8 שוטרים נהרגו במקדוניה: "טרור מהשכנה"
משרד הפנים טוען כי ארגון חמוש שהגיע ממדינה שכנה פלש למדינה וביצע בה פעולות טרור. 14 מחבריו נהרגו בעימותים בין המשטרה לחמושים בעיר קומאנובו. ברקע: מחאת האופוזיציה וטענתה שהממשלה ביצעה האזנות סתר לעשרות אלפי אזרחים, בהם עיתונאים, וניסתה לחתור תחת מערכת המשפט
יוון: נתנגד לצירוף מקדוניה לנאט"ו בגלל שמה
עוד חדשות בארה"ב :
כתב בפייסבוק: רצחתי את בתי, אשתי ואחותי
מבחן אמריקני: רץ לנשיאות, בישראל ביקרת?
הניצחון שמרחיק את סקוטלנד מהממלכה
בוס לקח אלפי עובדים לחופשה בצרפת
הממשלה המקומית הכריזה על שני ימי אבל לאומיים. צלם של סוכנות הידיעות רויטרס דיווח כי אתמול הורגשה מתיחות רבה בעיר קומאנובו, אך היום רגוע יחסית. מקור במשטרה מסר כי המשטרה "עדיין מנסה לחסל את הגורמים שנותרו מארגון הטרור". אמש מסרה המשטרה כי היא קיבלה מידע לגבי "ארגון חמוש" שפועל בפרבר האלבני של קומאנובו - אזור שידע מרידה אלימה מצד התושבים ממוצא אלבני בשנת 2001.
כוחות מיוחדים של המשטרה כיתרו את השכונה שבה פעל הארגון החמוש, ומסוקים חגו באוויר לאיתור חשודים. צלם של סוכנות הידיעות רויטרס דיווח על ירי כבד באזור ועל פיצוצים עזים. עשן שחור גדול היתמר מעל העיר, וכמה תושבים נראו בורחים ממנה ועמם חפצים אישיים.
במערב עוקבים בדאגה
האלימות הקשה במקדוניה רק תגביר את החששות במערב מחוסר היציבות במדינה הבלקנית. בתקופה האחרונה האשימה מפלגת האופוזיציה המרכזית, "הסוציאל-דמוקרטים", שהממשלה ביצעה האזנות סתר לעשרות אלפי אזרחים, בהם עיתונאים, וניצלה לרעה את סמכותה בכדי לחתור תחת מערכת המשפט.
מפגיני אופוזיציה שתובעים את התפטרות ראש הממשלה ניקולה גרואבסקי התעמתו השבוע עם המשטרה, והאופוזיציה מאיימת לקיים עצרת מחאה בהשתתפות אלפי בני אדם ב-17 במאי. מנהיג "הסוציאל-דמוקרטים", זוראן זאאב, שטוען לזיופים בבחירות ב-2014 שבהן נחל הפסד, מאשים את ראש הממשלה שהוא עומד בראש דיקטטורה. זאאב חשף לא מזמן הקלטות של גרואבסקי עם ראש השירות החשאי, שבהן הוא מתועד לכאורה מבקש להתערב במערכת המשפט ובתקשורת המקומית.
משקיפים זרים חוששים שמנהיגים פוליטיים במקדוניה ינסו ללבות את המתחים האתניים בניסיון למשוך את דעת הקהל לצדם.
המתיחות האתנית לא שככה
דובר במשרד הפנים מסר כי הארגון החמוש ביצע "פעולות טרור" ופלש למקדוניה ממדינה שכנה. זהות המדינה לא נמסרה. שכנותיה של מקדוניה הן אלבניה, יוון, קוסובו, סרביה ובולגריה. בעבר פעלו במדינה קבוצות חמושות שמקורן בקוסובו.
במקדוניה חיה אוכלוסייה של שני מיליון בני אדם, 30 אחוזים מהם אלבנים אתנים. בשנת 2001 פרצה מרידה אלבנית במדינה הבלקנית, והמורדים התעמתו עם כוחות הביטחון עד שהמערב התערב בסכסוך ותיווך להשגת הסכם שלום שהציע למיעוט האלבני יותר זכויות וייצוג בפרלמנט. בנוסף, המורדים התפרקו מנשקם והצטרפו לממשלה.
אלא שיישום הסכם השלום היה איטי והמתיחות האתנית במדינה המשיכה לבעור. כמו כן, אזרחים רבים במקדוניה, בלי קשר למוצאם האתני, מתוסכלים מקצב הפיתוח האיטי של המדינה ומהשתלבותה במערב. בקשתה של מקדוניה להצטרף לאיחוד האירופי ולברית הצבאית הצפון אטלנטית (נאט"ו) תקועה בשל הסכסוך של המדינה עם יוון בשל שמה.
יוון הבהירה כי היא מתנגדת לצירוף מקדוניה לנאט"ו ולאיחוד האירופי עד אשר יסכימו שתי המדינות על שם חדש למדינה, שהתנתקה מיוגוסלביה ב-1991. הממשלה באתונה טוענת כי שם המדינה מצביע על השאיפות הטריטוריאליות של מקדוניה, המעוניינת לספח את המחוז הצפוני של יוון, בעל אותו השם, מקום הולדתו אלכסנדר מוקדון "הגדול".
בעבר הציע מתווך מטעם האו"ם למקדוניה חמש אפשרויות לשמות חדשים: הרפובליקה הקונסטיטוציונית של מקדוניה, הרפובליקה הדמוקרטית של מקדוניה, הרפובליקה העצמאית של מקדוניה, הרפבוליקה החדשה של מקדוניה והרפובליקה של מקדוניה הצפונית.