שתף קטע נבחר

 

ירושלמי, לא ישראלי: אובמה מרוצה, מנחם מאוכזב

שביעות רצון בממשל לאחר החלטת ביהמ"ש שלפיה אמריקנים שנולדו בי-ם לא יוכלו לרשום את ישראל כמקום הולדתם: "נשמור על ניטרליות בי-ם". 3 מ-6 השופטים שהתנגדו לעתירת הורי מנחם הם יהודים. הפלסטינים: "מסר ברור"

 

ירושלים בישראל? שביעות רצון בממשל אובמה    (צילום: רויטרס)

ירושלים בישראל? שביעות רצון בממשל אובמה    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ירושלים אינה חלק ממדינת ישראל: כך לפחות עולה מהחלטת בית המשפט העליון בארצות הברית, שפסל אתמול (יום ב') את האפשרות שאזרחים אמריקנים שנולדו בירושלים ירשמו את ישראל כמקום הולדתם. בזמן שבממשל אובמה מרוצים מההחלטה, הורי מנחם זיבוטופסקי מאוכזבים מהדרך שבה הסתיים מאבק שנמשך 12 שנים. "אנחנו מאוכזבים. גם מנחם מאוכזב. אבל אי-אפשר להגיד שלא ניסינו", אמר האב ארי.

 

מנחם זיבוטופסקי - השתלשלות הפרשה:

 

החלטת העליון בארצות הברית ניתנה ברוב של שישה שופטים מול שלושה במסגרת ההליך המשפטי שניהלו בני זוג יהודים-אמריקנים – הוריו של הנער זיבוטופסקי (13) שנולד בירושלים – שדרשו ממחלקת המדינה האמריקנית לרשום בדרכונו שהוא נולד במדינת ישראל.

 

בממשל אובמה הביעו סיפוק מההחלטה, שמשמעותה היא למעשה שהממשל – ולא הקונגרס – אחראי על פי החוקה על טיפול בנושאי חוץ, ובתוקף זה גם על הכרה או אי-הכרה בירושלים כבירת ישראל. "הטיעון שלנו נשמר ואנחנו מרוצים מאוד מההחלטה הזו, אבל אנחנו לא עושים ריקוד ניצחון", אמר ג'ף רתקה, דובר במחלקת המדינה האמריקנית.  

ילד המריבה. מנחם זיבוטופסקי מחוץ לבית המשפט (צילום: AP) (צילום: AP)
ילד המריבה. מנחם זיבוטופסקי מחוץ לבית המשפט(צילום: AP)

ההחלטה התקבלה ברוב של שישה שופטים (מתוכם שלושה יהודים) מול שלושה. מדובר בניצחון גדול לממשל אובמה גם נגד הניסיונות של ממשלת ישראל לעקוף את הבית הלבן ולפעול עם הקונגרס בנושא הסכם הגרעין עם איראן, הנמצא במו"מ בשלב מכריע שלו. "לנשיא יש סמכות להכריע בנושא ההכרה. זה חלק מהסמכות והמחויבות שלו ביחסי חוץ ודיפלומטיה", הוסיף רתקה. 

 

האמריקנים מדגישים כי מאז כינון מדינת ישראל, הממשלים משתי המפלגות שמרו על מדיניות עקבית שבמסגרתה לא הכירו בריבונות של שום מדינה על ירושלים, עד לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני. "נותרנו מחויבים למדיניות ארוכת הימים שלנו, וההחלטה עוזרת להבטיח את עמדתנו לשמירת ניטרליות בנושא ירושלים", הוסיף רתקה. עם זאת הוא הדגיש כי החלק השנוי במחלוקת אינו מערב ירושלים אלא רק חלקה המזרחי: "אפילו הפלסטינים לא טוענים לריבונות על החלק המערבי".

ירושלים. "המדיניות שלנו עקבית", אמרו האמריקנים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ירושלים. "המדיניות שלנו עקבית", אמרו האמריקנים(צילום: רויטרס)

ארי והבן מנחם. המאבק החל עם הולדתו (צילום: AP) (צילום: AP)
ארי והבן מנחם. המאבק החל עם הולדתו(צילום: AP)

ב-1995 קיבל הקונגרס האמריקני החלטה להעביר את שגרירות ארה"ב מתל אביב לירושלים, ואף הקצה כסף לשם כך, אבל כל הנשיאים מאז – ביל קלינטון הדמוקרטי, ג'ורג' ו' בוש הרפובליקני ועכשיו ברק אובמה – חותמים מדי שנה על צו לדחיית ההחלטה בנימוק של סיכון ביטחוני על ארה"ב. "בעיית ירושלים היא חלק מהנושאים שצריכים להיפתר בשיחות ישירות בין הצדדים", הוסיף הדובר. "בינתיים המדיניות העקבית שלנו היא שאנחנו לא מכירים בריבונות של שום מדינה על ירושלים".

 

סאיב עריקאת: "החלטה חשובה"

מנחם זיבוטופסקי נולד בירושלים זמן קצר לאחר העברת החוק, והוריו, תושבי בית שמש, החלו מיד במאבק עקרוני לרישום "ירושלים, ישראל" בדרכונו האמריקני, מאבק שהגיע ככל הנראה לסיומו. בכל מקרה, לא מדובר רק בעניינה של משפחת זיבוטופסקי. לפי הערכה, 50 אלף אמריקנים נולדו בירושלים, הרשומה בדרכונים האמריקניים שלהם במקום המילה "ישראל". העתירה של ארי ונעמי זיבוטופסקי התבססה על חקיקה של הקונגרס מ-2002, שקבע אז כי אמריקנים שנולדו בירושלים יוכרו גם כמי שנולדו בישראל.

 

ארי זיבוטופסקי אמר ל-ynet בתגובה: "אנחנו מופתעים מאוד. חשבנו שזה יהיה הפוך. הבנו מהשאלות של השופטים בדיון בחודש נובמבר שהם מקבלים את הטיעונים של עורכי הדין שלנו, אבל לצערנו בית המשפט קבע אחרת. אנחנו מאוכזבים. גם מנחם מאוכזב. אבל אי-אפשר להגיד שלא ניסינו".

העליון בארה"ב. שלושת השופטים היהודים תמכו בעמדת הממשל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
העליון בארה"ב. שלושת השופטים היהודים תמכו בעמדת הממשל(צילום: AFP)
סאיב עריקאת. "החלטה חשובה מאוד" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
סאיב עריקאת. "החלטה חשובה מאוד"(צילום: רויטרס)
ראש עיריית ירושלים, ניר ברקת, מסר בתגובה להחלטה: "כפי שוושינגטון היא בירת ארה"ב, לונדון בירת אנגליה ופריז בירת צרפת – כך ירושלים הייתה ותמיד תהיה עיר הבירה של ישראל, אבל יותר מכך הלב והנשמה של העם היהודי. דווקא בימים אלה, כשהאנטישמיות מנסה להרים ראש וה-BDS תומך בעמדות חמאס ששוללות את קיומה של ישראל, אנחנו מצפים מארה"ב לחזק את מדינת ישראל ולהכיר בירושלים כבירתה.

אני קורא לנשיא ארצות הברית ברק אובמה להצהיר בפומבי את מה שידוע זה דורות, שירושלים היא בירת ישראל וישראל היא הבית של העם היהודי".

 

מנגד, הבכיר הפלסטיני סאיב עריקאת הביע שביעות רצון מההחלטה והגדיר אותה "חשובה מאוד". לדבריו, "מדובר במסר ברור לממשלת ישראל שההחלטות שלה, הכיבוש והסיפוח של ירושלים אינם חוקיים ועליהם להיפסק כי הם מהווים הפרה של החוק הבינלאומי".

 

עורכת הדין שייצגה את משפחת זיבוטופסקי, עליזה לוין, אמרה כי החלטת בית המשפט מהווה תמצית של הכשל המרכזי במדיניות האמריקנית כלפי ירושלים. "מדיניות החוץ האמריקנית היא אבסורדית – אף מדינה לא ריבונית בירושלים, ואף חלק של העיר, כולל החלק המערבי, אינו שייך לישראל", אמרה.

פורסם לראשונה 08/06/2015 23:22

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים