שתף קטע נבחר

בין כל הבקלאוות: לשרוד ברמדאן עם סוכרת

שיעור הסכרת בריכוזי המוסלמים במזרח התיכון ובצפון אפריקה פשוט אדיר. צום הרמדאן שמתחיל השבוע וארוחות שבירת הצום עתירות המתוקים מסכנים את חייהם של החולים. למרות זאת, יש מי שלא יוותרו גם השנה

חולה הסוכרת שווקאת אל-חלילי נבדק אצל הרופא נאיף חלאילה בעמאן (צילום: AP) (צילום: AP)
חולה הסוכרת שווקאת אל-חלילי נבדק אצל הרופא נאיף חלאילה בעמאן(צילום: AP)

שווקת אל-חלילי הסובל מסוכרת התעלם במשך שנים מהוראת הרופאים שלא לצום במהלך חודש הרמדאן, החודש שבו הרוב מבין 1.6 מיליארד המוסלמים שיש בעולם נמנעים מאכילה ושתייה מהזריחה ועד לשקיעה. האיסלאם פוטר אנשים חולים מהצום, אבל אל-חלילי בן ה-70 אומר כי הוא אינו יכול להרשות לעצמו שלא לכבד את אחד מחמש המצוות המרכזיות של דתו, אפילו אחרי שאיבד אצבע ברגל בגלל הסוכרת.

 

עוד חדשות בעולם :

 

ממש כמו אל-חלילי, מורה בגמלאות מעמאן, עשרות אלפי מוסלמים הסובלים מסוכרת מתקשים מדי שנה לעמוד בפני הבחירה הקשה הזו. רופאים מנסים בשנים האחרונות לשתף פעולה יותר ויותר עם מטיפים ולמצוא שיטות חדשות כדי להדריך את המאמינים ולשמור עליהם. הסיכון הולך וגדל, במיוחד בעולם הערבי שבו הסוכרת היא מחלה שהולכת ומתפשטת במהירות בגלל השיעור הגדל של השמנת היתר, שנגרם מכך שאורח החיים הערבי הפך לפחות פעיל מבעבר וכן כתוצאה מהזמינות של מזון מעובד.

זה לא רק המתוקים: כשכולם יושבים ואוכלים, החולים הם יוצאי דופן (צילום: AP) (צילום: AP)
זה לא רק המתוקים: כשכולם יושבים ואוכלים, החולים הם יוצאי דופן(צילום: AP)

למזרח התיכון ולצפון אפריקה, שבהם יש רוב מוסלמי גדול מאוד, יש את שיעור השכיחות היחסי של סוכרת הגבוה ביותר בעולם לפי התאחדות הסוכרת העולמית. בשנת 2014 כ-38 מיליון בני אדם באזור, כלומר אחד מכל עשרה, היו חולי סוכרת, והמספר הזה צפוי להכפיל את עצמו בדור הבא. עוד כ-18 מיליון בני אדם שיש חשד כי הם סובלים מסוכרת טרם אובחנו רשמית כחולים.

 

בשנים האחרונות הפך הצום מאתגר יותר עבור הסוכרתיים ורופאיהם משום שהרמדאן, חודש ירחי שנע בין העונות, נופל על עונת הקיץ. באזורים רבים במזרח התיכון הטמפרטורות בעונה הזו חוצות את הרף של 40 מעלות צלזיוס ואור היום נמשך 15 שעות. הדבר מגדיל את החשש מרמות סכר נמוכות בדם ומהתייבשות.

 

השנה יתחיל הרמדאן ביום רביעי או ביום חמישי הקרוב, ולמרות הקשיים - העמידה בכללי הרמדאן נרחבת. אלה שאינם צמים משתדלים בדרך כלל לאכול ולשתות במרחק מהצמים, לאות כבוד. הרמדאן הוא גם חודש שבו הפעילות הדתית והחברתית נרחבת יותר: משפחות מקיימות יחד סעודות גדולות אחרי השקיעה, ואחריהן הן מקיימות מפגשים עם חברים או שכנים. באווירה הזו, למוסלמים אדוקים הסובלים מסוכרת קשה מאוד להיות יוצאי דופן.

 

אללה סולח?

אל-חלילי מספר כי הוא אובחן כחולה סוכרת לפני כ-30 שנה אבל המשיך לצום. לפני כעשר שנים הורו לו הרופאים להפסיק לצום, אבל הוא לא הסכים. הוא המשיך להתעלם ממהמלצות אפילו אחרי שאצבע נכרתה ברגלו השמאלית לפני ארבע שנים. בסופו של דבר, לפני שנתיים - הסכים לוותר על הצום.

 

"אני לא מרגיש טוב כי אני לא משתתף בקיום אחת מחמשת המצוות הכי חשובות באיסלאם אבל... אין לי ברירה כי אני צריך לשמור על הבריאות שלי ולעצור את ההידרדרות במצבי", אמר אל-חלילי שבא ביום ראשון השבוע לבדיקה של לפני הרמדאן במרכז לסוכרת בעמאן. "אני מקווה שאללה יסלח לי".

בדיקת דם במרכז לחולי סכרת בבירת ירדן (צילום: AP) (צילום: AP)
בדיקת דם במרכז לחולי סכרת בבירת ירדן(צילום: AP)

ד"ר נחלה חוואג'ה, אנדוקרינולוגית, אומרת כי הימים שלפני הרמדאן הם העמוסים ביותר בשנה במרכז לחולי סוכרת, ורוב המטופלים המגיעים בימים אלה מבקשים הנחיות לקראת הרמדאן. לפי הנחיות המרכז, לסובלים מסוכרת סוג 1 (סוכרת תלוית אינסולין) אסור לצום, וגם לרבים מהסובלים מסכרת סוג 2 מומלץ שלא לצום. זה כולל גם את אלה שיש להם רמות סוכר בלתי מבוקרות, אלה הסובלים מירידות חדות ברמת הסוכר בדם ואלה הסובלים מסיבוכים מתקדמים כמו למשל נזק לעיניים, לכליות ולגפיים.

 

"הניסיון לשכנע מטופלים שלא לצום הוא מאבק קשה, במיוחד כשמדובר במבוגרים שלעתים קרובות הופכים לאדוקים יותר ככל שהם מתבגרים", אומרת חוואג'ה.

עם זאת, לדברי ד"ר עאדל א-סייד מהתאחדות הסוכרת העולמית חלק מהחולים בסוכרת סוג 2 יכולים לצום בבטחה תחת פיקוח, וחלקם - כולל אלה שסובלים מהשמנת יתר ואובחנו לאחרונה - עשויים אפילו להפיק תועלת מהצום. לדבריו חולי סוכרת המתעקשים לצום צריכים להתאים את הטיפול שלהם ולנהל פיקוח מתמיד על רמת הסוכר בדם שלהם כדי להפחית את הסיכונים.

 

סאוסן אבו אמירה, מטופלת במרכז הירדני שחולה בסוכרת סוג 1 (סוכרת תלוית אינסולין), מספרת כי הפסיקה לצום בשנת 2010 בהוראת רופאיה. "מפריע לי מאוד שאני רואה את הילדים שלי צמים ואני לא יכולה לצום", אומרת אבו אמירה, בת 46, "בזמן הרמדאן אפילו את התרופות שלי אני לוקחת הרחק מהילדים שלי, כדי שלא יראו בזמן שהם צמים".

 

אצום גם אם אמות

בכמה אזורים מחוץ למזרח התיכון יצרו רופאים קשר עם אימאמים כדי להעביר את המסר הנכון לחולי הסוכרת. אגודה מובילה למען חולי סוכרת, Diabetes UK, מפרסמת מידע על הצום והרמדאן באתר האינטרנט שלה, כולל המלצות למטיפים מוסלמים.

 

בית החולים האוניברסיטאי ניוהאם, השוכן בשכונה בלונדון שבה חיים מוסלמים רבים, מציע לציבור תוכניות לקראת צום הרמדאן שם יכולים חולי הסוכרת לשמוע על ההשקפות הדתיות והרפואיות בנוגע לשאלה כיצד לצום באופן בטוח. בין השאר מייעצים להם להימנע מצריכה מוגזמת של מזון ברמדאן, כמו למשל צריכה של מאכלים שמנים או מתוקים רבים מדי בערב.

הגברת הראשונה של סוריה אסמה אסד מכינה ארוחת שבירת צום בשנה שעברה (צילום: AFP, SANA) (צילום: AFP, SANA)
הגברת הראשונה של סוריה אסמה אסד מכינה ארוחת שבירת צום בשנה שעברה(צילום: AFP, SANA)

האימאם של בית החולים, יונוס דודוואלה, אומר כי עבודתו היא לוודא שהרופאים והאחיות מבינים את החשיבות הדתית של הצום. "אם הרופאים לא יבינו זאת, העצה היחידה שהם יתנו בדרך כלל היא 'אה, יש לך סוכרת, אל תצום'", הוא אומר, "אני חושב שזה מסר שגוי". למרות זאת הוא מדגיש: "האיסלאם לא אומר שאתה צריך לצום ותוך כדי כך להפוך לשהיד".

 

א-סייד מנסה לשכנע חברות טלפונים סלולריים לסייע לו להגיע אל חולי הסוכרת ולהעביר להם מידע בהודעות טקסט. הוא עובד בשיתוף פעולה גם עם מומחים בינלאומיים בניסיון לנסח קווים מנחים מפורטים לגבי השאלה מי יכול לצום ומי לא, והם צפויים להתפרסם בשנה הבאה.

 

לדברי הרופאים אין להם מידע מפורט על הנזק הבריאותי שנגרם לחולי הסוכרת משום שרוב המקרים הקשים מטופלים בחדרי המיון ולא במרפאות מומחים.

למרות הכול, יש חולי סוכרת שלא נרתעים. נאיל ת'נאבייאת, בן 65, לא ממש התמודד כמצופה עם הסוכרת מאז שאובחן כחולה ב-1982. הוא איבד את רוב ראייתו, הפך מרותק למיטה ורגל אחת שלו נקטעה עד לברך. למרות זאת, הוא מתכוון לצום גם השנה: "אללה שומר עלינו", אומר נאיל, שגם אשתו בת ה-60 סובלת מסוכרת, "לא אשבור את עצום אפילו אם אמות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
38 מיליון חולים במזרח התיכון וצפון אפריקה
צילום: AP
מומלצים