כלכלת משפחה: מתחתנים? לא בכל מחיר
מחר זה מתחיל: עונת החתונות לקיץ 2015. במסגרת פרויקט "משפחה בצמיחה" של ynet, ידיעות אחרונות ובנק הפועלים, גיל אורלי מסביר איך לא לפשוט את הרגל ולשים לב לפרטים - כדי לא להפוך אירוע משמח לכאב לב
חתונה היא אחד האירועים המשמחים והחשובים בחיים, אך גם האתגר הכלכלי הגדול הראשון של המשפחה שעכשיו הוקמה. זהו פרויקט כלכלי, שבו בערב אחד עלינו להתמודד עם כל הקשיים והמורכבות שבניהול תקציב - אלא שהפעם כולם באים ביחד.
כך, למשל, עלינו לעמוד בסטנדרט חברתי ולהפיק אירוע שעלותו הממוצעת עולה על 120 אלף שקל, ללא קשר ליכולת שלנו; להתמודד עם ציפיות ואכזבות של הורים ובני משפחה משני הצדדים, כשלעתים הרצונות של כולם לא ברורים ונאמרים רק ברמז או במבט של אכזבה על הפנים; וכן לנהל אירוע מורכב כלכלית מול ספקים שונים, שכולם מיומנים ומנוסים ומעוניינים למכור לנו את החלום היקר ביותר - על חשבוננו.
חתונה היא אירוע שמורכב ממספר אירועי משנה: אירוסין, חינה, מתנות לשני בני הזוג, מסיבת רווקים/רווקות, חתונה, שבת חתן וירח דבש. את האירוע המורכב הזה מנהלים שני מנהלים, בני הזוג, שעדיין אין להם ניסיון בקבלת החלטות כלכליות. הם באים מרקע שונה ולכל אחד גישה שונה לניהול כסף. בני הזוג לא תמיד יודעים מראש על כל ההוצאות הצפויות, ומופתעים לגלות שיש עוד סעיף תקציבי נסתר שמתגלה רק ברגע האחרון.
אין ספק שחתונה היא אירוע רומנטי ומרגש, ושני בני הזוג רוצים שישאר זיכרון מתוק לכל החיים. לכן, בני הזוג - גם כאלה שהתקציב חשוב להם - נוטים להסכים ולפרוץ שוב ושוב את מסגרת התקציב, העיקר שבן הזוג יגשים את חלומו. למעשה, זהו אירוע שתקציבו לא ידוע מראש - עד ספירת הצ'קים לאחריו, וכל האומדן מבוסס על השערות ובדיקה באינטרנט.
בשלב הזה לא ידוע מה יהיה גובה המתנה הממוצעת שנקבל, וכל מידע הוא בעירבון מוגבל משום שהוא שונה בתכלית מאירוע לאירוע בשל מוצא המשפחה, מתנות שההורים ובני הזוג נתנו בעבר, הסטטוס הכלכלי של ההורים ועוד. לכן, הצלחה כלכלית בהפקת האירוע תלויה בעיקר בפתיחות של בני הזוג וביכולת שלהם לתקשר בפתיחות על כסף, למרות החשש ממתחים ומחלוקות.
כדאי לזכור: חתונה היא האירוע הכלכלי הראשון בסדרה כבדה של החלטות כלכליות, והצלחה בניהולו יוצרת תשתית חשובה להחלטות כלכליות גדולות וחשובות יותר כבר בשנים הראשונות לאחר האירוע. הלמידה, שיתוף הפעולה, ההישגים ואפלו הכישלונות שמהם לומדים, יכולים להוביל את המשפחה החדשה לחיים של שגשוג כלכלי ולהיפך.
מהם העקרונות להצלחה בתכנון האירוע?
העקרון הראשון - להתמודד נכון עם הציפיות והמוסכמות. אחד הסודות הכי גדולים להצלחה כלכלית בחיים הוא היכולת לוותר על המירוץ אחר הסטטוס, שמהר מאוד הופך למירוץ שנמשך כל החיים אחר הכסף.
מי שלומד שחשוב יותר לחסוך ולהוציא לפי היכולת, יחיה ברמת חיים הרבה יותר גבוהה ממי שנכנע וחי לפי מה שנראה לו שירשים יותר אחרים. לכן, אתם לא חייבים לעשות אירוע של מאות אלפי שקלים, ערכו אירוע שמתאים ליכולת שלכם, כדי שבסוף הערב תישארו עם חיסכון ניכר.
העקרון השני - אל תבנו על המתנות. האנשים שאתם חשובים להם יעדיפו שהמתנה שלהם תשמש אתכם על מנת לפתוח את החיים ברגל ימין. אז במקום לבזבז את הכסף שלהם על זיקוקים ועל מנות יקרות בטירוף, שממילא מוגשות בשעה שכמעט מחצית האורחים כבר עזבו, נסו להיות יצירתיים ולהעדיף אירוע מרגש, אך בתקציב שמתאים ליכולת שלכם ושיבטיח שבסופה של החתונה ישארו בידכם עשרות אלפי שקלים.
בטורים האחרונים שלי תוכלו להעריך כמה מתנות תקבלו, ותגלו שלרוב כחמישית עד שליש מהאורחים יתנו הרבה יותר מעלות המנה, אולם כרבע לא יכסו את העלות. אל תשכחו שעלות המנה מייצגת רק חלק מהעלות, וכדאי לשקלל בעלות לאירוח את כל ההוצאות הנלוות - גם די ג'יי וגם, נכון, זיקוקים.
העקרון השלישי - נהלו תקציב ביחד. כן, אתם כבר לא שתי יחידות כלכליות נפרדות. בין אם תנהלו חשבון משותף או כל אחד חשבון נפרד, מרגע זה כל החלטה כלכלית תשפיע על שניכם.
ניהול תקציב חתונה משותף אינו ברור מאליו, ודורש שיחה פתוחה וכנה על ערכים חשובים לכם, על חלומות ויעדים, ובהמשך חשוב לקבוע גבולות ושיטה לניהול תקציב משפחתי.
רגע לפני החתונה, זה בדיוק הזמן המתאים ללמוד איך עושים זאת נכון. כדאי להשקיע כמה שעות משותפות ללמידה ביחד. ניהול תקציב אינו אינטואיטיבי ואינו מובן מאליו, אך יחד עם זאת הוא פשוט וקל ללמידה.
העקרון הרביעי - נהלו פרויקט. הכינו רשימה מפורטת של כל ההוצאות השונות לאירועי החתונה - אירוסין, חינה, שבת חתן, החתונה עצמה, ירח דבש, מסיבת רווקים ורווקות. כללו ברשימה דברים קטנים וגדולים, מתנות, שמלת כלה, שמלה שנייה, מחיר מנה, אלכוהול, צלם סטילס, צלם וידיאו, מגנטים, גאג'דטים, כנריות, מרקידים, רקדניות וכו'. כך תגלו שיש עשרות סעיפי הוצאה.
בצעו סקר מחירים ראשוני ורשמו ליד כל סעיף את העלות המשוערת וסכמו את כולם. תקבלו סכום גבוה וכנראה לא נכון עבורכם. הוסיפו לסכום זה עוד 15% להוצאות לא צפויות וכעת קיבלתם את העלות האמיתית לאירוע לא מתוכנן. הסכום הנכון עבורכם הוא סכום שלוקח בחשבון את מצבכם הכלכלי, גובה החסכונות שלכם ושבסוף האירוע תישארו עם לא מעט כסף ביד.
התחילו לבנות תקציב. לצורך כך תנו ציון חשיבות עבורכם בין 1-10 לכל הוצאה. כל בן זוג נותן ציון בנפרד: ציון 5, לדוגמא, אומר שאותו בן זוג היה מוכן לרדת ב-50% בהוצאה. בהתאם לציונים שנתתם, התחילו להקטין תקציב, וכמובן צמצמו לפני הכל את הסעיפים ששניכם מסכימים עליהם.
לאחר שבניתם תקציב, התחילו לנהל מו"מ מול מספר אולמות במקביל. בדקו היטב מה כלול במחיר המנה, וחשוב יותר - על מה תצטרכו לשלם בנוסף. תופתעו לגלות שיש הרבה דברים שלא כלולים במחיר המנה. אל תשכחו את האלכוהול, עיצוב השולחן ואפילו הפרחים. שימו לב לספקים שבעל האולם עושה איתם דיל על חשבונכם ואל תתפשרו על המחיר.
היו גמישים, הרשו לעצמכם לוותר על אולם החלומות שלכם, על היום היקר בשבוע או בשנה. ככל שתהיו גמישים יותר, תשיגו דיל טוב יותר. זכרו: אתם עובדים מול מקצוענים, לכל הספקים יש יתרון עליכם, הם כבר ניהלו עשרות שיחות כאלו ולכם זו הפעם הראשונה. אל תתביישו, הכוח והתקציב הוא שלכם.
העקרון החמישי - בקרו את ההוצאות. מומלץ להפריד את חשבון החתונה מהחשבון השוטף, אפילו לשקול פתיחת חשבון מיוחד. יש לרשום כל הוצאה אל מול התכנון. קחו בחשבון שצפויות חריגות, במקרה כזה עליכם לקצץ בסעיף אחר.
העקרון השישי - מינימום הזמנות. במרבית האירועים תתחייבו על הזמנה של מינימום מקומות, שעליהם אתם משלמים בכל מקרה. בחלק מאולמות האירועים תקבלו אולם טוב יותר, אם תתחייבו ליותר מנות. בשלב הראשון הזמינו פחות מקומות מכמות האורחים שאתם צופים, עדיין לא נתקלתי באולם שיסרב לעדכון מקומות יום לפני האירוע.
לפני האירוע בקשו אישור הגעה, עשו סבב טלפוני כדי שתוכלו להתאים את הזמנת המינימום למספר הריאלי יותר של אורחים שיגיעו. גם כאן למדו מניסיונם של אחרים: מספר האורחים בפועל יהיה נמוך בכ-20% ממספר המאשרים. תמיד יש אילוצים ותקלות, ותמיד יהיו כאלו שברגע האחרון לא יכולים להגיע. חבל לשלם על כך, ברוב האולמות ישמחו להוסיף מנות בזמן אמיתי.
בכל אירוע יש שולחנות רזרבה למקרה שיגיעו אורחים נוספים. לבעל האולם יש אינטרס לפתוח שולחנות אלו גם כשעדיין יש מקומות פנויים, שעליהם כבר שילמתם. לכן, מנו נציג מטעמכם, מישהו שאתם סומכים עליו, שיוודא שלא פותחים שולחנות לפני שכל המקומות המשולמים מלאים.
שימו לב לשעה שבה מוגשת המנה העיקרית. מרבית בעלי האולם ימליצו לכם על אירוע שבו המנה הזו מוגשת לאחר 23:00 בלילה, עד אז מרבית האורחים יעזבו ואתם תשלמו על מנה שלא תוגש בכלל. בחלק מהאירועים מחצית מהאורחים עוזבים לפני הגשת המנה העיקרית, שעליה שילמתם ממיטב כספכם. הרווח הוא של בעלי האולמות וההפסד שלכם. זו סיבה נוספת לא ללכת על המנות היקרות.
העקרון השביעי - הלוואות מחזירים. כזוג צעיר, בשנים הראשונות לאחר החתונה תקבלו הרבה הזמנות. החברים שלכם מתחתנים ומצפים מכם לתת מתנה לפחות כמו שקיבלתם מהם. אבל בשלב הזה אתם תהיו כבר עסוקים בכסף הגדול, מוצצים, חיתולים ומטפלת. לכן, שימו כסף בצד מסך המתנות, כדי שתוכלו להחזיר לחברים המתחתנים, מבלי שזה יעיק על התקציב המשפחתי השוטף שלכם.
חתונה - שמחה גדולה
חתונה היא גם הזדמנות כלכלית יוצאת מהכלל. בגישה נכונה אפשר לארגן אירוע בלתי נשכח, תוך יצירת תשתית לחיים של צמיחה כלכלית.
עם השנים, אירוע החתונה הפך להיות אירוע ממוסחר ומשאבת כסף שגורמת לזוג הצעיר וגם לאורחים להוציא עוד ועוד כסף, על סטנדרט שמשרת תעשייה שלמה. חלק מהאורחים שלכם יתקשה ליהנות עם מוזיקה רועשת ומנות שמגיעות בחצות.
האירוע שלכם לא ייזכר כי הגשתם מנה עיקרית יקרה יותר או שהיו בו זיקוקים יפים יותר, הוא ייזכר אם יהיה שונה, אירוע מהלב עם אהבה ושמחה אמיתית. מזל טוב!
הכותב הוא מאמן ומנטור להצלחה כלכלית למשפחות ועסקים www.gilorly.co.il