שתף קטע נבחר
 

שר האוצר הגרמני פסימי: הציע ליוון לשקול להשיק מטבע מקביל לאירו

וולפגנג שויבלה הודה שיש להיערך לאפשרות של כישלון השיחות בין יוון ונושיה. ברקע, אי ודאות לגבי עתידה של הכלכלה היוונית ודבריו של שר הפנים היווני לפיהם המדינה לא תוכל לשלם ביוני את התשלום לקרן המטבע - שעומד על 1.6 מיליארד אירו

שר האוצר של גרמניה וולפגנג שויבלה הודה שיש להיערך לאפשרות שיוון תצטרך להכניס לשימוש מטבע נוסף ליורו במקרה של כישלון השיחות עם הנושים - כך לפי סוכנות הידיעות בלומברג.

 

שויבלה אמר את הדברים בכינוס פרטי שבו השתתף עם נציגים כלכליים באיחוד האירופי. לפי גורמים שנכחו במקום, השר הדגים זאת באמצעות מונטנגרו, המדינה הקטנה באזור הבלקן, שמשתמשת ביורו אף שאיננה חברה בגוש היורו.

 

אף שקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל הדגישה פעם אחר פעם כי מטרתה היא לשמור את יוון בגוש היורו, שויבלה לא מוציא מכלל אפשרות תרחישים שבהם תיאלץ אתונה לפרוש מהאיחוד המוניטרי.

 

בפברואר אמר אנליסט של גולדמן זאקס שיוון תצטרך, ככל הנראה, לאמץ את ההסדר הקיים בקפריסין, מונטנגרו וקוסובו. "ייתכן שיהיה עליה לאמץ פתרון כלאיים", כך לדבריו.

 

הצעה נוספת שהעלה גורם באיחוד האירופי היא שיוון תעשה שימוש בסוג מסוים של איגרות חוב שיהיו מעין שטרות לשימוש פנימי של תושבי יוון.

 

לקראת מועד פירעון הלוואתה הבאה לנושיה, 5 ביוני, יש אי-בהירות רבה בנוגע לעתידה של הכלכלה היוונית. יוון חייבת להגיע להסכם עם הטרויקה - קבוצת הנושים שלה - עד תחילת חודש יוני.

 

ב־11 במאי הודיע שר האוצר היווני, יאניס ורופקיס, כי כלכלת יוון נמצאת במצב חירום. על פי הערכות שהוא הציג, בשבועות הקרובים היא צפויה להיקלע למשבר נזילות, זאת אם לא תקבל סיוע חירום מאירופה.

 

היום צוטט שר הפנים היווני ניקוס ווטסיס באומרו כי יוון לא תוכל לעמוד בתשלום הקרוב לקרן המטבע הבינלאומית, משום שלדבריו אין לה כסף. "הסכום שעלינו לשלם לקרן המטבע עד יוני הוא 1.6 מיליארד יורו" , אמר בראיון לתוכנית סוף השבוע של ערוץ הטלויזיה מגה טי.וי. "אנחנו לא מתכוונים לשלם את הסכום הזה, וממילא אין לנו האמצעים לעשות כן", הוא הוסיף.

 

כאשר נשאל בשבוע שעבר על הסיכויים להגעתה של יוון להסכם, הוא השיב: "איש אינו ערב לזה". בראיון לעיתון הצרפתי "לס אקוס" אמר שויבלה כי ממשלת יוון בראשותה של מפלגת סיריזה "לא מוכנה לנקוט צעדים כואבים כדי להגיע לפשרה".

 

בתוך כך ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס התייחס לדבריו של שויבלה ולביקורת דומה שנשמעה מפי שרי אוצר אחרים באיחוד האירופי. "הראינו נכונות להתפשר כדי להגיע לפתרונות טובים לשני הצדדים", אמר במהלך כינוס של מפלגת סיריזה בסוף השבוע. "ואולם, אנחנו מבקשים משותפנו לשיחות את אותו הכבוד ואת אותה הנכונות לוותר".

 

ברקע אי-הוודאות פרצו בסוף השבוע באתונה מהומות אלימות של גורמים אנרכיסטיים. כ-40 רעולי פנים השליכו בקבוקי תבערה לעבר המשטרה במרכז העיר ושרפו אוטובוס. המהומות החלו ליד אוניברסיטת אתונה והתפשטו לרובע האמנים אקסארכיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
שלט "זה באמת לילה טוב גברת מרקל" בחירות יוון שמאל רדיקלי סיריזה
צילום: MCT
מומלצים