קבלת מימון ייעודי זה", אומר סילש, "דורשת עמידה בבדיקות זכאות מחמירות, הנעות בין שיקולים סביבתיים להשפעה חברתית של הפרויקט".
בנוסף לכך, סילש מספר כי החברה רואה יותר ויותר רכיבים של קיימות במכרזים, "ולא רק בתור תנאי מקדים, אלא בתור קריטריון מהותי בהערכת המכרז". כתוצאה מהיתרונות הללו, סילש מסכם כי "הקיימות היא כבר לא היבט לטווח הרחוק, מעשה אלטרואיסטי או ערך מוסרי, אלא מקור ליתרון עסקי ממשי".
אנרגיה מתחדשת - מקור של תקווה למדינות מתפתחות
בסדר גודל גלובלי, הצורך במתקנים של ייצור אנרגיה מתחדשת, כפי שבונה שיכון ובינוי אנרגיה מתחדשת, הוא צורך ברור ומידי - לחמישית מאוכלוסיית העולם אין גישה לרשת חשמל מסודרת. במקביל, קיימת מגמת עלייה מתמדת בביקוש לאנרגיה, בזמן שהמשאבים שלנו הולכים ומדלדלים וההשפעה שלנו על כדור הארץ היא בלתי הפיכה.
אם מסתכלים אל אפריקה ואמריקה הלטינית, למשל, הגישה המוגבלת לאנרגיה באזורים אלו מהווה הזדמנות לפסוח על עשורים של שריפת דלק מאובנים. "אנחנו יכולים להתקדם ישירות לפיתוח מקורות של אנרגיה מתחדשת, כמו תחנות כוח הידרו-אלקטריות ופוטו-וולטיות, אשר מהוות פתרון בר-קיימא וכלכלי גם יחד", אומר סילש.
"מחירי ייצור האנרגיה הסולארית הולכים ומשתפרים, ומדובר באחד הגורמים הסוללים את הדרך ליישום של אנרגיה מתחדשת באפריקה ובאמריקה הלטינית. הזמן לפעול הוא עכשיו", אומר סילש. "כפי שעירבנו את מחזירי העניין בתחנת הכוח באשלים, כך עלינו לשלב פתרונות אנרגיה הרמוניים עם הסביבה במדינות באפריקה ובאמריקה הלטינית", הוא מוסיף, "תוך לקיחה בחשבון של מאפיינים תרבותיים, גיאוגרפיים ופיננסיים".
"הנוכחות של שיכון ובינוי אנרגיה מתחדשת באפריקה איפשרה לנו ללמוד, להסתגל ולהשתלב בקהילות המקומיות. כתוצאה מכך, אנחנו בחברה מודעים לחלוטין לאתגרים אשר בפניהם עומדות המדינות המתפתחות", אומר סילש. אחת הדוגמאות, לדבריו, היא בנייה של רשתות חשמל מבוזרות הנדרשות בעקבות השטחים העצומים במדינות אפריקה.
"בנוסף, אנחנו צריכים להיות יצירתיים גם בהיבט הפיננסי, ולקדם יוזמות משותפות, תוך ניצול של היתרונות היחסיים שלנו", מסביר סילש. "בהיבט זה, שותפויות ציבוריות-פרטיות מתאימות באופן מושלם לפרויקטים מוצלחים באפריקה, לטובת כל מחזיקי העניין".
בין אם החברה עובדת מול בעלי לולים וראשי שבטים בדואים בנגב, או בונה פרויקטי ענק באפריקה, שיכון ובינוי אנרגיה מתחדשת מיישמת באופן אדוק ומחויב את רעיונות הקיימות. "אנחנו באמת לוקחים ללב את האינטרסים של מחזיקי העניין שלנו, וחשוב מכך - אנחנו עושים את הדבר הנכון", אומר סילש. "התמורה לכך היא לא פחות ממדהימה".