שתף קטע נבחר

 

כולם יורים בכולם: מפת סכסוכי העבריינים

המשטרה חוששת שהיריות והמטענים שהתפוצצו בשבוע האחרון פתחו את "עונת החיסולים" בעולם התחתון. מה שורש הסכסוך בין אברג'יל ומוסלי? מה יש למולנר נגד אלפרון? איך התפצל הארגון של דומרני בדרום? ולמה בני משפחה של עבריינים בצפון הפכו למטרות? מדריך העימותים בין ארגוני הפשע

צרור היריות שנורו באילת במוצאי שבת הקודמת החזירו לתודעה הציבורית בישראל את העובדה שמלחמות ארגוני הפשע נמשכות מתחת לפני השטח גם אם נדמה לפעמים שהשטח נרגע. היריות הללו, שפגעו במכוניתו של תושב הצפון המוכר למשטרה ופגעו בילדיו, היו כנראה חלק ממלחמת הדמים שמתחוללת בין ארגונו של העבריין מיכאל מור מנהריה לבין זה של שמואל הרוש. כמה שעות אחרי זה, ביום ראשון בבוקר, כבר התפוצץ כלי רכב בלב גבעתיים בניסיון לחסל את העבריין איציק כהן, והזכיר שהחלה "עונת חיסולים" נוספת.

 

 

הרכב בוער בגבעתיים, זמן קצר לאחר הפיצוץ

הרכב בוער בגבעתיים, זמן קצר לאחר הפיצוץ

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

זירת הירי באילת במוצ"ש (צילום: מאיר אוחיון) (צילום: מאיר אוחיון)
זירת הירי באילת במוצ"ש(צילום: מאיר אוחיון)

כל חיסול במסגרת מלחמות הארגונים הוא קדימון לחיסול שעתיד לבוא וכל אירוע כזה משפיע על מאזן הכוחות בשטח. המשטרה אמנם הצליחה בשנים האחרונות להעמיד לדין ולהכניס לכלא כמה מראשי ארגוני הפשע, וממש בימים אלה מתנהלת חקירה שבמסגרתה מפליל עד מדינה חיילים מארגון הפשע מוסלי, אבל גם השוטרים יודעים שהשטח בעולם התחתון בוער. על אש קטנה מחכים כמה סכסוכים גדולים בין ארגוני הפשע לעיתוי הנכון כדי להתפוצץ. מדור 100 על מאה עושה סדר בסכסוכי הדמים הפתוחים והגדולים בישראל:

 

אברג'יל .Vs מוסלי: 14 גופות בארבע שנים

הסכסוך המדמם ביותר בשנים האחרונות מתקיים במשולש הערים חולון-בת ים-ראשון לציון. הרקע לסכסוך הוא מאבקי השליטה בין שני ארגוני הפשע החזקים סביב בתי הקזינו באזור המרכז, אבל לא פחות חשוב – סביב השליטה על חנויות המרת הכספים ("הצ'יינג'ים"). הסגרתו של יצחק אברג'יל לארצות הברית הביאה לעלייה בכוחה של משפחת מוסלי, שנכנסה מהר מאוד לוואקום שנוצר. באמצעות הכסף הגדול הצליח הארגון לשלוט על נתח גדול מאוד משוק ההימורים והכסף האפור.

 

את מקומו של יוסי מוסלי, ראש הארגון שהוכנס לכלא, תפס בשטח האח הצעיר שי, שהפעיל כוורת נאמנה של חיילים שידעה לעשות כסף ובמקביל את העבודה השחורה של חיסול מתנגדים. מצד שני, גם בארגון אברג'יל לא שקטו על השמרים, ומי שעל כתפיו הוטל לשקם את האימפריה בהיעדרו של הבוס הגדול הוא העבריין מוטי חסין.

יוסי מוסלי (מימין) ויצחק אברג'יל (צילום: מוטי קמחי, יריב כץ) (צילום: מוטי קמחי, יריב כץ)
יוסי מוסלי (מימין) ויצחק אברג'יל(צילום: מוטי קמחי, יריב כץ)

רצח איציק גפן בחולון במסגרת הסכסוך מוסלי-אברג'יל ()
רצח איציק גפן בחולון במסגרת הסכסוך מוסלי-אברג'יל

 

במסגרת הקרב על השטח הגיאוגרפי הקטן בוצעו כמה וכמה "עריקות" של חיילים מארגון אחד למשנהו. הדבר רק הוסיף לנופח הסכסוך ודם החל להישפך. מ-2011 ועד היום ספרו במשטרה לא פחות מ-14 גופות שקשורות כולן לסכסוך ארבג'יל-מוסלי (רצח העבריין איציק גפן אף תועד על ידי מצלמות אבטחה, אך הנאשמים בפרשה זוכו). לפני שנתיים הצליחה המשטרה לבלום מעט את השטף, עם מעצרה של חולייה קטלנית מבית היוצר של ארגון מוסלי שנתפסה על חם בעת ביצוע הרצח של משה אברהם בחולון. בנוסף, לפני כשנה וחצי הצליחה המשטרה לגייס עד מדינה מתוך שירות ארגון מוסלי ששפך אור על חיסולים רבים במסגרת הסכסוך ועל ניסיונות חיסול אחרים.

 

בינתיים שי מוסלי ברח לחו"ל ולא נראה שהוא עתיד לחזור בקרוב לישראל - לפחות עד שיראה אילו ראיות מופיעות בכתב האישום שיוגש נגד כמה מאנשיו בקרוב. גל המעצרים הנוכחי נתן מכה לא פשוטה לארגון מוסלי, אבל אסור לשכוח שבעוד 16 חודשים אמור יוסי מוסלי להשתחרר ולחזור שוב לשטח. מה יהיה אז? גם במשטרה לא מוכנים לנבא.

 

אברג'יל .Vs אלפרון: בגלל הבקבוקים

הסכסוך בין ארגון אברג'יל לארגון אלפרון החל כנראה עוד בשנות ה-90 בעקבות המלחמות שהיו באזור רמת גן, ונמשכו עד לשנים האחרונות סביב השליטה על שוק המחזור של בקבוקי הפלסטיק. אצל האלפרונים היה זה האח אריה שהיה אחראי על שוק הבקבוקים באזור שכונת התקווה ובני ברק. בארגון אברג'יל היה זה מוטי חסין שפתח קו דומה וההתנגשות הייתה בלתי נמנעת. "בסופו של דבר זה הגיע לעניין של כבוד", אמר גורם המכיר את שני הארגונים.

 

לשיא הסכסוך הגיעו הצדדים בתחילת 2007, כשסמוך למגדלי אביב ברמת גן נפגשו האלפרונים עם אברג'יל ואנשיו. מהר מאוד הפך המפגש לאירוע אלים שבו ספג אברג'יל חבטות. מצלמות אבטחה שהיו במקום תיעדו את האירוע, כמו גם את המרדף שערכו אלפרון ואנשיו אחרי חסין, שהוכה באירוע הזה תוך שהוא נמלט לעבר אחד החנויות באזור. גם לוותיקי אנשי המודיעין של המשטרה לא זכור מקרה שכזה באמצע רחוב הומה אדם.  

איציק אברג'יל (מימין) ואריה אלפרון (צילום: מוטי קמחי, הרצל יוסף) (צילום: מוטי קמחי, הרצל יוסף)
איציק אברג'יל (מימין) ואריה אלפרון(צילום: מוטי קמחי, הרצל יוסף)

 

יצחק אברג'יל אחרי הקטטה ברמת גן ב-2007 (צילום: גלעד קוולרצ'יק) (צילום: גלעד קוולרצ'יק)
יצחק אברג'יל אחרי הקטטה ברמת גן ב-2007(צילום: גלעד קוולרצ'יק)

לכולם היה ברור שאברג'יל לא יישב בשקט וסכסוך גדול נפתח מאז. פחות מחצי שנה תחלוף עד שחולייה של שלושה מתנקשים תארוב לנסים אלפרון ברחוב רוקח ברמת גן ותנסה לחסל אותו. בזכות מידע מדויק של המשטרה נמנע חיסול זה, ובקרב שהתפתח בשטח נהרג אחד החשודים אמיר בלקר.

 

לימים יוגש כתב אישום כנגד שניים נוספים שעל פי המשטרה הינם חוליה של ארגון אברג'יל. בהמשך הוגש גם כתב האישום נגד אריה אלפרון בגין תקיפת אברג'יל וחסין. כיאה למעמדם בעולם התחתון, הן אברג'יל והן חסין לא הגיעו לבית המשפט להעיד על התקיפה. גם לאנשי המשטרה וגם לאנשי העולם התחתון היה ברור שאי ההופעה לא נבעה מסולחה כלשהי, וכי החשבון נשאר פתוח ומדמם.

 

אלפרון .Vs מולנר: התלמיד נגד המורה

האוהבים שהפכו לשונאים. ותיקי העולם התחתון במיוחד באזור המרכז יכולים להעיד שעמיר מולנר, היום אולי היעד מספר 1 של המשטרה, היה פעם מעריץ של יעקב אלפרון. הכח האדיר של המשפחה ברחוב, שיטות העבודה, הכסף, ובעיקר הכבוד שקיבל מכולם – הראו למולנר כיצד פועל בוס אמיתי. אלא שעם השנים התפתח מולנר וגדל גם כוחו עד שהפך לעצמו לבוס גדול, כשהוא מוקף בחברים בני גילו משכונת רמת עמידר: האחים יוסף ובן כהן.

 

בשנות ה-90 הוא עזב את ישראל וטס לדרום אפריקה, הקים מושבה במקסיקו והאדיר עוד יותר את כוחו. על פי הדוחות המודיעיניים של המשטרה, הסכסוך הגדול בין הבוס הגדול לתלמידו לשעבר התחיל בעקבות מתן חסות מצדו של מולנר לבעל חוב של אנשים שהיו משויכים ליעקב אלפרון. האחרון לא אהב את ההתערבות של מולנר, כל שכן את העובדה שהיה מדובר בנער שגדל בחצרו.

עמיר מולנר (מימין), נסים אלפרון ודרור אלפרון (צילום: עידו ארז, יריב כץ, עמית שאבי) (צילום: עידו ארז, יריב כץ, עמית שאבי)
עמיר מולנר (מימין), נסים אלפרון ודרור אלפרון(צילום: עידו ארז, יריב כץ, עמית שאבי)

 

זירת החיסול של יעקב אלפרון ב-2008 (צילום: היחידה האוירית של משטרת ישראל) (צילום: היחידה האוירית של משטרת ישראל)
זירת החיסול של יעקב אלפרון ב-2008(צילום: היחידה האוירית של משטרת ישראל)
 

המשטרה במלון דניאל, אחרי העימות אלפרון-מולנר (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
המשטרה במלון דניאל, אחרי העימות אלפרון-מולנר(צילום: שאול גולן)

האירוע המכונן התרחש במלון דניאל בהרצליה במה שכונה "כנס הרצליה של העולם התחתון". במפגש נכחו אז מולנר ואנשיו מצד אחד, ויעקב אלפרון, בנו דרור ואחרים מהצד השני. מהר מאוד הפך המפגש לפיצוץ גדול, כשבמהלכו, נטען, דקר דרור אלפרון את מולנר בפניו ונמלט. מולנר פונה לבית החולים. לאחר כמה שבועות במחתרת הסגיר עצמו אלפרון למשטרה אבל זאת לא הצליחה לבסס נגדו כתב אישום. לכולם היה ברור שמולנר לא ישתוק על כך.

 

עם קשר או בלי, בנובמבר 2008 חוסל יעקב אלפרון מפיצוץ מטען חבלה ברכבו בצפון תל אביב. האצבעות כולן הופנו לכיוונו של מולנר, אבל שוב המשטרה לא הצליחה להוכיח דבר. בינואר 2013 בוצע ניסיון חיסול נוסף של נסים אלפרון, אבל ברגע האחרון הוא הבחין במתנקש מצמיד לו מטען חבלה לרכב ונמלט. שוב הופנו העיניים אל מולנר, אלא שהוא היה בדיוק באותו הזמן בחו"ל ובמשטרה אפילו לא יכלו לעצרו.

 

הימים יחלפו, ושלושה חודשים לאחר אותו פיצוץ ניסו גורמים בעולם התחתון להשקיט שלום בין שני הגופים. במפגש מיוחד שערכו מולנר ונסים אלפרון במסעדה ברמת גן הוחלט על "הפסקת אש". נוכחים שהיו באותה מסעדה מוכנים להישבע שאפילו נשיקות הוחלפו בין השניים, ונציגיהם גם דאגו לפרסם את דבר הסולחה כדי שכולם יראו – אבל אף אחד בעולם התחתון ובמשטרה לא מאמין שהסולחה הזאת באמת סגרה את הסיפור.

 

דומרני .Vs בני שלמה: האחדות הדרומית התפרקה

המלחמה של אנשי הדרום. עד לפני כמה שנים היו ראש ארגון הפשע שלום דומרני (מהמושב עוצם) ובני שלמה (מהמושב חלץ) קרובים כמו תאומים. דומרני חלש אז על אימפריה כלכלית ענקית בדרום הארץ מבלי שאף גורם יכול היה להפריע לו. שלמה היה יד ימינו, איש אמונו ובעיקר זה שאחראי על הכספים. החל משליטה על שוקים סיטונאים, כריית חולות בלתי חוקית, הפעלת מגרשי מכוניות, צ'יינג'ים ובתי הימורים. הכול מהכול. אבל אז קרה מה שקורה הרבה בעולם הפשע.

 

דומרני נכנס לכלא בעקבות פרשה של סחיטה באיומים, ובני שלמה גילה את הכיף שבעצמאות. זה החל בכך שכסף לא הועבר לדומרני ואנשיו כמקובל כאשר ראש ארגון נמצא בכלא, והמשיך בהשתלטות של שלמה על מעוזים שהיו קשורים לדומרני, בהם עסקי כריית החול.

בני שלמה (מימין) ודומרני (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
בני שלמה (מימין) ודומרני(צילום: הרצל יוסף)

המכונית שבה חוסל ג'קי בניטה (צילום: אלירם משה) (צילום: אלירם משה)
המכונית שבה חוסל ג'קי בניטה(צילום: אלירם משה)

תכולת מכונית התופת שיועדה לבני שלמה (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
תכולת מכונית התופת שיועדה לבני שלמה(צילום: רועי עידן)

דומרני, עוד בהיותו מאחורי הסורגים, קלט מהר מאוד את התמונה והפריד כוחות. מנגד הקימו בני שלמה ואחיו שלום ארגון משלהם עם כמה נאמנים משלהם. דומרני, שמגובה במשפחת הפשע של האחים לביא מרחובות, החל לחפש את שלמה ואנשיו. באפריל 2013 נרצח ישראל עמר מרחובות, שנחשב מקורב מאוד לאחים שלמה. ביולי 2013 חיכתה חוליית חיסול בצומת שבו עבר רכבו של שלמה וירתה לעברו צרור יריות. שלמה לא נפגע והחוליה שנתפסה זוהתה עם אנשי דומרני.

 

מאז הוטמנו כמה לבנות חבלה במכוניות של אנשי דומרני, שאחת מהן גרמה למותו של מקורבו ג'קי בניטה ולפציעה של חייל נוסף. יחלפו כמה שבועות ועוד מטען חבלה הוטמן ברכבו של דרור דמרי, אף הוא זוהה עם אנשיו של דומרני, והוא נפצע אנושות. עוד אחד שעל פי החשד שילם בחייו הוא הנער הצעיר גל נועם, קרוב משפח של האחים לביא, שעל פי החשד נרצח בטעות ורק בגלל קרבתו למשפחת לביא. בין לבין נמצאו עוד ועוד מטענים במכוניות של גורמים משני הצדדים.

 

הירייה האחרונה בין שני הארגונים עדיין לא נשמעה. על פי המשטרה, רק לפני כמה שבועות תכננו גורמים המזוהים עם ארגון דומרני מסע נקמה בבני שלמה ואחיו. רכב תופת ובו כמויות גדולת של חומרי נפץ וחומרי רסס נתפס על ידי ימ"ר לכיש כשהיעד הסופי שלו היה בית משפחת שלמה. הפיצוץ הזה נמנע אבל במשטרה בטוחים שהפיצוץ הבא הוא רק עניין של זמן.

 

מור .Vs הרוש: יורים גם בבני המשפחה

כמו במקרים הקודמים, גם מיכאל מור ושמואל הרוש היו קרובים כמו אחים. אלא שלפני שלוש שנים נאלץ מור לעזוב את ישראל לדרום אפריקה ולתאילנד, אחרי שתשתית ארגונו שפעל גם באילת פורק על ידי היחב"ל. הרוש שנשאר בישראל הבין שאין טעם לפעול בשם הבוס כשאתה יכול להיות בוס בעצמך. מור לא אהב זאת, אבל לא יכול היה לעשות הרבה מחו"ל.

 

מי שכן ניסה הוא אחיו, בדרי מור, שניסה לשמר את האימפריה, אבל הוא חוסל ביריות ביולי 2014. מור משוכנע שמי שאחראי לכך הוא החבר הטוב לשעבר הרוש. הוא הבין שאינו יכול להישאר בחו"ל בלי הכסף הגדול מישראל וחזר לארץ באוקטובר 2014. על פי הדו"חות המודיעיניים, הוא הגיע לישראל על מנת "לעשות סדר".

 

מיכאל מור (מימין) ושמואל הרוש (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
מיכאל מור (מימין) ושמואל הרוש(צילום: צביקה טישלר)

בזה אחר זה הופיעו מטענים במכוניותיהם של קרובי משפחה של הרוש ואנשיו. כך נמצא מטען ברכב של גיסו עובד רשות הדואר, וכן סוכל ניסיון להטמין מטען ברכב של אמו של זיו אלוש, אחד ממקורבי הרוש. רימון רסס גם הושלך לעבר בית הורי שותפיו של הרוש.

 

אם כל זה לא הספיק, אז הגיע האירוע האחרון באילת שבו מתנקש ירה אל עבר רכב משפחתו של אחד החיילים של הרוש (שהיה בעבר איש של מור) ופצע את הילדים. למשטרה אין ספק שכל האירועים מובילים לסכסוך בין הרוש לבין מור, ואין להם ספק שהמטרה היא פגיעה בבני משפחה כדי להסב צער להרוש ולאנשיו.

 

המשטרה: סיכלנו פיגועים פליליים

מהמשטרה נמסר בתגובה: "משטרת ישראל מנהלת מאבק נחוש, מקצועי, עקבי ובלתי מתפשר כנגד הפשיעה החמורה והמאורגנת בישראל, בשיתוף פעולה עם כלל גופי האכיפה ותוך מיצוי כל כלי האכיפה העומדים לרשותה. במסגרת המאבק מבצעת המשטרה פעילות ממוקדת וענפה במישור המודיעיני, המבצעי והחקירתי בנושא השימוש הפלילי במטענים. המאבק הניב עשרות כתבי אישום ומעצרים עד תום הליכים כנגד גורמים המזוהים עם פעילות פשיעה חמורה ומאורגנת, עשרות מהם נשפטו ונכלאו.

 

"עשרות רבות של אירועים סוכלו ואמצעי לחימה בהיקפים ניכרים נתפסו, ובכך ללא ספק נמנעו אינספור אירועים שהיו עלולים לסכן את שלום הציבור ובטחונו. אולם מרביתם אינם מגיעים לידיעת הציבור, בין היתר בשל חובת ההגנה מפני חשיפת שיטות ומקורות.

 

"רק בחודשים האחרונים סוכלו ופוענחו במחוז דרום ארבעה 'פיגועים פליליים', האחרון שבהם רכב תופת של ממש. במחוז מרכז פוענחו שבעה מקרי רצח והימ"ר הצליח לשים קץ למאבק מטעני החבלה בין שתי כנופיות בפתח תקווה עם הגשת כתבי אישום נגד דודו שימול וכנופייתו ונגד אברהם ויוי אטיאס וכנופייתו. 12 כתבי אישום הוגשו בתחום הסחר באמל"ח והשימוש הפלילי במטענים בעקבות חקירות שניהל מחוז תל אביב ומתקיים שיתוף פעולה הדוק עם צה"ל בכמה תיקי חקירה. בצפון הוגשו כתבי אישום בתום חקירת הימ"ר המחוזי בגין הנחת מטען במגדל העמק. ימ"ר חוף עצר חשודים משני צידי סכסוך עברייני בצפון בחשד לעיסוק באמל"ח וניסיונות פגיעה.

 

"ניסיונות פגיעה בין ארגונים בדרום סוכלו על ידי להב 433, לאחר שאותרו בין היתר אמצעי מעקב מתקדמים ואמל"ח. כתב אישום הוגש בגין מטען שאותר במוסד חינוכי והיווה סכנה של ממש לציבור התלמידים. בנוסף, הניב המאבק תפיסות רכוש וכספים לצרכי חילוט בהיקפים חסרי תקדים של מאות מיליוני שקלים. ואלו רק מקצת מהדוגמאות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תיעוד מבצעי מד״א
ניסיון החיסול, השבוע בגבעתיים
צילום: תיעוד מבצעי מד״א
מומלצים