התואר: אלוף עולם, שכר חודשי: 130 יורו
מחוץ לרדאר: למרות תנאים מחפירים והיעדר תמיכה מהמדינה, אולג ורניאייב האוקראיני הפך למתעמל הטוב ביותר באירופה כיום. ואיך קשור לזה פיזיותרפיסט ישראלי? ראיון
לאליפות אירופה האחרונה הגיע המתעמל האוקראיני, אולג ורניאייב (21, 1.60 מ'), במצב פיזי ירוד. הוא סבל מפציעה בקרסול ושקל לוותר על התחרות בקרב-רב, ובמקום זאת להתמודד רק בסוס סמוכות ובמקבילים.
רגע לפני שהוא מקבל את ההחלטה החשובה, פנה ורניאייב לחברו הטוב, אלכס שטילוב הישראלי, שהציע לו לא לוותר כל כך מהר. שטילוב ייעץ לוורניאייב להיבדק אצל הפיזיותרפיסט שלו, אדם בדיר. אחרי בדיקה קצרה, בדיר פסק שאין כל סיבה שוורניאייב לא יתחרה בקרב-רב. יותר מכך, בדיר התנדב לעזור לאוקראיני, ופעמיים ביום, מיד לאחר שסיים לעבוד עם שטילוב, הוא חבש את ורניאייב וטיפל בפציעתו. הטיפול של בדיר הוכתר כהצלחה מדהימה. לא רק שוורניאייב התחרה כרגיל, אלא שגם זכה במדליית הזהב, הוכתר לאלוף אירופה וביסס את מעמדו כמתעמל החזק ביותר ביבשת כיום.
הסיפור הזה רק חיזק את הקשר ההדוק של ורניאייב עם מדינתנו. השבוע הוא הגיע לכאן כמתחרה אורח באליפות ישראל שנערכה בירושלים. "הבנתי שלפעמים לחברים מחו"ל יותר אכפת ממך מהאנשים מהמדינה שלך", הוא אומר.
לא מעט ביקורת מסתתרת מאחורי אמירתו של ורניאייב. למתעמל האוקראיני הבכיר יש בטן מלאה על היחס של מדינתו לענף. למרות שמדובר באלוף עולם מכהן במכשיר המקבילים ואלוף אירופה בקרב-רב, וחרף היותו מועמד מוביל ליותר ממדליה אחת באולימפיאדת ריו, ורניאייב נאלץ לערוך את ההכנות בתנאים שלקרוא להם "לא הולמים" יהיה מחמאה גדולה.
זה מתחיל ברמת הציוד, אולי המרכיב הבסיסי ביותר ביומיום הספורטיבי של מתעמל מכשירים. "כבר שנים לא החליפו לנו ציוד, דבר שאמור להיות מובן מאליו", מספר ורניאייב, "בקרקע, למשל, שיפרו את המשטח בכל העולם, אבל אנחנו עדיין מתאמנים עם המשטח הישן. הבטיחו לנו שלקראת האולימפיאדה יחליפו".
פניתם לאיגוד ההתעמלות האוקראיני בנושא?
"כן, לא מעט פעמים, ולא קיבלנו תשובות. אין כל כך עם מי לדבר. רק רצון זה לא מספיק לספורטאי, צריך גם שיהיו לו תנאים ומעטפת".
ובכל זאת, יש אחד שמנסה לדאוג למתעמלים האוקראינים. קוראים לו סרגיי בובקה, שיאן העולם לשעבר בקפיצה במוט ואחת מהדמויות המשפיעות ביותר בספורט האוקראיני. בובקה, שהפך לעסקן ספורט בכיר ואף מתכוון לרוץ לנשיאות התאחדות האתלטיקה הבינלאומית, נפגש מספר פעמים עם חברי נבחרת ההתעמלות של אוקראינה והבטיח לרכוש עבורם ציוד חדש ומשטח קרקע. "הוא היחיד שמעניק לנו יחס אישי", אומר ורניאייב, "לא מזמן גם ראש הממשלה האוקראיני, ארסני יצניוק, הבטיח לרכוש ציוד, אבל אני מתייחס לזה בערבון מוגבל. אני לא יודע אם זה ייצא לפועל".
"היו לי מחשבות לעזוב"
תלוש השכר של ורניאייב חושף טפח נוסף מהמצב העגום. השכר הממוצע של אזרחי אוקראינה עומד על 177 יורו ברוטו לחודש. ורניאייב מרוויח אפילו פחות מכך. "זה מגוחך להגיד, אבל אחרי כל התוספות שאני מקבל כמתעמל בכיר עם תואר ראשון בחינוך, השכר שלי מהמדינה הוא 130 יורו לחודש".
איך אפשר להתקיים ככה ועוד להתכונן לאולימפיאדה?
"אני מתחרה בליגה הגרמנית כדי להשלים הכנסה, ורוב השנה אני גר במרכז האימונים, כך שאין לי יותר מדי הוצאות".
עברו לך פעם מחשבות לעבור לייצג מדינה אחרת בגלל היחס של המדינה לענף?
"היו לי הצעות ומחשבות לעזוב. בינתיים אני רוצה להתרכז במשחקים האולימפיים, וגם מבחינה תקנונית אני לא יכול לעבור זמן כל-כך קצר לפני האולימפיאדה. אני לא מסרב כרגע להצעות שאני מקבל. אני רוצה לראות מה יהיה המצב אחרי ריו ואז אקח בחשבון את ההצעות שיש לי ואשקול הכול".
למרות התנאים העלובים, אוקראינה מצמיחה בשנים האחרונות מתעמלים מצוינים. באולימפיאדה האחרונה הנבחרת שלה סיימה במקום הרביעי ופיספסה בכמה עשיריות את מדליית הארד. איגור ראדיבילוב זכה במדליית הארד במכשיר הקפיצות. "האווירה בנבחרת שלנו טובה מאוד", מסביר ורניאייב, "כולם תומכים אחד בשני. מעודדים ועוזרים זה לזה".
אמנם ורניאייב סיים את האולימפיאדה ללא מדליות, אך מאז הוא טיפס לצמרת העליונה של המתעמלים בעולם. זה התחיל עם זכייה באליפות אירופה במקבילים בשנה שעברה. שלושה חודשים לאחר מכן הגיע הדובדבן בקצפת כשזכה באליפות העולם, גם כן במקבילים, המכשיר האהוב עליו. "אי אפשר לתאר את ההרגשה ברגע שאתה מבין שזכית באליפות העולם, הייתי באופוריה", הוא נזכר, "קצת פחדתי מכך שהאליפות הייתה בסין, כי יש הרבה מתעמלים סינים ולא חסרה פוליטיקה בספורט הזה. אחרי שסיימתי את התרגיל הבנתי שיש לי סיכוי טוב לזכות אבל חששתי מהציון של השופטים".
החששות של ורניאייב התפוגגו ברגע שהשופטים העניקו לו את הציון המצוין, 16.195, שהבטיח לו את המקום הראשון. למרבה הצער, כשעמד בראש הפודיום, המארגנים
הסינים התבלבלו ובמקום ההמנון האוקראיני ניגנו את ההמנון האוזבקי. "זה היה קצת מתסכל", הוא אומר, "אבל אני מבין שזה לא היה בכוונה. העיקר שהרימו את הדגל האוקראיני למעלה, זה הכי חשוב מבחינתי".
החיבוק עם המתעמל הרוסי
השנה הנוכחית מסתמנת כשנת השיא של ורניאייב. הוא כבר הוכתר כאמור לאלוף אירופה בקרב-רב וניצח גם באמריקן קאפ, אחת מהתחרויות היוקרתיות ביותר בענף. לקראת אליפות העולם הקרובה בגלזגו (אוקטובר) והמשחקים האולימפיים בשנה הבאה, נראה כי ורניאייב הוא האיום הרציני ביותר על שלטונו של קוהיי אוצ'ימורה היפני, האלוף האולימפי ואלוף העולם בקרב-רב חמש פעמים ברציפות - ככל הנראה המתעמל הטוב בהיסטוריה.
"לנצח את אוצ'ימורה זה חלום וגם מטרה מבחינתי", הוא מצהיר, "אולי זה לא יקרה באליפות העולם הזו כי התנאים באוקראינה לא מאפשרים לי להתאמן כמו שצריך, אבל אם הכול ישתפר כמו שהבטיחו, אני מקווה שלקראת האולימפיאדה אוכל לעמוד במטרה הזו".
מלבד ההישג הספורטיבי המרשים באליפות אירופה האחרונה, ורניאייב עלה לכותרות גם בגלל מחווה אנושית. רגע אחרי שהוכתר לאלוף אירופה הוא התחבק עם סגנו הרוסי, דויד בלייבסקי, ולמרות המתיחות בין מדינותיהם השניים הצטלמו מחובקים כשהם אוחזים בדגלי הלאום שלהם.
איך היו התגובות באוקראינה למחווה הזו?
"באופן רשמי אף אחד לא אמר לי כלום, לא מהממשלה ולא מהוועד האולימפי. קראתי קצת תגובות באתרי אינטרנט ובבלוגים והבנתי שלאנשים אין במה להתעסק חוץ מפוליטיקה. החלטתי שאני מפסיק לקרוא תגובות של אנשים שלא באמת מתעניינים בספורט".
בניגוד לבלוגים הפוליטיים באוקראינה, בבלוגים העוסקים בהתעמלות בעולם ורניאייב נחשב לכוכב של ממש וזוכה לפרגון רב. "אני מודע לכך שאני מעריץ של ורניאייב, תתמודדו עם זה!", נכתב באחד מהבלוגים הפופולריים בענף. "אני יודע שכותבים עליי הרבה בבלוגים זרים, אני לא תמיד קורא הכול אבל זה בהחלט נעים לדעת שמתעניינים בי", מסכם האוקראיני.