צה"ל סוגר את הגדוד הדרוזי
הרמטכ"ל איזנקוט החליט על סגירת גדוד "חרב" שהוקם לפני 41 שנה. הסיבה: בני נוער דרוזים לפני גיוס מעוניינים להשתלב ביחידות מעורבות
41 שנה אחרי שהוקם: גדוד "חרב" הדרוזי נסגר. הרמטכ"ל גדי איזנקוט החליט היום (ב') על סגירת גדוד החי"ר חרב (299), שהוקם ב-1974. בצה"ל הסבירו כי ההחלטה נבעה משאלונים שחולקו לנערים דרוזים שבהם 99% מהנשאלים הביעו רצון להשתלב ב"צבא הגדול", במגוון יחידותיו, ולא בגדוד הומוגני עדתי בלבד.
גורם בכיר בצה"ל אמר כי המהלך בוצע בתום "סדרת התייעצויות, בהן גם עם ראשי העדה הדרוזית, שתמכו ברצון לשלב את הנוער הדרוזי גם ביחידות קרביות אחרות. על אופן שימור מורשתו המפוארת של הגדוד, שרשם בהיסטוריה שלו 31 חללים, יוחלט בחודש הקרוב, וכנראה יוקם לגדוד אתר הנצחה מיוחד בצפון".
בגדוד משרתים כיום 400 חיילים, והוא עסק ברוב שנותיו במשימות בט"ש בגבול הלבנון, כולל בעת הנוכחית. החל ממחזור הגיוס הקרבי הקרוב (יולי-אוגוסט) ייפסק הגיוס לשורותיו, ועד חודש ספטמבר יפוזרו מחלקותיו ופלוגותיו באופן אורגני לחטיבות חי"ר אחרות בצבא. הרמטכ"ל הנחה את אגף כוח אדם למצוא פתרונות פרטניים לכל אחד ואחד מאנשי הקבע המשרתים בגדוד, מתוך מטרה לשלבם בתפקידים אחרים בצבא ולהמשיך בשירותם.
קצין בכיר בצה"ל אמר היום כי "עדות נוספת למוטיבציה הגבוהה של הנוער הדרוזי לשרת את מדינתו מגיעה מנתוני הגיוס האחרונים, לפיהם 80% מהמלש"בים (מועמדים לשירות ביטחון) הדרוזים מביעים רצון לשרת כלוחמים, 5% יותר מהאוכלוסייה הכללית".
החלטת הרמטכ"ל לא תשפיע על גדודים הומוגניים אחרים בצבא, כגון הגדוד החרדי נצח יהודה או גדוד הסיור הבדואי, ואין לה קשר לקיצור השירות לגברים. לוחמי גדוד חרב השתתפו מאז הקמת הגדוד במרבית המבצעים והמלחמות, והיו מהראשונים לתמרן על אדמת לבנון במלחמת לבנון השנייה.
העדה הדרוזית הצליחה להשתלב בצה"ל באופן מוצלח יותר מאשר בחיים האזרחיים, ויעידו על כך לא רק ארבעת טייסי חיל האוויר והאלוף במיל' (יוסוף משלב) בני העדה, אלא עשרות אלפי דרוזים ששירתו בצבא מאז קום המדינה. כיום משרתים בצה"ל 2,300 חיילים דרוזים ו-1,500 אנשי קבע, מהם ביחידות העילית של צה"ל. חלקם השתלבו בשנים האחרונות ביחידות חדשות של חיל המודיעין, בהן ביחידת הסייבר, וכן בתפקידי מפתח בחיל הרפואה. אלוף משנה ד"ר טריף בדר, שפיקד על בית חולים שדה שהקים צה"ל בנפאל, מועמד להיות קצין רפואה ראשי ראשון מבני העדה הדרוזית, במידה שיוחלט כי הוא יהיה זה שיחליף את קרפ"ר הנוכחי תא"ל דודו דגן.
כיום, 38% מקרב המשרתים הדרוזים בחובה הם בתפקידי לחימה, 17% בתפקידים טכניים, 18% מקוטלגים בצבא תחת "קורסים איכותיים", 4% קצינים, 9% נהגי משאיות ו-13% בתפקידי מנהלה. מקרב לוחמי החי"ר הדרוזים שאינם בגדוד חרב, 28% משרתים בחטיבת הצנחנים ובחטיבת כפיר (כ"א), 25% בגולני, 13% בגבעתי ו-6% בנח"ל. לפי נתוני צה"ל רק 5% מהמועמדים לשירות קרבי מקרב הדרוזים הביעו רצון לשרת בגדוד חרב. 34% רצו לשרת במג"ב והיתר בשאר היחידות. 41 חיילים דרוזים החלו לפני שנתיים במסלול של עתודה אקדמית, מרביתם במקצועות הנדסה, מדעים ורפואה. כיום מרבית הלוחמים הדרוזים (15%) משרתים במג"ב, 9% בפיקוד העורף, 7% בחטיבות החי"ר, 5% בשריון, 3% בתותחנים, 2% באיסוף הקרבי ו-2% בהגנה האווירית.
צעיר תושב דלית אל-כרמל, שאמור להתגייס בקרוב, אמר ל-ynet: "אני חושב שהרמטכ"ל התחיל בצעד מצוין. זכותינו להשתלב בכל היחידות ולהתקדם כמו כל החיילים היהודים. החלטה כזאת מעודדת אותנו".
ווסאם כיוף, תושב עוספיה, שגם הוא אמור להתגייס, הוסיף: "לפי מה ששמעתי מהחברים שלי החיילים, הם היו מרוצים מהגדוד הדרוזי. בשבילם הוא היה כמו חממה תרבותית. הייתי שמח לנסות את הגדוד הזה. במקום לסגור אותו היו יכולים לחשוב על איך לקדם אותו. אני בעד שיהיה לנו גדוד כדי להוכיח את עצמנו דרכו. קשה לי להאמין שנוכל להשתלב ביחידות אחרות".
סגן השר איוב קרא: "החלטת הרמטכל לסגור את הגדוד הדרוזי יש בה משום פגיעה במורשת והעבר של אחת היחידות החשובות והמרתקות בצה"ל, על אף השינוי והאינטיגרציה שאני תומך בה בקרב צעירי העדה הדרוזים. לדבריו יש לספח את הגדוד לאחת מחטיבות החי"ר לשמר את המסגרת.