תינוקות הפונדקאות בנפאל: הבעיות רק החלו
הורי תינוקות הפונדקאות בנפאל משתוקקים להביא את ילדיהם הביתה, אך בבית מחכים להם אתגרים חדשים
אחת מרעידות המשנה של רעידה הגדולה בנפאל היא סוגיית הפונדקאות ששבה ועולה לסדר היום. הורים לתינוקות שנמצאים במדינה הרועדת מבקשים לשוב ארצה עם ילדיהם. המדינה, כהרגלה יש לומר, ממהרת לסייע ולהביא ארצה את ההורים, התינוקות ואף את האמהות. אך מתחת לפני השטח מתרחשת מהומה שאיש אינו מבחין בה, אך היא מציבה אתגר לא פשוט שיעמוד בפני ההורים ובפני המדינה.
<< כנסו לפייסבוק של ערוץ 20 >>
"קשה לגייר ילדים דרך הרבנות, אלא אם ההורים שולחים את הילד לחינוך דתי וההורים דתיים", אומר הרב צ'אק דוידסון, פעיל בתחום הגיור. הרב דוידסון עובד עם מכון עיתים ועם נאמני תורה ועבודה, ומגדיר עצמו כמי שמחויב לצו ההלכתי של הרב חיים אמסלם. "כל ילד שאינו בן למשפחה דתית, יאלץ לחכות לגיל 18 עד שיוכל להתגייר".
עו"ד ירדנה קופ-יוסף, מנהלת מרכז הסיוע של עמותת 'עיתים' מפרטת את התנאים בהם הורים לתינוקות פונדקאות צריכים לעמוד על מנת שילדם יעבור את הליך הגיור בהצלחה: "בית הדין הרבני מסתכל על אורח חייו של הזוג, כל זוג, ומחליט לדעתו אם מדובר במשפחה מסורתית אם הוא מוכן לגייר את הילד.
כאן לא מגיירים את האדם שאיתו מדברים, אין הליך של קבלת מצוות כמו בגיור רגיל", היא מסבירה. "בית הדין מגייר את הילד על בסיס השיחה עם ההורים. כיוון שזה נעשה על דעת בית הדין, הם חשים שהאחריות מוטלת עליהם. הם מציבים בפני כל זוג ארבעה תנאים: כשרות, שמירה על שבת וחגים לפחות באופן מסורתי, שיוך לקהילה דתית או בית כנסת, ומוכנות לשלוח את הילד לחינוך דתי".
זוגות חד-מיניים טאבו לגיור
"הסיפור של נפאל חדש לנו", מתארת עו"ד קופ-יוסף. "מתוך 50 הזוגות שפנו אלינו בזמן האחרון בסיוע בגיור של ילדיהם, הייתי אומרת שכ-9 זוגות הם חד-מיניים, אבל אף אחד מהם הוא לא מהחבורה החדשה שחזרה מנפאל". "אם הם יהיו גלויים עם בית הדין, הם לא יעברו", מדגישה קופ-יוסף.
"רוב ההורים מנסים להציג את הזוגות כאבות חד-הוריים, אבל בית הדין לא נולד אתמול. החשד שלו מתעורר מיד. כך שנוצר גם חוסר אמון. אגב, לא מדובר רק בבעיה ההלכתית שיש עם הומוסקסואליות, אלא גם עם תהליך הפונדקאות. יש ביקורת ציבורית רבה על התהליך שקורה חו"ל, כך שהגיור נעשה קשה פי קשה".