שתף קטע נבחר

 

דו"ח בינלאומי על צוק איתן: ישראל עמדה בחוק הבינלאומי - ואף למעלה מכך

קבוצת אנשי צבא ודיפלומטים זרים שהגיעה לישראל כאורחת ארגון "ידידי ישראל" קובעת כי ישראל יצאה למלחמה לגיטימית, ולמרות טעויות קטלניות - "שיכולות לקרות לכל צבא בעת מלחמה" - עשתה הרבה יותר משדורש החוק הבינלאומי כדי למנוע פגיעה בחפים מפשע

הרס בעזה בעקבות ירי צה"ל בצוק איתן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הרס בעזה בעקבות ירי צה"ל בצוק איתן(צילום: רויטרס)
ערב פרסום הדו"ח של הוועדה מטעם מועצת זכויות האדם בז'נבה על התנהלות ישראל במבצע צוק איתן, פרסמה אתמול (יום ו') קבוצה של מפקדים בכירים ומנהיגים מארצות הברית ומאירופה תמצית של דו"ח משלהם בעקבות סיור שערכו בישראל. מסקנתם בדו"ח היא כי "ישראל לא רק עמדה בדרישות החוק הבינלאומי, אלא התעלתה בצורה משמעותית מעבר לסטנדרטים הבינלאומיים של דיני המלחמה".

 

בניגוד לוועדה של מועצת זכויות האדם, שחשודה בחד-צדדיות נגד ישראל ושישראל אינה משתפת איתה פעולה, המפקדים והמדינאים שהגיעו כאורחי ארגון "ידידי ישראל", ובהם ראשי מדינות לשעבר, זכו לשיתוף פעולה מלא של ישראל - הן מהדרג המדיני הבכיר והן מהדרג הצבאי. הקבוצה מנתה 11 בכירים מארה"ב, גרמניה, בריטניה, הולנד, ספרד, איטליה, אוסטרליה וקולומביה, ושהתה בארץ בשלהי החודש שעבר.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

בראש המשלחת עמד גנרל קלאוס נאומן, לשעבר רמטכ"ל צבא גרמניה ויו"ר הוועדה הצבאית של נאט"ו. בין היתר השתתפו במשלחת ג'וליו טרצי שר החוץ לשעבר של איטליה, גנרל וינצ'נזו קמפוריני שעמד בראש משרד ההגנה האיטלקי, פייר-ריצ'רד פרוספר שהיה האחראי במחלקת המדינה על נושא פשעי מלחמה, רפאל ברדאחי שהיה ראש המועצה לביטחון לאומי של ממשלת ספרד, ובכירים נוספים מספרד, אוסטרליה, ארה"ב ובריטניה, בעלי ניסיון בפיקוד במלחמות בעיראק ואפגניסטן.

 

הביקור של המשלחת בישראל במסגרת חקירת מבצע צוק איתן הוא למעשה חלק מפרויקט מקיף יותר בנושא של הגנה על אוכלוסייה אזרחית והתייעלות כוחות צבאיים. "המשימה שלנו בישראל הייתה חסרת תקדים", נמסר מטעם המשלחת, "אנחנו הקבוצה הבינלאומית הראשונה של קצינים בכירים שביקרה בישראל. ניתנה לנו גישה לממשלת ישראל ולכוחות ההגנה שלא ניתנה בעבר לשום קבוצה - מראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון משה יעלון ועד למפקדי השדה האחראים ללחימה בשטח".

 

משלחת הבכירים ציינה שהיא מודעת להאשמות של כמה ממשלות, האו"ם, ארגוני זכויות אדם וכלי תקשורת, שלפיהן ישראל פעלה בניגוד לחוק הבינלאומי בעימות בעזה וצה"ל התנהל ללא עכבות ואף פגע באזרחים בכוונה תחילה. "הממצאים שלנו הובילו אותנו למסקנה הפוכה", קבעו הבכירים. הם הגיעו למסקנה שישראל ניסתה במשך חודשים להימנע מעימות בעזה למרות ירי רקטות לעבר אוכלוסייה אזרחית, עד שישראל נאלצה לצאת "למלחמה לגיטימית" כדי להגן על אזרחיה ועל שטחה. המשלחת קבעה כי הפגיעה המכוונת של חמאס באזרחים ישראלים והשימוש באזרחים פלסטינים כמגן אנושי "הן בבירור פשעי מלחמה".

חייל תופס מחסה בזמן אזעקה ליד אשדוד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חייל תופס מחסה בזמן אזעקה ליד אשדוד(צילום: רויטרס)

לאחר בדיקת מקרים שבהם אזרחים פלסטינים נהרגו מאש צה"ל קבעו הבכירים כי "באופן כללי פעלו כוחות צה"ל באופן פרופורציונלי בהתאם לחוק הצבאי הבינלאומי, ולפעמים הרחיקו כוחות צה"ל מעבר לעקרונות הנדרשים. הצעדים ההומניטריים של צה"ל היו במקרים רבים מעבר לנדרש על פי חוקי ז'נבה. הם העמידו לעתים חיים של ישראלים בסכנה. הצעדים הללו פגעו ביעילות של מבצעי צה"ל. הפסקת הלחימה מסיבה הומניטרית אפשרה לחמאס לשוב ולהתארגן".

 

לגבי מספר ההרוגים הפלסטינים בצוק איתן, מדגיש דו"ח הבכירים כי באוכלוסיה של 1.8 מיליון איש במשך 50 ימי לחימה, מתים רבים אינם קשורים ללחימה. חלקם, נטען בדו"ח, נהרגו כשתקיפות של חמאס נגד ישראל נכשלו. אנשי המשלחת מקבלים את הערכת צה"ל שמחצית מ-2,000 ההרוגים הם פעילי טרור, אבל הבכירים העריכו כי רבים מתו כתוצאה מהמהלכים הצבאיים של ישראל.

 

"אנחנו מכירים בכך שחלק ממקרי המוות נגרמו כתוצאה מטעות ושיקול דעת לא נכון, אבל מרבית מקרי המוות היו בלתי נמנעים משום שהאויב ביצע בכוונה תקיפות מתוך אוכלוסיה אזרחית", קובעים הבכירים, שרבים מהם בעלי ניסיון רב בשדה הקרב. "במלחמה, זוהי עובדת חיים, נעשות טעויות, כולל טעויות בשיקול הדעת. חיילים בודדים פועלים לפעמים בצורה בלתי חוקית הסותרת את המדיניות הצבאית ואת חוקי המלחמה. כל זה קרה לצה"ל בעזה וקורה לכל כוח צבאי".

חמאס ביצע פשעי מלחמה. הוצאה להורג של "משת"פים" בעזה בזמן המבצע ()
חמאס ביצע פשעי מלחמה. הוצאה להורג של "משת"פים" בעזה בזמן המבצע

המפקדים הבכירים ציינו כי "אנחנו מסכימים עם ראש המטות המשולבים של צבא ארה"ב גנרל מרטין דמפסי, שעקב אחר משלחת לבדיקת העובדות של הפנטגון שביקרה בישראל בחודש נובמבר, וקבעה שישראל עשתה רבות כדי לצמצם את הפגיעה באזרחים חפים מפשע".

 

הסיכום של המשלחת הבינלאומית לחשיפת העובדות הוא ש"ישראל פעלה באוויר, בים וביבשה בצורה הגיונית ועל פי הסטנדרטים הבינלאומיים, ובמקרים רבים אף מעל ומעבר לסנטנדרטים של שמירה על דיני המלחמה. ראינו עדות ברורה לכך משיחות עם מפקדים בכירים וזוטרים. ישראל לקחה ברצינות את החובות המוסריות שלה". לדברי חברי המשלחת, "בכמה מקרים הרגישות המצפונית והדבקות בדיני המלחמה אף עלו לישראל בחיי חיילים ואזרחים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
שיגור רקטות מעזה במבצע צוק איתן
צילום: AFP
מומלצים