מושיקו נהרג בעזה, שכניו מקימים קפה לזכרו
תושבי הקטמונים בירושלים יוזמים פרויקט להנצחת תושב השכונה משה דוינו שנפל בצוק איתן. "הנצחה ברוח של מושיקו - של נתינה, אהבה וערכים"
כשנה לאחר נפילתו של לוחם ההנדסה סמ"ר משה (מושיקו) דוינו ז"ל במבצע "צוק איתן", השכנים משכונת הקטמונים מקדמים מיזם בדמות קפה קהילתי שייקרא על שמו. השכנים עסוקים בהסבת מבנה עירוני נטוש ברחוב שבו התגורר דוינו כדי להפוך אותו לבית קפה, והם פנו לאחרונה לבני משפחתו שהתרגשו מאוד מהיוזמה. בבית הקפה ינסו היזמים לקיים גם פעילויות ברוחו של החייל שנפל.
בימים אלו החלו מובילי המיזם בגיוס כספים ברשת לצורך מימון ההוצאות הראשוניות. ענבר נמיר, חברה בקהילת "כרם" בקטמונים שיזמה את הפרויקט, הסבירה ל-ynet: "הקהילה שלנו נוסדה מתוך ארגון "רוח חדשה" בפרויקט שנקרא 'עושים שכונה' - צעירים שגרים בשכונה מקימים קהילה שמשתלבת בעשייה בתחומה. רובנו הגענו לשכונה עוד לפני שהצטרפנו לפרויקט. המטרה של המקום הזה ליצור מפגשים קהילתיים בין השכנים ולמקד בו פעילויות שונות".
היא סיפרה עוד: "נפגשנו עם המשפחה של מושיקו ז"ל, מצאנו איתם חיבור מאוד חזק. האופן שבו הם רצו להנציח את בנם והמקום שאנחנו רצינו השתלבו ביחד. זה מקום שיבטא את רוחו של מושיקו - הוא היה אדם מאוד אהוב ומעורב בשכונה, הייתה לו מטרה לקרב בין אנשים ביומיום".
על אופי המקום ואופן הפעלתו היא אומרת: "מדובר במוסד ללא מטרות רווח שאותו תפעיל עמותה. הרווחים יחזרו למקום לצורך פעילויות ויוזמות של תושבים בשכונה, כגון לימוד ופעילויות לנוער".
רוחמה, אמו של מושיקו ז"ל, סיפרה היום ל-ynet: "זו הצעה מבורכת. ממש סמוך לנפילתו של מושיקו פנו אליי מהמינהל הקהילתי בשכונה וחשבו להנציח את מושיקו. אחד הדברים שלנו מאוד חשוב זה שההנצחה לא תישאר רק כמו אבן, אלא שתהיה ברוחו של מושיקו, של הנתינה, האהבה והערכים". לדבריה, בית הקפה הקהילתי בהחלט מתאים לכך, כיוון ש"את מושיקו אנחנו תמיד מתארים כילד של נתינה ואהבה לזולת".
דוינו נפל בקרב ברצועת עזה ב-28 ביולי והוא בן 21 בלבד. הוא גדל בשכונת הקטמונים, למד בתיכון "דנמרק" הסמוך לביתו. "הוא אהב מאוד את השכונה והשכונה מאוד אהבה אותו", אמרה אמו, "זו שכונה מאוד מחוברת. ההורים שלנו התיישבו בשכונה – אנחנו הבנים והבנות המשכנו לגור בבתים שלהם".
המקום שנבחר מכונה "הבוטקה". הוא שימש בעבר הרחוק כקיוסק עד שנסגר והוסב למחסן עירוני. נמיר הוסיפה: "העירייה תמכה בפרויקט והקצתה את המבנה למינהל הקהילתי שהקדיש אותו לפרויקט הזה, קיבלנו גם תקציב לשיפוץ. יש לנו תמיכה של הארגונים 'רוח חדשה' ו'צעירים במרכז' וקרן שרובר וכעת אנחנו מבקשים גם את תמיכת הציבור".
איך מגייסים 100 אלף שקל?
היעד שגיבשו היזמים: גיוס של כ-100 אלף שקלים, מתוכם נאספו עד עתה כ-30 אלף. "רחובות הקטמונים הם מחוזות ילדותו של מושיקו. לאחר שהוא נפל פגשנו את אמו רוחמה, אישה מדהימה ומעוררת השראה שרואה בקהילתיות ערך חשוב", אמר יוסי סעידוב, תושב גוננים, שכיהן עד לאחרונה כיו"ר המינהל הקהילתי שקידם את הקמת הקפה הקהילתי, "היה לנו ברור שהפרויקט בית הקפה החברתי שמוקם ברחוב צריך להיות מוקדש להנצחתו של מושיקו".אלישבע מזי"א, מנכ"לית עמותת "רוח חדשה" ציינה כי "קהילת כרם היא דוגמה קלאסית כיצד כוח צעיר ונחוש של אוהבי ירושלים יכול להשתלב בתוך מרקם שכונתי וליצור שינוי אמיתי הצומח מתוך הקהילה ומתוך חיבור. הקדשת הפרויקט לזכרו של מושיק דוינו ז"ל והקשר האמיץ והשותפות עם הוריו הם מרגשים וראוי שהציבור יירתם לסייע להם בהשגת המטרה - תרומה קטנה ובעלת משמעות עצומה".
בתוך כך, עבור משפחתו של מושיקו יום זה מהווה סגירת מעגל. אחותו הקטנה, צדק, שהתגייסה גם היא לחיל ההנדסה, סיימה היום קורס מדריכות כלי צמ"ה שאותם הפעיל אחיה הגדול. "צדק התגייסה חודשיים אחרי שמושיקו נפל", מספרת רוחמה, "היא החליטה להמשיך את דרכו והיום היא סיימה את הקורס – היא הולכת להדריך את הלוחמים על הכלים".
לתרומות לפרויקט לחצו כאן