עברו עינויים ונרצחו: 139 קברי אחים בג'ונגל
משטרת מלזיה מצאה את הקברים בסמוך לגבול עם תאילנד בעשרות מחנות נטושים ששימשו מבריחי מהגרים. על גופות המהגרים, שברחו ממיאנמר ומבנגלדש, נמצאו סימני התעללות קשים. "מחזה עצוב מאוד"
מלזיה הודיעה היום (יום ב') כי מצאה 139 קברים בעשרות מחנות נטושים שנוהלו על ידי מבריחי בני אדם באזור הגבול עם תאילנד. על פי מפכ"ל משטרת מלזיה, סימני התעללות ועינויים נמצאו בגופות שעל פי ההערכות שייכות למהגרים ממיאנמר ומבנגלדש.
עוד חדשות בעולם :
עלה בטעות על רכבת ופגש אמו אחרי 30 שנה
השבוע בעולם: ברומניה נהנים מחתיכת פנסיה
מעצמה באפריקה: ג'יבוטי היא דובאי הבאה?
הג'ונגלים העבותים בדרום תאילנד ובצפון מלזיה שימשו תקופה ארוכה נקודת עצירה מרכזית עבור מבריחי בני אדם שהביאו בסירות מהגרים ממיאמנר - רובם מוסלמים בני המיעוט הרוהינגי - ומבנגלדש לדרום-מזרח אסיה.
"מדובר במחזה עצוב מאוד. עבורנו קבר אחד זה דבר רציני ואנחנו מצאנו 139 קברים", אמר מפכ"ל משטרת מלזיה חאליד אבו בכר לכתבים במדינת המחוז הצפונית פרליס. "אנו עובדים בשיתוף פעולה הדוק עם עמיתינו בתאילנד. אנחנו נמצא את האנשים שעשו את זה".
"נדהמנו מהאכזריות"
גילוי קברי האחים במלזיה בא אחרי גילוי דומה בצד התאילנדי בתחילת החודש. לאחר שהרשויות בתאילנד פשוט על המחנות ששימשו את מבריחי בני אדם, אלה נטשו אלפי מהגרים על סירות רעועות בלב ים במפרץ בנגל ובים אנדמן וגרמו למשבר הומניטרי חריף. "נדהמנו מהאכזריות", אמר מפכ"ל המשטרה המלזי כשסיפר על 28 המחנות הנטושים שנמצאו לאורך 50 קילומטרים על קו הגבול עם תאילנד. קברי האחים נמצאו במסגרת מבצע מיוחד של המשטרה המלזית שהחל ב-11 במאי.
אלפי מוסלמים בני רוהינגה מוברחים מדי שנה דרך דרום תאילנד, ובשנים האחרונות הוחזקו רבים מהם במשך תקופה ארוכה במחנות מרוחקים לאורך הגבול בין מלזיה לבין תאילנד עד שמשפחותיהם שילמו כופר עבור שחרורם.
תחקירים שערכה בעבר סוכנות הידיעות רויטרס מצאו כי דרישות הכופר נעו בין 1,200 דולר ל-1,800, הון עתק עבור מהגרים עניים שנהגו להרוויח למחייתם דולר או שניים ביום.
המהגרים גוועו ברעב: "אכלו זרעים ועלים"
המשטרה המלזית הציגה בפני העיתונאים תמונות של בתי עץ פשוטים שהוקמו בקרחות יער. המפכ"ל חאליד סיפר שבאזור נמצאו תרמילי קליעים ושבגופות רבות נמצאו סימנים לעינויים. עוד הוא סיפר על שלשלאות ברזל שנמצאו ליד כמה מהקברים.
המפכ"ל הוסיף כי אחד מקברי האחים במחוז פרליס נמצא במרחק של 100 מטרים בלבד מהמקום שבו נמצאו בתחילת החודש 26 גופות, במחוז סונגקלה בתאילנד. תושבי העיר וואנג קליאן, בצד המלזי של הגבול, סיפר שנהגו לראות מהגרים באזור. "הם גוועים ברעב לעתים קרובות, לא אכלו במשך שבועות", סיפר עבד אל רחמן מחמוד, תושב העיר שמנהל הוסטל. "הם אוכלים זרעים או עלים או כל מה שביכולתם למצוא. חבל מאוד ועצוב מאוד לראות את זה".
תאילנד נמצאת תחת לחץ גדול מצד ארצות הברית לפעול יותר נגד הברחת בני אדם. באחרונה היא פתחה במבצע למיגור התופעה הקשה לאחר שמצאה קברי אחים בשטחה ובתוכם גופות של מהגרים. משטרת תאילנד מסרה כי בשטחה לא פועלים עוד מחנות של סחר בבני אדם מאז המבצע בן החודש שניהלה. אלא שהמשבר שמתנהל בלב ים לא נגמר עדיין.
סוכנות האו"ם לפליטים העריכה ביום שישי האחרון כי 3,500 מהגרים עדיין לכודים בלב ים על סירות שהועמסו יתר על המידה וננטשו על ידי המבריחים ושהמזון והאספקה שבידיהם הולך ונגמר. בעקבות המצב קראה הסוכנות לממשלות המדינות באזור לפעול להצלת המהגרים חסרי הישע. מלזיה ואינדונזיה הודיעו כי יעניקו מקלט זמני לאלפי המהגרים, והורו לחלצם. תאילנד הודיעה מצדה כי לא תאפשר למהגרים להגיע לשטחה בסירות, אבל ראש ממשלתה פריות צ'אן אוצ'ה אמר אמש כי חיל הים של ארצו יעניק סיוע למהגרים שזקוקים לטיפול רפואי.
במיאנמר חיים 1.1 בני רוהינגיה, ורובם הגדול חסרי מדינה וחיים בתנאים קשים ביותר וסובלים מאפליה מצד הרשויות. קרוב ל-140 אלף מהם נעקרו מבתיהם בעקבות ההתנגשויות האלימות עם הרוב הבודהיסטי במדינת ראקהין ב-2012. מיאנמר טוענת שאינה מפלה את המיעוט המוסלמי ושאינה המקור לבעיית הפליטים הקשה.