שתף קטע נבחר
 

"הולדה בעוולה": למי כדאי לתבוע? מדריך

שלושה חודשים נותרו עד ששערי בית המשפט ייסגרו בפני הורים שיבקשו לתבוע זכויות בשם ילדיהם שנולדו עם מחלות גנטיות ומומים קשים. לקראת כנס חירום בנושא שמארגנת עמותת "קול הזכויות", אתם שואלים - אנחנו עונים. איך תובעים? למי פונים? כמה זה עולה? ולמה זה כדאי? מדריך

שינוי הקריטריון המשפטי של נפגעי "הולדה בעוולה" אשר פורסם לאחרונה ב-ynet הביא לפניות רבות. על פי הערכות אלפי משפחות עלולות להיפגע מהמהלך והן יאבדו את האפשרות לתבוע את זכויותיהם בבית המשפט, 

 

גוזרים את דינם של ילדים עם מוגבלויות קשות  

כנסו לעמוד הפייסבוק של עמותת "קול הזכויות"

 

משפחות רבות המתמודדות עם ילדים שנולדו עם מומים קשים או מחלות גנטיות מולדות, נחשפו בפעם הראשונה לעובדה כי ייתכן ומדובר ברשלנות רפואית, והם זכאים לתבוע את זכויותיהם בבית המשפט. אך העובדה כי לא נותר זמן רב עד לסגירת דלתות בית המשפט בפניהן, ליקטנו את כל המידע הדרוש כדי לקבוע האם נפגעתם כתוצאה מ"הולדה בעוולה",  כיצד מתחילים את ההליך ומה דרכי הפעולה.

 

מדוע נושא הגשת תביעות בנושא הולדה בעוולה הפך לדחוף?

עד לא מזמן, ניתן היה להורים לתבוע בשמו של ילדם פיצויים מבית המשפט -בטענה ל"הולדה בעוולה" - עד גיל 25 (7 שנים מהגיעו לגיל 18). ב-28.5.12 קבע בית המשפט העליון כי לא ניתן עוד להכיר בעילת התביעה של הילד- עילת החיים בעוולה, כך שלמעשה רק ההורים הם שיוכלו לתבוע ובאופן מעשי תקופת ההתיישנות קוצרה מ 25 שנים ל 7 שנים בלבד. כלומר-משפחות שילדיהן בני 7 ומעלה לא יוכלו יותר להגיש תביעה בגין הולדה בעוולה.

הזדמנות אחרונה לתת לילדים חיים טובים יותר (באדיבות עמותת קול הזכויות ומאגר fotolia) (באדיבות עמותת קול הזכויות ומאגר fotolia)
הזדמנות אחרונה לתת לילדים חיים טובים יותר(באדיבות עמותת קול הזכויות ומאגר fotolia)

מכיוון שמדובר בהחלטה תקדימית, פסק בין המשפט העליון לבסוף, כי ניתן יהיה להגיש תביעות בעילה זו רק עד 27.8.2015 עבור ילדים עד גיל 25 ולאחר מכן תיסגר הדלת בפניהן.

 

למרות שמדובר בהחלטה,אשר עלולה להשפיע על אלפי משפחות שאינן מודעות להשלכותיה, אף גוף רשמי לא יידע את אותם ההורים בסכנה המתקרבת. המשמעות היא שכ-3,000 משפחות אשר ילדיהן בני 7 ומעלה, סובלים מבעיות חמורות וזקוקים לכסף רב כדי לדאוג להם - לא יקבלו את המגיע להם, אם לא יגישו את התביעות בחודשיים הקרובים.

 

מהי רשלנות באבחון טרום לידה?

למרות שאנשים רבים לא מודעים לכך, רשלנות באבחון בכלל, ורשלנות באבחון טרום לידה בפרט, נחשבות לרשלנות רפואית לכל עניין ודבר. רשלנות באבחון שניתן לתבוע בגינה, היא רשלנות באבחון מומים אשר לו היו מתגלים במועד, היו משמשים עילה להפסקת ההיריון.

 

למרות הבדיקות שכל אישה אמורה לבצע, עדיין קיימים מומים רבים שאינם מאותרים במהלך ההיריון ולפניו וקיים מספר לא מבוטל של לידות שבית המשפט בישראל מוצא אותן כפרי של רשלנות רפואית. הנזק בגינו המוסד הרפואי עלול להיתבע יהיה לרוב עקב כך שלא הבחין במומים בהם היה אמור להבחין, או שלא שלח את האם לבדיקות נחוצות או שלא יידע על התוצאות של בדיקות אלה.

לאפשר לכל אלה שנפגעו מאי האבחון ולמעשה נגזרו על ילדיהם חיים במום - לזכות בכספים אשר יפצו אותם על סבלם (באדיבות עמותת קול הזכויות ומאגר fotolia) (באדיבות עמותת קול הזכויות ומאגר fotolia)
לאפשר לכל אלה שנפגעו מאי האבחון ולמעשה נגזרו על ילדיהם חיים במום - לזכות בכספים אשר יפצו אותם על סבלם(באדיבות עמותת קול הזכויות ומאגר fotolia)

מטרת התביעות היא לאפשר לכל אלה שנפגעו מאי האבחון ולמעשה נגזרו על ילדיהם חיים במום - לזכות בכספים אשר יפצו אותם על סבלם, ויקלו עליהם במעט בהמשך חייהם.

 

מה גובה הפיצוי הצפוי בתביעות מסוג זה?

באופן כללי, בתוך תביעות רשלנות רפואית, התביעות הגדולות ביותר הן של ילדים פגועים וזאת ממספר סיבות - מכיוון שהילד כנראה לא יוכל לעבוד, הפיצוי אמור להיות תחליף למשכורת שאמור היה להשתכר כל חייו. בנוסף, הילד זקוק לטיפול סיעודי או אחר בעלות של אלפי שקלים לחודש במכפלת כל תוחלת החיים הצפויה לו. ברור שיינתן פיצוי משמעותי גם לכאב וסבל שנגרם ולכן מדובר במקרים רבים בתביעות שמגיעות למיליוני שקלים

 

כמה תעלה לנו הגשת תביעה?

עורכי הדין בתחום זה נוהגים לגבות תשלום רק במקרה של הצלחה בתביעה ובאחוזים מגובה הפיצוי שיתקבל. מקובל פחות לגבות תשלום בגין דיונים ופגישות ייעוץ. אחת העלויות המשמעותיות היא חוות הדעת הרפואית הנדרשת לצורך הגשת התביעה. מדובר בחוות דעת מקצועית ויקרה אבל אותה משלמים רק לאחר שבדיקה מעמיקה העלתה שאכן הייתה רשלנות ויש לכם סיכוי טוב לקבל פיצוי משמעותי.

 

במה כרוך מבחינתי תהליך הגשת התביעה?

פניה למייצג, בחירת עורך דין שינהל עבורכם ועבור המשפחה את כלל פעולות הבדיקה, ריכוז המסמכים, הפניה לקבלת חוות דעת מומחה וכמובן הגשת התביעה וניהולה. על עורך הדין לקחת על עצמו את ניהול כלל הפעולות ההיקפיות ההכרחיות, באופן שיצמצם את העיסוק של המשפחה בהליך התביעה למינימום, ויאפשר לכם ולמשפחתכם להמשיך בשגרת החיים שאינה פשוטה גם כך.

 

חשוב לזכור, התהליך עלול להיות ממושך, אך ככל שיתחיל מוקדם יותר, יסתיים מוקדם יותר. עוד סיבה להקדמת התביעה היא העובדה שקבלת ההחזר על הוצאות עבר היא ע"פ ההוצאה בפועל (לפי יכולות ההורים) ולא ע"פ פסיקת בית המשפט אשר קובעת את סכום הפיצוי קדימה, לאורך תוחלת חייו של הילד לפי הצורך ולא בהתאם ליכולת הכלכלית של ההורים.

בכל מקרה אם ילדכם עבר את גיל 7 וטרם הגשתם תביעה עליכם למהר ולעשות זאת בקרוב ולא יאוחר מאוגוסט 2015.

 

 

10 הסימנים שאמורים להחשיד שבמקרה שלך התקיימה רשלנות בעת ההיריון

 

הוצאת בן הזוג או המלווה של היולדת במהלך לידה בבהילות.

 

התנהלות יתרה של רופאים ומומחים בחדר הלידה – בדגש על רופאים בכירים או רופאים שאינם מיילדים (רופאי ילדים, נוירולוגים)

 

חוסר בהסברים ומתן מענה ראוי לשאלות מצד היולדת או בן הזוג.

 

גילוי מיידי ומפתיע של מום לאחר הלידה.

 

בקשה לעיון חוזר במסמכי מעקב ההיריון של היולדת, שעה שהיא מאושפזת בבית היולדות.

 

'הגדלת ראש' לא שגרתית מטעם הרופא שביצע את מעקב ההיריון, כדוגמת בדיקה לאחר הלידה וביקור בבית החולים.

 

הערת רופא ילדים על-כך שלא נעשו מספיק בדיקות במהלך ההיריון.

 

שיחה מטעם נציג המחלקה לניהול סיכונים של קופת החולים שלכם.

 

האם הרופא שטיפל בנו בזמן ההריון עלול להינזק מהתביעה?

בד"כ תביעות רשלנות רפואית מוגשות כנגד המוסד הרפואי בית החולים, מכון האולטרסאונד או קופת החולים ואין אחריות אישית לרופא לטוב ולרע. הדבר שונה כשמדובר ברפואה פרטית - אז יתבע גם הרופא באופן אישי. בכל מקרה יש לזכור כי הרופאים מבוטחים בביטוח אחריות מקצועית, כך שהפיצוי לא יצא מכיסו האישי של הרופא ואף לא יגרם לו נזק אחר.

האם ניתן להגיש תביעה גם אם הילד נפטר בינתיים?

שהפיצוי לא יצא מכיסו האישי של הרופא  (באדיבות עמותת קול הזכויות ומאגר fotolia) (באדיבות עמותת קול הזכויות ומאגר fotolia)
שהפיצוי לא יצא מכיסו האישי של הרופא (באדיבות עמותת קול הזכויות ומאגר fotolia)

ניתן לתבוע גם אם הילד נפטר, הפיצוי יינתן על ההוצאות שנגרמו בימי חייו, ובתנאי שלא עברו 7 שנים מעת הלידה ואם עברו שהתביעה מוגשת לפני אוגוסט 2015.

 

אם אנו רוצים להגיש תביעה וילדנו כבר עבר את גיל 7, מה עלינו לעשות כעת?

ניתן כאמור להגיש את התביעה עד לאוגוסט 2015 (בהנחה שילדכם לא עבר את גיל 25). הערכות להגשת תביעת רשלנות תביעה אורכת זמן. למרות שניתן להגיש את התביעה לבית המשפט עד אוגוסט, לעו"ד יש עבודת הכנה רבה, מרגע שקיבל לידיו את התיק, לכן ככל שתפנו מוקדם יותר התיק יוכן באופן איכותי יותר ויעלה הסיכוי שיוגש בזמן ולא תפסידו את זכותכם לתבוע.

 

למי עלינו לפנות במידה ונחליט לתבוע?

תחום הרשלנות הרפואית דורש התמחות בנושא. חשוב לבדוק היטב למי פונים ומה תחום התמחות המשרד, גודלו וניסיונו. יש לזכור כי הגופים הנתבעים הינם מוסדות רפואיים גדולים ועשירים שמיוצגים ע"י מיטב משרדי עורכי הדין.

 

עו"ד פייל, עם נסיון של 20 שנה בתחום רשלנות רפואית , יהיה אחד המרצים בכנס חירום והסברה שמארגנת עמותת "קול הזכויות " למשפחות שנפגעו כתוצאה מ"הולדה בעוולה". הכנס יתקיים ביום ג', 2.6.15 בין השעות: 09:30 – 13:00, במרכז "נא לגעת" בנמל יפו. בכנס ניתן לקבל את כל המידע וההסבר ממיטב המומחים בתחום. בנוסף לכך תתקיים ההצגה המרגשת "החיוך של אלון".

 

ההשתתפות חינם. נדרשת הרשמה מראש. למידע ופרטים 072-2239922

 

הכתבה בשיתוף עמותת קול הזכויות





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות עמותת קול הזכויות ומאגר fotolia
קול הזכויות
באדיבות עמותת קול הזכויות ומאגר fotolia
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים