שתף קטע נבחר

 

ריבלין בברלין: אף אומה לא חסינה מגזענות

נשיא המדינה החל את ביקורו בגרמניה לציון יובל לכינון היחסים בין המדינות. מרציף 17, שממנו נשלחו יהודי גרמניה למחנות המוות, התריע ריבלין: "לא לעצום עיניים". מקבילו יואכים גאוק: היחסים עם ישראל ימשיכו להיות הדוקים

 

ריבלין מתקבל במסדר כבוד בברלין (צילום: עמוס בן גרשום לע"מ) (צילום: עמוס בן גרשום לע
ריבלין מתקבל במסדר כבוד בברלין(צילום: עמוס בן גרשום לע"מ)

"70 שנה מאז יצא המשלוח האחרון מרציף 17, שוב מתחזקות על אדמת אירופה תנועות לאומניות, נאצי סטיות ופשיסטיות. התעלמות, אדישות או הדחה אינם פתרון". אלה דבריו של הנשיא ראובן (רובי) ריבלין שהחל היום (ב') בביקור בן שלושה ימים בגרמניה לציון 50 שנה לכינון היחסים בין המדינות.

 

ריבלין אמר את הדברים בטקס זיכרון ברציף 17 בברלין, משם נשלחו רבבות מיהודי בירת גרמניה למחנות המוות והריכוז בשואה. לאחר שהניח במקום זר לזכר קורבנות הנאצים אמר ריבלין: "גרמניה לא התעוררה בוקר אחד לצלבי הקרס של הרייך השלישי. "אנטישמיות, גזענות שנאת זרים ותסכול, בעבעו בה שנים. הקרקע המורעלת הזאת הייתה התשתית שעליה פעלה וצמחה המפלצת הנאצית, באין מפריע".

 

לדבריו, "אף אומה לא חסינה מפני גזענות, או מפני אנטישמיות או מפני שנאת זרים. עלינו להתחייב להישיר מבט אל השנאה ולא לעצום עיניים".

 

עוד קודם לכן התקבל הנשיא ריבלין באופן יוצא דופן בברלין. תלמידי תיכון גרמנים ממוצא מוסלמי הוזמנו לארמון הנשיאות בבירת גרמניה כדי לקדם בדגלי ישראל וגרמניה את פניו של ריבלין, יחד עם תלמידים גרמנים יהודים וילדי דיפלומטים ישראלים.

תלמידי תיכון גרמנים ממוצא מוסלמי וגרמנים יהודים מקבלים את ריבלין (צילום: עמוס בן גרשום לע"מ) (צילום: עמוס בן גרשום לע
תלמידי תיכון גרמנים ממוצא מוסלמי וגרמנים יהודים מקבלים את ריבלין(צילום: עמוס בן גרשום לע"מ)

 (צילום: עמוס בן גרשום לע"מ) (צילום: עמוס בן גרשום לע
(צילום: עמוס בן גרשום לע"מ)

ריבלין עם מקבילו הגרמני יואכים גאוק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ריבלין עם מקבילו הגרמני יואכים גאוק(צילום: AFP)

תלמידי התיכון החליפו כמה מילים עם נשיא ישראל ומארחו הגרמני, יואכים גאוק, ועם רעיות שני הנשיאים. ריבלין נועד עם גאוק למשך כשעה לאחר שהתקבל על-ידי משמר כבוד של צבא גרמניה בארמון הנשיאות.

 

בתום השיחה הצהיר ריבלין כי ההישגים שאליהם הגיעו ישראל וגרמניה בחמישים השנים האחרונות, והיחסים המתהדקים ביניהן בתחומים החברתיים, הכלכליים והביטחוניים גם בימים אלו, הם יחסים "איתנים ומשמעותיים".

 

"אלו יחסים הדוקים ומבוססים, שיש להעריך גם מבלי להתייחס אל העבר המורכב שאנו חולקים", אמר ריבלין. "בהתחשב בעבר קשה זה, אני סבור שיחסים אלו הופכים נדירים ומיוחדים עוד יותר. הם נשענים על ערכים משותפים של דמוקרטיה, חופש ביטוי ושוויון זכויות. חשוב להבהיר- הקשר הקרוב והחם בין שני העמים בישראל וגרמניה ובין שתי הממשלות, אינו מהווה בשום צורה, פיצוי על השואה".

 

ריבלין סיכם כי "זוהי חובתנו יחד כישראלים, גרמנים, כדמוקרטיות, כחלק משמעותי באנושות, לעמוד בתקיפות ובעוצמה מול פשעים שכאלה. עמידתנו כאן היום מעידה לא רק על לקחיו של העבר האפל, אלא גם על ההבטחה הגלומה בעתיד המשותף בינינו, כל עוד אנו דבקים בערכי החופש והדמוקרטיה".

 

"לא מעט ישראלים בוחרים לגור בברלין"

נשיא גרמניה גאוק אמר לאחר הנשיא הישראלי כי היחסים עם ישראל עודם ויהיו הדוקים, גם אם בין הצדדים מתגלעים חילוקי דעות בהקשר למצב הפוליטי במזרח התיכון. "לא רק העבר מחבר אותנו אלא גם ערכים משותפים. אני מברך על כך שמספר גדל של ישראלים לא רק בא לבקר בברלין אלא גם בוחר לגור בעיר המסמלת את גרמניה הפתוחה לכול. יש יותר אנשים שיורדים לרחובות להפגין נגד אנטישמיות מאשר אנשים שעורכים הפגנות אנטישמיות".

הבול המשותף שהושק לציון 50 שנה לכינון יחסי ישראל-גרמניה ()
הבול המשותף שהושק לציון 50 שנה לכינון יחסי ישראל-גרמניה

גאוק פנה לריבלין והסביר כי עמדת מדינתו בכל הנוגע לסכסוך הישראלי-פלסטיני הוא קידום רעיון שתי המדינות וכן תומך בפתרון מדיני לעימות בנוגע לתוכנית הגרעין האיראני. ריבלין השיב לו כי איראן היא סכנה מוחשית עבור ישראל והבהיר שישראל לא מחפשת מלחמה מול האיסלאם. לגבי הסכסוך הפלסטיני אמר: "ההכרעה אצלנו נתונה בידי הכנסת, גם על חודו של קול אחד. כל הסכם שלנו מול הפלסטינים שיכובד בכנסת, יכובד על-ידי העם".

 

בנוסף, שני הנשיאים השיקו בול משותף לגרמניה ולישראל, שהונפק לרגל 50 שנות היחסים הדיפלומטיים. מחר ייפגש ריבלין עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ועם שר החוץ פרנק וולטר שטיינמאייר. הנשיא ייפגש גם עם קבוצות צעירים משתי המדינות וישתתף באירוע מיוחד לציון יובל לכינון היחסים באירוע שייערך מחר בערב בבניין הפילהרמונית בברלין. ביום רביעי ייבקר ריבלין במפעל בעיר הנמל קיל, שבו מיוצרות הצוללות הגרמניות עבור חיל הים הישראלי.

 

ובאותו נושא, מוקדם יותר חתם מנכ"ל משרד הביטחון דן הראל על חוזה, שבמסגרתו רוכשת ישראל מגרמניה ארבע ספינות להגנה על אסדות הגז במרחב "המים הכלכליים" של ישראל בעלות של כ-1.8 מיליארד שקל. גרמניה תממן כשליש מהעסקה. הספינה הראשונה תגיע לישראל בעוד חמש שנים לאחר שתושלם בנייתה. שלוש הספינות הנוספות יגיעו לאחר מכן בשלוש פעימות של שנה. שרת ההגנה של גרמניה אורסולה פון דר ליין נמצאת בארץ לצורך העסקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ריבלין עם מקבילו הגרמני יואכים גאוק
צילום: AFP
מומלצים