שתף קטע נבחר
 

הבורסה הטורקית נופלת, המטבע צונח לשפל

טלטלה בבורסה הטורקית לאחר פרסום תוצאות הבחירות, מחשש לאי יציבות שלטונית. במקביל, המטבע הטורקי נופל לרמה של 2.8 לירות לדולר - רמת שפל היסטורית. הבנק המרכזי מתערב במסחר כדי למנוע את המשך הקריסה

הלירה הטורקית מאבדת היום (ב') 5% ונסחרת בשפל כל הזמנים ברמה של 2.802 לירות לדולר - וזאת על רקע תוצאות הבחירות במדינה. בתוך כך נודע שהבנק המרכזי בטורקיה מתערב במסחר במטרה למנוע את המשך קריסת המטבע.

 

הבורסות באירופה נסחרות בירידות קלות, כשהבורסה הטורקית של איסטנבול רושמת נפילה חזקה של 6% לאחר הבחירות במדינה - שהסתיימו בהישג גדול למתנגדי שלטונו של ארדואן. הפגיעה בחוסנו של הנשיא הטורקי נתפסת בשווקים כניצחון לערכי הדמורקרטיה, אך כזה שעשוי לפגוע בהמשך ההתפתחות של הכלכלה במדינה, תחת הנהגת ארדואן. 

 

בפתיחת שבוע המסחר בשוק המט"ח המקומי רושם הדולר עלייה של 0.7% ונסחר סביב 3.87 שקלים, בעוד שהאירו מאבד 0.9% ונסחר תמורת 4.29 שקלים. ברקע למסחר, ההתחזקות המחודשת של הדולר בעולם לאחר דוח התעסוקה החיובי שפורסם בשישי בניו יורק, בעוד שבאירופה הודיעה יוון על דחיית תשלום החוב למלווים לסוף חודש יוני.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

יונתן כץ מלידר שוקי הון כותב בסקירתו השבועית כי בנק ישראל מודאג מהרמות שבהן נסחר המטבע המקומי. "השקל החזק מטריד את הבנק המרכזי, בפרט על רקע החולשה בסחר העולמי. יחד עם זאת, הפעילות הכלכלית בישראל בהחלט סבירה ורמת האבטלה נמוכה. נתונים חיוביים בארה"ב תומכים בהעלאת ריבית בארה"ב, כנראה בחודש ספטמבר, אך בנק ישראל ימתין ולא יעלה ריבית לפני 2016, במטרה ליצור פיחות מסוים בשקל", כותב כץ.

 

ב-FXCM ישראל מציינים הבוקר ששני גורמים עיקריים מניעים בימים הללו את המסחר בדולר העולמי, ומכאן שגם בדולר-שקל: "המשך השיחות והמגעים לפתרון בעיית החוב של יוון, וספקולציות הריבית של ארצות הברית ומצבה של הכלכלה הגדולה בעולם".

 

"ראינו את הדינמיקה הזו היטב בשבוע שעבר, כאשר בחלקו הראשון של השבוע הדולר היה נתון ללחץ על רקע התחזקות האירו והאופטימיות כי יוון ונושיה קרובים להסדר חוב, וביום שישי הקערה התהפכה והדולר זינק מעלה לאחר הנתונים הטובים של דוח התעסוקה בארה"ב - שמייד הזניקו מחדש את ציפיות הריבית על הדולר", מוסיפים ב-FXCM.

 

דודי רזניק מלאומי שוקי הון אומר כי בעוד ששער השקל-סל קרוב מאד לחזרה לנקודת שיא העוצמה, לבנק ישראל נותר מלאי "תחמושת" דלי יותר, כאשר כלי הריבית נוצל כבר כמעט עד תום. "יש הסבורים שבמהלך החודשים הקרובים, התנאים הכלכליים של ישראל, לצד העלאת ריבית ראשונה בארה"ב, יצמצמו עוד יותר את היכולת של בנק ישראל לשמור על ריבית כה נמוכה. תיתכן אמנם הפחתה לריבית שלילית, אום יש ספק בעת הנוכחית בדבר היקפו של מהלך כזה ומידלת התועלת שלו במישור שער החליפין", כותב רזניק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים