כבר לא שחונה: מהפכת המים השקטה של ישראל
אם בעבר שנים שחונות היו מולידות מסי בצורת, בשנים האחרונות עברה ישראל מהפכה בעולם המים. מדו"ח של רשות המים עולה כי בשל היערכות מוקדמת הצרכן הישראלי לא הושפע כלל מעצירת הגשמים הקיצונית בשנת 2014, בזמן שמדינות אחרות בעולם סובלות מבצורת. ברשות המים הוסיפו כי בשל ההיערכות התעריפים ירדו ועוד יוסיפו לרדת
העולם חושש, אבל בישראל כבר מצאו את התשובה ובשקט בשקט הפכנו לאחת המדינות המובילות בעולם בתחום: בזמן שקליפורניה סובלת מבצורת קשה ומדענים ברחבי העולם מזהירים מהתייבשות מאגרי מי התהום הענקיים, מפרסמת רשות המים נתונים מעודדים על מצב המים בישראל – שהביאו בסופו של דבר להורדת התעריפים. ברשות המים אמרו גם כי לא מן הנמנע כי תהיה הפחתה נוספת ומשמעותית של התעריף בכ-15-10 אחוזים.
מדו"ח של רשות המים, שעליו חתום מנהל רשות המים ויו"ר המועצה, אלכסנדר קושניר, עולה שאף כי הרפורמה בתעריפים, שנקבעה על בסיס מדיניות הממשלה בנושא, חייבה העלאה של התעריפים לתעריפים המשקפים את עלות האספקה, פעילות נחושה של רשות המים להתייעלות הגופים הפועלים במשק המים והעמקת הידע המקצועי המצטבר ברשות, הובילה להפחתת תעריפי המים בשיעור ריאלי של כ-5% בינואר 2014 ובכ-10% נוספים מינואר השנה.
ברשות המים הדגישו כי הפחתה זו בוצעה על אף העליות החדות בתעריפי החשמל באותן שנים ועל אף הגדלת היקף רכישת המים המותפלים. מהדו"ח עולה עוד כי תעריפי המים בישראל נמוכים מהממוצע העולמי.
עוד עולה מהדו"ח כי בשל היערכות מוקדמת של כל מרכיבי משק המים, הצרכן הישראלי לא הושפע כלל מעצירת הגשמים הקיצונית בשנת 2014. הדבר התאפשר הודות ליישום המודל האינטגרטיבי לניהול משק המים, המשלב שימוש מושכל במים במגזרים השונים, ניצול בר קיימא של מקורות המים הטבעיים של המדינה, השבת קולחין בהיקפים חסרי תקדים וייצור נרחב של מים שפירים במתקני התפלת מי ים ומים מליחים.
ברשות המים אמרו כי יישום מודל זה מאפשר היערכות והתמודדות עם תקופות הבצורת ושינויי אקלים, שצפויים באזורנו כבר בתקופה הקרובה. ברשות המים הוסיפו כי "אין ספק שהמודל הישראלי לניהול משק המים, שגובש, פותח ומופעל על-ידי הצוות המקצועי של רשות המים, מהווה דוגמה ומופת למדינות רבות בעולם הניצבות בפני הצורך להתמודד עם אתגרי שינויי האקלים והמחסור במים".
בדו"ח נכתב עוד כי "אחת התוצאות הבולטות מפעילותה האינטנסיבית של רשות המים לייצוב ולאסדרת משק המים, היא חשיפה של חסמים ועיוותים שנוצרו במהלך יישום מואץ של הרפורמות הקודמות, בעקבות כך, יזמה והובילה הנהלת הרשות סדרת מהלכים מערכתיים מקצועיים עמוקים לבחינת היעילות במבנה הרגולציה הקיימת".
מהדו"ח עולה כי משק המים בישראל מספק מים לכל צורכי המדינה בהיקף שנתי של כשני מיליארד מ"ק מים באיכויות שונות. בין היתר המים משקים שני מיליון דונם במגזר החקלאי.
היקף הפעילות הכספית במשק המים והביוב נאמד בכ-10 מיליארד שקלים בשנה, הכוללים הוצאות תפעול, פיתוח ורכישת מים מותפלים בהיקף שנתי של כ-1.3 מיליארד שקל.
גם בתחום הסדרת משק הקולחים ישראל מובילה בפער ענק על מדינות העולם. בדו"ח נכתב כי משק המים הישראלי הוא המוביל בעולם המפותח בהיקפי השבת השפכים המטוהרים לשימוש חוזר להשקיה חקלאית.
בסיכום הדו"ח נכתב כי "שיפרנו, שדרגנו ושינינו כמעט כל רכיב במשק המים והפכנו את משק המים הישראלי לאחד הטובים בעולם המפותח, וכל זאת בנוסף להקטנה דרסטית של תעריפים ושיפור משמעותי ביותר ברמת השירות לצרכן".
קושניר ציטט בסיום ההקדמה – דו"ח של ה-OECD לעניין הקצאת משאבי מים מחודש אפריל: "באשר למים, קובעים ה-OECD ללא כחל וסרק: ישראל היא הצלחה אדירה בכל קנה מידה. מחירי המים בישראל נכונים, ההשקעות בטיהור, מיחזור, התפלה, הולכה וביוב נכונות וקולעות למטרה, והמודל של מתן עדיפות מסוימת ומדורגת להקצאת המים לחקלאות ושימור איכות הסביבה על חשבון משקי הבית נכון אף הוא. מדיניות המים הישראלית העכשווית ראויה לכל שבח וחיקוי".