טס ולא יכול לחזור: נשיא סודן תקוע בדרא"פ
עומר אל-באשיר נאשם בבית הדין הפלילי הבינ"ל בהאג בפשעי מלחמה וברצח עם, וצו מעצר בינ"ל עומד נגדו. הוא בא ליוהנסבורג לפסגה של האיחוד האפריקני, אך בימ"ש מקומי מונע את יציאתו עד שיוחלט אם להסגירו
דרמה בדרום אפריקה : בית משפט מקומי פרסם היום (יום א') צו שמונע מנשיא סודן עומר אל-באשיר לעזוב את המדינה עד שיוחלט אם להסגירו לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC) בעקבות צו המעצר הבינלאומי שעומד נגדו.
דו"ח: סודן מחמשת את המורדים בדרום סודן
עוד חדשות בעולם :
בית בושת מתחמק ממסים: בואו, הסקס חינם
דיווח: טנקים אמריקניים יוצבו במזרח אירופה
נשיא בשפל: הדמוקרטים נטשו את אובמה
אריות וטיגריסים ברחו, היפופוטם בתחנת דלק
אל-באשיר הגיע לדרום אפריקה להשתתף בפסגה של האיחוד האפריקני. שר בממשלת סודן טען כי "אין שום בעיה" עם נשיאו.
הנשיא הסודני עלה לשלטון בסודן בהפיכה איסלאמיסטית עקובה מדם ב-1989. הוא ראש המדינה המכהן היחיד שנאשם בפשעי מלחמה וברצח עם בבית הדין בהאג בגין חלקו בליבוי הסכסוך בחבל דרפור, שבו נהרגו 300 אלף בני אדם ושני מיליון נעקרו מבתיהם.
ה-ICC הוציא ביולי 2010 צו מעצר בינלאומי שני נגד אל-באשיר בגין רצח עם. בית המשפט מאשים אותו כמי ש"ניהל קמפיין של אונס, רעב ופחד" נגד 1.5 מיליון פליטים שנמלטו אל מחנות העקורים.
התובעת בהאג: דרא"פ מחויבת להסגיר את אל-באשיר
בית הדין בהאג קרא לדרום אפריקה לעצור את הנשיא הסודני, אולם זה התקבל בברכה עם נחיתתו מוקדם יותר היום ביוהנסבורג.
בין ה-ICC לאיחוד האפריקני שוררת מתיחות גדולה בשל טענת האיחוד האפריקני לפגיעה לא צודקת של בית הדין בהאג באפריקנים. בעבר קרא האיחוד האפריקני ל-ICC להימנע מהגשת כתבי אישום נגד מנהיגים מכהנים אפריקנים, ולמרות צו המעצר הבינלאומי שהוצא נגד אל-באשיר, הוא התקבל בברכה ברוב מדינות אפריקה ובמזרח התיכון בשעה שביתר מדינות העולם הוא נחשב לאישיות בלתי רצויה.
ל-ICC אין כוח שיטור משלו ולכן הוא נאלץ להסתמך על המדינות החברות בו שיוציאו לפועל את מעצרי הפושעים המבוקשים. כמדינה שחתומה על אמנת ה-ICC, דרום אפריקה מחויבת לעצור את אל-באשיר אם רגליו ידרכו במדינה, אולם על פי ההערכות הסבירות שדבר כזה יקרה נמוכה.
התובעת הראשית בהאג פאטו בנסודה אמר שלדרום אפריקה יש מחויבות משפטית לעצור את אל-באשיר ולהסגירו לבית הדין בהאג.
אם דרום אפריקה לא תסגיר את הנשיא הסודני כפי שהיא מחויבת לעשות, המקרה ידווח לאסיפת המדינות של ה-ICC ולמועצת הביטחון של האו"ם, שהפנתה את המקרה של דרפור לבית המשפט לראשונה ב-2005.