הדגל שהחזיר את ארה"ב למלחמת האזרחים
150 שנה עברו מאז תום המלחמה העקובה מדם בין צפון לדרום, ובארה"ב יש כאלה שעדיין מניפים את דגל הקונפדרציה - איחוד מדינות הדרום שתמכו בעבדות - ואפילו הנשיא לא יכול להורות להסיר אותו. האם הטבח בדרום קרוליינה יעביר את הסמל השנוי במחלוקת למקומו הטבעי - למוזיאון?
מלחמת האזרחים האמריקנית בין הצפון לבין הדרום הסתיימה בשנת 1865 אחרי ארבע שנים של קרבות עקובים מדם, שבהם הובס הדרום, התשתית שלו נהרסה והעבדות בוטלה. העבדות הייתה הסיבה העיקרית, אך לא היחידה, לפרישה של 13 מדינות דרומיות ובראשן דרום קרוליינה, מהאיחוד האמריקני. 150 שנים עברו מאז, והאיחוד נראה על פניו חזק מאי פעם ועל דגל ארה"ב 50 כוכבים כמספר המדינות באיחוד.
דגל המריבה:
אז איך קורה שהדגל של מדינות הדרום - דגל הקונפדרציה - ממשיך להתנוסס מעל כיפת בניין הקונגרס של דרום קרוליינה בבירתה קולומביה, שרחובות בעיר צ'רלסטון נקראים על שם של גנרלים מהדרום ושבתשע מדינות בדרום עדיין ניתן להזמין לוחיות רישוי למכוניות ועליהן דגל מדינות הדרום?
אף שהערב (יום ב') הכריזה המושלת הרפובליקנית של דרום קרוליינה, ניקי היילי, להסיר את הדגל, יידרש לכך רוב של שני שלישים בקונגרס של המדינה הדרומית. "אנחנו כאן ברגע של אחדות במדינה והגיע הזמן להסיר את הדגל מגבעת הקפיטול. 150 שנה אחרי מלחמת האזרחים - הגיע הזמן. הדגל הזה תמיד יהיה חלק מהעבר של דרום קרוליינה אך הוא אינו מבטא את העתיד של המדינה שלנו".
בהנפה של דגל הקונפדרציה יש אמירה. דילן רוף, הבדלן הלבן שטבח בשבוע שעבר בתשעה מתפללים שחורים בכנסיית עמנואל בצ'רלסטון, החזיק בלוחית רישוי לרכב שעליה דגל הקונפדרציה. ביום שישי הורדו כל הדגלים בדרום קרוליינה לחצי התורן כאות אבל, אבל דגל הקונפדרציה המשיך להתנוסס בראש התורן כאילו כלום לא קרה. בני משפחה וחברים של תשעת הנרצחים בכנסייה באו לבית המשפט כדי להצהיר בקול שהם מוחלים לרוצח. אלא שבדרך לשם הם נתקלו בדגל הקונפדרציה מתנוסס מעל בניין הקפיטול, דגל המסמל בעיניהם את העבדות ושעדיין מתבדר ברוח.
דרום קרוליינה היא מדינה ש-28 אחוזים מתושביה הם שחורים, אבל הדרומיים הלבנים טוענים כי הדגל שלהם איננו סמל של עבדות, אלא של גאווה במורשת הדרום ועצמאות. החיילים הדרומיים נלחמו, לדבריהם, להגן על המדינה ועל בתיהם מפני פלישה. הם נלחמו לשמר את החירויות שהחוקה האמריקנית מעניקה להם, בין השאר מפני פלישה של השלטון הפדרלי. עד היום יש במדינות רבות בדרום ארה"ב רתיעה גדולה מהשלטון הפדרלי של וושינגטון ממסים גבוהים ומהתערבות בכל תחומי החיים. ויש גם מיליציות מקומיות שעוברות אימונים כדי למנוע כיבוש נוסף של וושינגטון. בעיניהם, דגל הקונפדרציה הוא סמל לעצמאות שלהם.
לכמה אנשים זה יישמע אולי מוזר, אבל בארה"ב של המאה ה-21 הנשיא אינו יכול לכפות על מדינה באיחוד להוריד את דגל הקונפדרציה המונף בשטחה, אלא רק להציע לעשות כן. אובמה הצהיר שמקומו של דגל הקונפדרציה הוא במוזיאון, ובתחילה לא מיהרו בדרום קרוליינה להסיר את הדגל. אלא שהערב (יום ב') נראה שהמושלת ניקי היילי והסנאטור שמייצג את המדינה לינדזי גרהאם, שניהם רפובליקנים, יודיעו כי הדגל יוסר מבניין הקפיטול. עוד קודם לכן הכריז מיט רומני, שהתמודד נגד אובמה במרוץ לנשיאות ב-2012, שהגיע הזמן להוריד את דגל הקונפדרציה בדרום קרוליינה, דבר שג'ב בוש, שנכנס לא מזמן למרוץ לנשיאות 2016, עשה בפלורידה ב-2001 כשהיה מושל המדינה.
למעשה, לממשל הפדרלי המרכזי אין כל סמכות להורות על מדינה באיחוד להוריד את דגל
הקונפדרציה, ובשביל לעשות זאת נדרש רוב של שני שלישים בבית המחוקקים של דרום קרוליינה. המושלת היילי כבר אמרה כי "המדינה תצטרך לדבר על הנושא שוב ונראה מה יהיה", והסנאטור גרהאם, שגם מתמודד על הנשיאות, אמר בזהירות כי "הגיע הזמן שאזרחי דרום קרוליינה ידונו בסיפור שוב".
פרשת דגל הקונפדרציה לא באה בעיתוי טוב למועמדים לנשיאות - גם מהצד הדמוקרטי וגם מהצד הרפובליקני, אולם הם לא יוכלו להתחמק ממנה לאורך זמן כשיערכו את הפריימריז שלהם בדרום קרוליינה.
דאג ברנאן, חבר שחור בבית הנבחרים של דרום קרוליינה, כבר אמר שהוא מתכוון להגיש הצעת חוק להסרת הדגל מבניין הקפיטול. "חבר שלי נהרג ביום רביעי בלילה בלי סיבה רק בגלל היותו שחור", הוא הצהיר והוסיף שדגל הקונפדרציה הוא סמל לעבדות. "זה היה אקט של טרור. אנחנו לא יכולים לאפשר לדגל הזה להמשיך להתנופף ברוח מעל כיפת הקפיטול. הסמל הזה חייב לרדת", אמר קורנל ברוקס, נשיא ארגון השחורים הגדול NAACP.