היסטוריה באירלנד הקתולית: כן לנישואי גייז
המדינה שנחשבת לשמרנית הפכה לראשונה בעולם שבה אושרו במשאל עם נישואים חד-מיניים. באף אחד מהמחוזות לא נרשם רוב למתנגדים. "גאה להיות אירי", אמר שר שיצא מהארון
היסטוריה באירלנד. המדינה הקתולית הפכה לראשונה בעולם שאישרה נישואים חד-מיניים במשאל עם. בכירים במחנה המתנגדים הודיעו על הפסד במשאל העם שנערך אתמול (יום ו'). רשת סי.אן.אן דיווחה הערב כי יותר מ-60 אחוזים הצביעו באירלנד בעד נישואים חד-מיניים.
"אנחנו המדינה הראשונה בעולם שמקבעת את שוויון הנישואים בחוקתה, ובמשאל עם", אמר שר הבריאות לאו ורדקאר, שיצא מהארון והיה ממובילי המאבק למען אישור נישואים חד-מיניים. "האישור הופך אותנו למגדלור לעולם, למובילים בשוויון ובחופש. זה יום שבו אני גאה מאוד להיות אירי".
מנגד, הודו במחנה ה"לא" בהפסד. "יהיה רוב גדול לכן. למען האמת, אני לא מופתע", אמר הסנאטור רונאן מולן, אחד מהפוליטיקאים הבודדים שדחפו למען הפלת היוזמה. באירלנד אמרו כי אפילו באזורים הכפריים, הנחשבים לשמרנים במיוחד במדינה שבעצמה נחשבת לשמרנית, היה רוב לאישור נישואים חד-מיניים. עד כה, לא דווח באף אחד מהמחוזות על רוב למתנגדים. התוצאות הרשמיות יפורסמו בהמשך היום.
אירלנד הקתולית נחשבה כאמור לאחת המדינות השמרניות באירופה. היא ביטלה את האיסור על גירושין רק בשנת 1995 והחוק המתיר שימוש באמצעי מניעה עורר בה סערה גדולה בעת שהתקבל ב-1979. ההפלות, לעומת זאת, אסורות באירלנד עד היום. עד לשנת 1993, נחשבו באירלנד יחסי מין חד-מיניים לעבירה פלילית, ופעילים למען זכויות הקהילה הגאה פועלים מאז בין היתר לאישור נישואים חד-מיניים במדינה, ואף זכו לתמיכה מחברים במפלגות הגדולות.
כמה בישופים קתולים באירלנד, ששמרו על פרופיל נמוך במהלך הקמפיין בעד ונגד נישואים חד-מיניים, פרסמו השבוע מכתבים שבהם הזהירו את המאמינים שלהם שההצבעה במשאל העם עלולה לשנות את ההבנה של האנשים לגבי נישואים, משפחה והורות. בשנה שעברה התירה בריטניה בחוק נישואים חד-מיניים, אולם צעד זה לא אושר גם בצפון אירלנד, שבה ראש הממשלה מ"המפלגה היוניוניסטית הדמוקרטית" הביע את התנגדותו לנישואי גאים.