"חשש לזיהום באתר קידוחי הנפט שדה חלץ"
במשרד להגנת הסביבה דורשים להחל בפעולות פינוי מידיות של קרקע מזוהמת ולפעול לריקון בריכת התשטיפים מהאתר. בעמותת "צלול" מזהירים מזיהום כבד ואילו בחברה מרגיעים
חשש לזיהום קרקע באזור הקידוחים בחלץ שבאזור לכיש. בחברת לפידות חלץ שותפות מוגבלת אמרו כי אין חשש לזיהום מי תהום, אך לידי ynet הגיעו תמונות מהאתר לפיהן קיים חשש לזיהום.
מבדיקה עולה כי החברה טרם פינתה את תכולת בריכת התשטיפים באתר "סוללה 7". מדובר בבריכה המכילה שאריות נפט גולמי. במשרד להגנת הסביבה דורשים מהחברה לרוקן את הבריכה עד החודש הבא, ולאחר מכן לערוך דיגום קרקע לקרקעית הבריכה. לאחר הגשת ממצאי הדיגום תוגש בקשה לפינוי הקרקע המזוהמת לאתר מורשה.
מנכ"לית עמותת "צלול" מאיה יעקבס כתבה במכתב למשרד להגנת הסביבה כי בסיור שנערך במקום התברר כי קרקע האתרים וערמות העפר הפזורות בשטח רוויות בשאריות נפט. כמו כן מכלי התפעול עשויים פח לוד ומתפורר. "דליפה היא עניין של זמן בלבד", כתבה. "אתרי הקידוח פועלים כ- 12 ק"מ ממאגר החדרת המים 'שיקמה' ובקרבתם בארות הפקת מים של היישובים כוכב מיכאל, משען, גברעם ואשקלון. הנפט המחלחל לקרקע עלול לזהם את מי התהום". יעקבס אמרה כי הם דורשים שהמשרד יפעל נגד החברה למנוע את האסון העומד בפתח.
יש לציין כי בסוף שנת 2013, בעקבות פעילות של החברה ושותפותיה באתר "סוללה 7", שכללה שריפת פסולת חומרים מסוכנים והחדרת תשטיפים לקידוח שלא כדין, פתח המשרד להגנת הסביבה בהליך מנהלי נגד החברה בגין הפרות לכאורה של חוק המים ותקנות המים (מניעת זיהום מים) וכן תקנות רישוי עסקים (סילוק פסולת מסוכנת). במסגרת ההליך המנהלי נשלחה גם התראה על ניהול עסק ללא רישיון.
במשרד להגנת הסביבה הדגישו כי לא מתבצעת כל פעולת קידוח באתר "סוללה 7", וכי החברה נדרשת לעמוד בשורה של תנאים נוספים למניעת זיהום קרקע ובהם בדיקות תקופתיות לשלמות ותקינות קידוחי ההחדרה, בדיקות תקופתיות לשלמות ותקינות קידוחי הנפט לוודא שלא תהיה כל דליפה, כולל סיורי שטח ובדיקת לחצים יומיומית. על החברה לדווח על כל אירוע בעל השלכות סביבתיות למשרד, והיא נדרשת לבצע סקר לבדיקת השפעות פעילותה על איכות האוויר.
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "המשרד דרש מהחברה להחל בפעולות פינוי מידיות של קרקע מזוהמת ולפעול לריקון בריכת התשטיפים מאתר סוללה 7. בימים אלה נבחנת טכנולוגיה לשיקום הקרקע באתרים השונים המצויים בשטח הזיכיון של החברה .המשרד להגנת הסביבה ימשיך לפקח על פעולות פינוי ושיקום הקרקע ויפעיל את אמצעי האכיפה העומדים לרשותו במידה ודרישות המשרד לא ייושמו".
מחברת לפידות חלץ שותפות מוגבלת נמסר בתגובה: "מזה זמן רב שהשותפות נמצאת בקשר הדוק עם המשרד להגנת הסביבה בכל הנוגע לאזור הקידוחים, אשר ברובם הינם קידוחים היסטוריים ולא פעילים, ומשקיעה מאמצים רבים לצורך קיום הנחיות המשרד להגנת הסביבה. בתוך כך, השותפות שכרה יועצים מקצועיים מהשורה הראשונה בתחום איכות הסביבה ואלה פועלים לביצוע הנחיות אנשי המקצוע של מחוז דרום במשרד להגנת הסביבה.
עוד נמסר: "במסגרת זו פעלה השותפות לביצוע שורה של סקרי קרקע בכל אתרי הקידוחים באיזור 'חלץ-כוכב' למעט באזור 'ברור' שאינו קשור.
מסקרי הקרקע עולה שאין חשש לזיהום מי התהום. אשר לבריכת התשטיפים, הרי שזו הוקמה כדין בשנות ה-60 באישור הרשויות בהתאם לתשתיות שנדרשו בכפוף להיתר הבניה. החומר שהצטבר בבריכה הוא חומר דמוי ביטומן (פרקציה לא נדיפה) שמקורה בפרקציות הכבדות של נפט גולמי שהכילה השכבה המימית. השותפות ביצעה בדיקות מקצועיות המצביעות על כך שאין סכנה לזיהום מבריכת התשטיפים ואף קיבלה חוות דעת מקצועית בנושא זה. מבלי לגרוע מהאמור, בתקופה הקרובה השותפות מתכננת להתחיל בתהליך של פינוי הבריכה.