שתף קטע נבחר
 

בעקבות ״פקודת הזקן״ בצה״ל: למי מגיע פטור מגילוח?

צה"ל החליט לאסור על החיילים גידול זקן והחיילים מוחים. אבל חלק יוכלו להמשיך להתהלך לא מגולחים. כל הסיבות הרפואיות שיעניקו לכם את האישור המיוחל

החיילים לא רוצים להתגלח: אלפים כבר חתמו על עצומה בפייסבוק נגד פקודת הגילוח החדשה עליה החליט צה"ל. אבל חלק יכולים לנשום לרווחה ולא יפגשו את הסכין על פניהם. אישור רופא צבאי, רופא עור, או במקרים מסויימים אישור קב"ן יאפשרו לאחוז לא מבוטל מהחיילים להמשיך ולגדל זיפים על פניהם.

 

זיפים וזקן הפכו בשנים האחרונות לפריט אופנתי כמעט-חובה אצל צעירים, וגם מבוגרים יותר. מראה הזיפים או המראה המזוקן נתפס בעיני ישראלים רבים כעכשווי וסקסי. חלק בוחרים לטפח את הזקן לעצב אותו או לצבוע זיפי שיבה, אחרים מעדיפים להצמיח אותו אז-איז. הזקן פופולרי גם אצל אלה שמתעצלים להתגלח, או שהגילוח גורם להם לבעיות עוריות.

 

חייל, את הזקן צריך לגלח. אלא אם כן יש לך סיבה רפואית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חייל, את הזקן צריך לגלח. אלא אם כן יש לך סיבה רפואית(צילום: shutterstock)

הפקודה אותה גיבש אגף כוח האדם, קובעת כי החל בחודש הבא לא יוכלו חיילים לקבל פטור מגילוח על בסיס רצונם החופשי, וכן יוחמרו הקריטריונים לקבלת אישור לגדל זקן מטעמי דת. דהיינו, חייל שאינו מקיים אורחות חיים דתיים, למשל שאינו חובש כיפה, אינו אוכל כשר, נוסע או מעשן בשבת, לא יוכל לגדל זקן.

 

בענף משטר ומשמעת באגף כוח האדם, אמרו לכתבנו הצבאי יואב זיתון, כי מטרת הפקודה היתה להוביל לאחידות של הופעה תקינה בקרב חיילי צה"ל, ולמנוע מצבים בהם ביחידות מסויימות מאשרים לחיילים לגדל זקן מרצון חופשי, אך ביחידות אחרות האישור לא ניתן או שניתן בצורה מצומצמת.

 

עוד נטען באגף כוח אדם כי החמרת הקריטריונים למקבלי אישור על בסיס דתי, נבעה מכך שבמקרים רבים חיילים שביקשו וקיבלו פטור מגילוח בטענה שהם דתיים או שומרי מסורת, התגלו בהמשך כמעשנים בבסיס בשבתות ונוהגים בשבת.

 

אבל כאמור, רבים מהחיילים יוכלו להמשיך ולקבל פטור רפואי מגילוח, אם באמצעות רופא עור שימליץ על הפטור (זמני - אותו צריך לאשר רופא יחידה, או ממושך דרך רופא צבאי בכיר הקרוי קר"פ פעילה). ואלו המצבים שבהם תוכלו לגדל את הזיפים והזקן שלכם בלא מפריע, גם תחת מדי החאקי:

 

1. פסוריאזיס

מחלת עור ממנה סובלים כ-240 אלף ישראלים ומתבטאת בנגעים אדומים או רבדי קשקשת, בעיקר מעל מיפרקים, המיפשעה, והגב. כל פציעה שפשוף או שריטה עלולים לגרום באותו מקום להתפרצות של נגע חדש. חולי פסוריאזיס בעלי מעורבות של איזור הצוואר והפנים, צריכים להימנע מגילוח בסכין או גילוח בכלל, ולכן יוכלו לקבל פטור מלא מגילוח.

 

2. אטופיק דרמטיטיס

מחלת עור המכונה גם "אסתמה של העור". מדובר בבעיית עור כרונית הגורמת לפריחה קשקשית וגירודים. אצל חלק גדול מהחולים ישנה שכיחות גבוהה במשפחה של מחלות אלרגיות כמו אסתמה וקדחת השחת.

 

אף שהמדובר במחלה השכיחה ביותר אצל פעוטות, היא נעלמת לרוב עד גיל 3. בקרב המבוגרים, המחלה נוטה להיות כרונית. במהלך המחלה מתרחשת תגובה אלרגית של העור הגורמת לדלקת כרונית. התוצאה: יש תחושת גירוד בעור, הוא הופך יבש וקשקשי. הגירוי הכרוני והגירודים הבלתי פוסקים הופכים את העור לעבה יותר ובעל מירקם נוקשה. חשיפה למרכיבים להם החולה אלרגי מחמירה את הסימפטומים.

 

אין מרפא לאטופיק דרמטיטיס. גם כאן, בדומה לפסוריאזיס, אם סובל החולה ממעורבות של נגעים בצוואר או בפנים, ניתן יהיה לקבל פטור מלא מגילוח.

 

3. אקנה

כ-60% מבני הנוער סובלים מאקנה בדרגות חומרה רבות. התופעה לרוב חולפת עד גיל 25, אולם חלק מהמבוגרים סובלים ממנה גם כן בהמשך חייהם. התופעה נגרמת משינויים הורמונליים ופעילות יתר של בלוטות החלב המפרישות עודף של שומן על פני העור.

 

התוצאה היא הופעת פוסטולות – פצעונים מורמים מעל העור, מלאים בנוזל. לעתים הפוסטולות מזדהמות לאחר שהסובל פוצץ אותן, והן מתמלאות במוגלה, גדלות ומכאיבות. פיצוץ של החצ'קונים גורם לא רק לזיהום, אלא גם לצלקות הנותרות לכל החיים ("פני פיצה").

 

במקרים של אקנה עם הופעת נגעים באיזורי הגילוח, ניתן לקבל פטור מלא מגילוח, שכן סכין הגילוח תגרום לפציעת הנגעים, לדימום, לזיהום שלהם והיא עלולה להותיר צלקות לכל החיים.

 

4. המאנגיומה

מדובר בגידול של כלי דם, המופיע על העור ככתם אדום, שטוח או בולט מעל פני העור. במרבית המקרים, ההמאנגיומות מופיעות בלידה ונעלמות עד גיל 3, אולם בחלק מהמקרים הן נותרות לכל החיים. מעבר של סכין גילוח מעל המאנגיומה הוא מסוכן ביותר, ועלול לגרום לדימום בלתי פוסק ולכן גם כאן אלה הנושאים המאנגיומה באיזור הצוואר והפנים יוכלו לקבל פטור מלא מגילוח.

 

5. נגעים אחרים בעור

רופא היחידה או רופא עור יכול לפטור מגילוח, אם מופיעים נגעים אחרים על עור הפנים והצוואר, החל משומות ועד נגעים אחרים בולטים, או גידולים. כאמור, פעולת הגילוח, עלולה לפצוע את הנגעים, לגרום לדימום, לצלקות או לזיהום שלהם.

  

6. צלקות

חתכים, כוויות, ניתוחים ופצעים – את כולם זוכר העור בצורת סיבוך הפצע שהוא הצלקת. הן עלולות לגרום לגרד, כאב, ואף הגבלה בתנועה. באיזורי הצלקת ישנו אובדן של זקיקי שערה ובלוטות זיעה. יש מי שעל פניו צלקות שיעדיף לגדל זקן כדי להסתיר את הצלקת, ואחרים שיעדיפו להתגלח כדי לשוות מראה אחיד לעור הפנים. כך או כך, מצולקים על פניהם או צווארם יכולים לקבל פטור מגילוח אם רצונם בכך.

 

7. אקזמות

תגובה דלקתית של העור יכולה לנבוע מבעיות רבות, וגם כאן, כל גילוח עלול להחמיר את התופעה, לגרום לגירוי ואפילו לדימום.

 

8. תגובה אלרגית

רבים מהמתגלחים סובלים מתגובת רגישות משמעותית לאחר הפעולה, המתבטאת באדמומיות (בעיקר בצוואר). ישנם כאלה הסובלים מאלרגיות עוריות כתוצאה מחשיפה לצמחים מזונות ואפילו חומרי ניקוי וטיפוח. במקרים כאלה, ניתן לקבל פטור מגילוח.

 

9. פטור נפשי

באופן  תיאורטי, חיילים שפעולת הגילוח "עלולה לפגוע בנפשם", עשויים במקרים מסויימים לקבל פטור, זמני או קבוע, מגילוח. מקרים כאלה עשויים לכלול הפרעת חרדה או טראומה מהעבר הקשורים בגילוח, כמו גם מצבים נפשיים אחרים.  עם זאת, רופאים צבאיים וקציני בריאות הנפש עמם שוחחנו, מסרו כי לא זכורים מקרים כאלה בקרב חיילי צה"ל.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חייבים לגלח?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים