שתף קטע נבחר
 

באירופה מנמיכים ציפיות להסכם עם יוון

פגישת שרי האוצר של גוש האירו הסתיימה לאחר פחות משעה וככל הנראה לא יושג היום הסכם. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל מעריכה כי השגת הסכם עם יוון תיארך מספר ימים. בינתיים הבורסה באתונה מזנקת ב-6%, ובורסות צרפת וגרמניה מטפסות ביותר משלושה אחוזים

על אף האופטימיות הניכרת היום בשווקים הפיננסיים בנוגע להסכם בין אירופה ליוון, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל מעריכה כי השגת הסכם עם יוון תיארך מספר ימים. בתדרוך לעיתונאים בעיר הגרמנית נגדבורג, ציינה מרקל כי מנהיגי האיחוד האירופי לא יוכלו לקבל שום החלטה בפגישת החירום שתתקיים הערב (שני) מבלי לקבל קודם המלצה מהנושים של יוון. "נותרו עוד ימים רבים שבהם עדיין אפשרי לקבל החלטה", הבהירה.

 

לכתבות נוספות על המשבר ביוון 

 

למרות דברי מרקל, הבורסה באתונה פתחה את היום הגורלי באופטימיות: הבורסה היוונית מזנקת ב-6%. גם בורסות אירופה מטפסות - גרמניה וצרפת עולות ב-3.2%, החוזים בניו יורק עולים בכמעט 1%.

 

שרי האוצר של גוש האירו הגיעו לפגישה המתוכננת בבריסל - פגישה שהסתיימה כעבור פחות משעה. עוד קודם רובם הורידו את הציפיות שהתפתחו מוקדם יותר הבוקר בנוגע לסיכוי להשיג עוד היום הסכם עם יוון. כזכור, בסוף החודש על יוון להעביר לקרן המטבע תשלום חוב בהיקף כולל של יותר מ-1.5 מיליארד אירו - סכום שאין לה ובשבועות האחרונים היא מנסה לדחות את הקץ. לכן אם לא יושג הסכם עד סוף החודש, תיכנס יוון לחדלות פירעון ותפרוש מגוש האירו.

צילום: אסף מגל, אבי חי ואורי דוידוביץ'

צילום: אסף מגל, אבי חי ואורי דוידוביץ'

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

יוון זקוקה להפשרה של 7.2 מיליארד יורו

הנושים הבינלאומיים של יוון הציבו את ה-14 ביוני כמועד האחרון למו"מ, אך המו"מ התארך וכאמור, ההכרעה אמורה להתקבל היום - שבוע בדיוק ממועד פירעון החוב של יוון לקרן המטבע הבינלאומית. כדי לפרוע את החוב הזה זקוקה יוון להפשרה של 7.2 מיליארד יורו - כספי החילוץ שעוד נותרו לה. אך הפשרת הכספים תלויה בביצוע רפורמות כלכליות שיהיו מקובלות על שני הצדדים. ברגע האחרון הגישה יוון לנושיה הצעה עם ויתורים מצידה, זאת לקראת יום נוסף של פגישות בניסיון למנוע את יציאתה של המדינה מגוש היורו.  

מעריך שיגיע להסדר. ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס  (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מעריך שיגיע להסדר. ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס (צילום: EPA)

בינתיים הקולות שנשמעים מאתונה מטילים את האחריות לפתרון המשבר דווקא על גרמניה והקנצלרית אנגלה מרקל. זאת כדי להפעיל לחץ שיביא לריכוך הקיצוצים להם יוון נדרשת כדי לקבל את כספי החילוץ.

 

הנשיא צרפת, פרנסואה הולנד קורא להסכם כולל ובר קיימא ולא "חלקי או מוגבל בזמן" בין יוון ונושיה, לפני הפסגה המכרעת שתתקיים הערב בבריסל.

 

"מה שאני לא רוצה הוא שזה יהיה הסכם חלקי או מוגבל בזמן. אני בעד הסכם כולל ובר קיימא", אמר הולנד.

 

מנהיגי מדינות אירופה אמרו לראש ממשלת יוון אלכסיס ציפראס כי לפי שעה לא יגיעו להסכם לשחרור 7.2 מיליארד אירו בכספי חילוץ בפסגת החירום שנערכת היום, אך הם מפצירים באתונה להגיע להסכם חילוץ בשעות הקרובות.

 

ללא הגעה לעסקה השבוע, גוברים הסיכויים לכך שלא יישאר לאתונה זמן להבטחת כספי החילוץ לפני סיום תוקף תכנית החילוץ של האיחוד האירופי בשבוע הבא. התפתחות שכזו עשויה להוביל לחדלות פירעון של החזר חוב בסך 1.5 מיליארד אירו לקרן המטבע העולמי בסוף החודש הנוכחי.

 

הבנק המרכזי של אירופה הגדיל בסוף שבוע שעבר - בפעם השנייה תוך שבעה ימים - את תקרת סיוע החירום לבנקים ביוון. ברקע: חשש מ"ריצה אל הבנק" - משיכת מזומנים על ידי חוסכים רבים בו-זמנית תרחיש שאכן התממש. בתוך יממה אחת משכו חוסכים בבנקים ביוון 1.2 מיליארד אירו, לאחר שעוד סיבוב שיחות עם הנושים הבינלאומיים על סיוע תמורת רפורמות - קרס. לפי הערכות, היקף החסכונות שנמשכו בימים האחרונים עומד על 4.2 מיליארד אירו.

 

יאניס ורופאקיס: "מרקל תחליט אם להשליך אותנו מהסיפון"

שר האוצר היווני יאניס ורופאקיס פרסם בחמישי האחרון מאמר ביומון הגרמני "פרנקפורטר אלגמיינה צייטונג", ובו הוא כתב כי "ביום שני (היום), כאשר מנהיגי האיחוד האירופי יתכנסו לפגישת החירום בבריסל, הקנצלרית מרקל תצטרך לקבל החלטה קשה: האם להיכנס להסכם מכובד עם ממשלה שהתנגדה לחבילות החילוץ וחיפשה פתרון שיסיים את המשבר היווני אחת ולתמיד, או להיכנע לקולות בתוך הממשלה הגרמנית שקוראים להשליך מהסיפון את הממשלה היוונית הנבחרת שיכולה להוביל את העם היווני בשביל של רפורמה אמיתית. הבחירה היא שלה".

היוונים תלויים בהחלטה שלה. אנגלה מרקל  (צילום: EPA) (צילום: EPA)
היוונים תלויים בהחלטה שלה. אנגלה מרקל (צילום: EPA)

כזכור, לפני כחודש הודה שר האוצר של גרמניה, וולפגנג שויבלה, שיש להיערך לאפשרות שיוון תצטרך להכניס לשימוש מטבע נוסף לאירו במקרה של כישלון השיחות עם הנושים. כך דיווחה סוכנות הידיעות בלומברג. שויבלה אמר את הדברים בכינוס פרטי שבו השתתף עם נציגים כלכליים באיחוד האירופי. לפי גורמים שנכחו במקום, השר הדגים זאת באמצעות מונטנגרו, המדינה הקטנה באזור הבלקן, שמשתמשת באירו אף שאיננה חברה בגוש.

 

אף שקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל הדגישה פעם אחר פעם כי מטרתה היא לשמור את יוון בגוש האירו, שויבלה לא מוציא מכלל אפשרות תרחישים שבהם תיאלץ אתונה לפרוש מהאיחוד המוניטרי.


פורסם לראשונה 22/06/2015 11:09

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מחפשים פתרון למשבר. נשיא רוסיה ולדימיר פוטין וראש ממשלת יוון אלכסיס ציפריס
צילום: AFP
מומלצים