"אין צורך במאגר הביומטרי. הוא בזבוז כסף ומסוכן"
פרופסור קארין נהון, מומחית לפוליטיקה של המידע מהמרכז הבינתחומי ואוניברסיטת וושינגטון עם אולפן ynet על הסכנה שבקיום המאגר הביומטרי ומציעה להפסיק הניסוי. בינתיים החליטו ועדות הכנסת להאריך את הניסוי עד חודש מרס
אתמול פורסם דו"ח מבקר המדינה שמצא ליקויים מהותיים במהלך תקופת המבחן של המאגר הביומטרי. פרפסור קרין נהון, מומחית לפוליטיקה של המידע מהמרכז הבינתחומי ואוניברסיטת וושינגטון דיברה עם אולפן ynet על הסכנה שבקיום המאגר. בינתיים החליטה הערב (יום ג') ועדה משותפת של כמה ועדות של הכנסת להאריך את תקופת הניסיון של המאגר הביומטרי למשך תשעה חודשים נוספים - עד 21 במרס 2016.
"דו"ח המבקר קבע שיש כמה ליקויים מאוד חמורים בהתנהלות של ההקמה. הוא מדבר על מידע תשתיתי - הקימו מאגר במשך שנתיים ובפועל אין נתונים", מסבירה נהון. "המבקר מדבר על התכנית שנערכה בשנת 2007 בלי פרוטוקולים ובלי תכנון מסודר של יעדים וזמנים. אנחנו נכנסים לפרויקט ענק ומגלומני בלי ביקורת מאוד רצינית. נעשה ניסיון לתקן את הדברים אבל אני לא בטוחה שאפשר שנית לא צריך מאגר. מספיקות לנו תעודות ביומטריות חכמות. קיום מאגר כזה מסוכן לפרטיות ולביטחון של אנשים".
עוד הסבירה נהון כי מדליפה של המאגר מהווה סיכון ביטחוני וגם דליפה חלקית שלו עלולה לפגוע בפרט: "כשגונבים לך ויזה או כל כרטיס אחר הולכים לבנק, מחליפים כרטיס וקוד. פה אי אפשר להחליף. לדעתי הניסוי צריך להיפסק מיד. הוא עולה מאות מיליוני שקלים וחבל על הכסף הזה. יש מספיק צרות במדינה ואפשר להעביר את הכסף למקומות מועילים יותר".
הערב התקיים דיון בוועדה המשותפת חוקה-פנים-מדע והוועדה המשותפת לוועדת חוקה וועדת חוץ וביטחון. לוועדה הוגשו שני דו"חות מסכמים ובהם מסקנות סותרות לגבי תוצאות תכנית המבחן.
דו"ח של רשות האוכלוסין הקובע באופן חד משמעי כי על סמך ממצאי הבחינה ובדיקת החלופות יש צורך בקיומו של מאגר ביומטרי הכולל את כל האמצעים שניטלו - כלומר שתי טביעות אצבע ותמונת תווי פנים. לעומתו, דו"ח הוועדה המייעצת לתוכנית המבחן הקובע כי יש צורך בקיומו של מאגר ביומטרי אך ניתן להסתפק בתמונת תווי פנים ללא שמירת טביעות האצבע.
בתום הדיון הוחלט לקבל את עמדתו של שר הפנים, סילבן שלום, ולהאריך את תקופת המבחן על חודש של קול. עשרה חברי כנסת תמכו בהארכה, מול תשעה חברי כנסת שהתנגדו לצו.