זעם בצרפת: "לא מקובל לרגל אחר חברים"
נשיא צרפת פרנסואה הולנד וממשלתו זועמים על חשיפת ויקיליקס לפיה סוכנות הביון האמריקנית NSA ריגלה במשך שש שנים אחר הולנד ושני הנשיאים לשעבר סרקוזי ושיראק. השגרירה האמריקנית זומנה לשיחה
צרפת זימנה היום (יום ד') לשיחה את שגרירת ארצות הברית במדינה, ג'יין הארטלי, לאחר שאתר ההדלפות ויקיליקס חשף כי סוכנות הביון האמריקנית NSA ריגלה במשך שש שנים אחרי שלושה נשיאים צרפתיים - הנשיא הנוכחי פרנסואה הולנד, והנשיאים לשעבר ניקולא סרקוזי וז'אק שיראק.
עוד חדשות בעולם :
רמונט בבקינגהאם: המלכה תיפרד מהארמון?
התפרע בטיסה: "תנו לי עוד אגוזים וקרקרים"
אתיופיה: 100% מהפרלמנט בידי השלטון
עובר בן 50 שנה התגלה בגוף של בת 92
בדיון חירום שכינס נשיא צרפת הולנד הוא גינה את ארה"ב ואמר כי "צרפת לא תסבול שום איום על ביטחונה" ושפריצה ביטחונית מסוג זה "אינה מקובלת". הממשלה בפריז גם גינתה את הפרסומים על המעקבים וציינה ש"לא מקובל לרגל אחר בעלות ברית".
הממשל האמריקני כבר הודה בסוף 2013 שריגל אחר מנהיגים בעולם, בהם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ונשיאת ברזיל דילמה רוסף. בוויקיליקס טענו כי ההאזנות לנשיאים הצרפתיים בוצעו לפחות מאז שנת 2006 ועד מאי 2012, החודש שבו נכנס הולנד לתפקידו לאחר שגבר על סרקוזי. לא רק הנשיאים היו על הכוונת של ה-NSA אלא גם שרי ממשלה בצרפת והשגריר הצרפתי בארה"ב.
"סרקוזי רצה להתניע את המו"מ ישראלי-פלסטיני ללא ארה"ב"
עוד נטען כי הריגול כלל מעקב אחר טלפונים סלולריים של אנשי ממשל בארמון האליזה כולל הטלפון הישיר של הנשיא. לפי המסמכים שהודלפו, מירב המעקבים בוצעו בעיקר על שיחות שניהלו אנשי השלטון בצרפת על המשבר הכלכלי בעולם, בדגש על המשבר ביוון והיחסים בין הולנד לקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל. אחד הדיווחים הוא שהולנד התריע על המשבר ביוון עוד בשנת 2012.
פרסום המסמכים על ידי אתר ההדלפות ויקיליקס בא בשעה שהפרלמנט הצרפתי עומד להצביע על הצעת חוק שתאשר לממשל סמכויות מעקב חדשות, בייחוד לטובת המאבק באיומי הטרור השונים. לפי שעה אין כל אישור רשמי למסמכים שפרסם ויקיליקס, ובבית הלבן הכחישו כי עקבו אחר הנשיא הצרפתי הולנד.
המסמכים שהדליף ויקיליקס הופיעו לראשונה ביומון הצרפתי "ליברסיון" ובאתר החדשות הצרפתי "מדיה-פאר". באחד המסמכים נטען כי סרקוזי רצה להתניע מחדש את המשא ומתן בין ישראל לבין הפלסטינים ללא מעורבות אמריקנית.עוזר של הנשיא לשעבר סרקוזי, שמתכנן קאמבק בבחירות הבאות לנשיאות צרפת, אמר כי הוא רואה את הפרסומים כדבר חמור ביותר.
אף שהיחסים בין פריז לבין וושינגטון טובים באופן כללי, צרפת - שמחזיקה בזכות וטו במועצת הביטחון של האו"ם - מנהלת מדיניות חוץ עצמאית ובשנתיים האחרונות נכנסה לא פעם לחיכוכים עם הממשל האמריקני בשורה של נושאים.
הולנד התאכזב, למשל, כשהנשיא האמריקני ברק אובמה חזר בו ברגע האחרון מהחלטתו לתקוף בסוריה ב-2013. מנגד, גורמים אמריקניים תוקפים לעתים קרובות את צרפת בשל עמדתה הנוקשה בשיחות הגרעין עם איראן. צרפת, בניגוד לארהב", מתנגדת להסרה מיידית של הסנקציות על הרפובליקה האיסלאמיסטית ודורשת להחמיר את הפיקוח על תוכנית הגרעין האיראנית ועל מתקניה.