מהיום: מה מגיע לכם מקופ"ח בכל הקשור לבריאות הנפש
כשברקע מתנגדים רבים למהלך - החל מהיום, כל תחום בריאות הנפש עובר מטיפול המדינה לאחריות קופות החולים. כיצד השינוי ישפיע על מטופל שנמצא באמצע תהליך במרפאה לבריאות הנפש, למי צריך לפנות כדי לקבל טיפול פסיכיאטרי, ומה העלויות של כל טיפול? לפניכם כל התשובות
היום נכנסה לתוקפה הרפורמה בבריאות הנפש. משמעות המהלך הינה העברת האחריות על שירותי בריאות הנפש ממשרד הבריאות לקופות החולים ויצירת כתובת אחת לאספקת שירותים אלו.
קראו עוד על הרפורמה:
רפורמת בריאות הנפש ביולי: מה בדיוק עומד להשתנות?
משרד הבריאות: "מתביישים בשירותי בריאות הנפש של ישראל"
הרפורמה בבריאות הנפש יוצאת לדרך: הטיפול עובר לקופ"ח
במסיבת עיתונאים שנערכה היום במשרד הבריאות אמר מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' ארנון אפק: "מהיום האחריות לבריאות נפש עברה לקופות החולים, ומשרד הבריאות יהיה הרגולטור. כבר כיום נפתחו 61 מרפאות, התווספו 30 אלף מטופלים ונוספו 300 מיליון שקלים לרפורמה".
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן התייחס לביקורת שנמתחה על הרפורמה. "בכל רפורמה יש קשיים ואנחנו נפתור אותם. לא אאפשר שום פיטורים, אלא רק נוסיף מקומות עבודה", הוא אמר.
"כסף תמיד קל לתת אבל קשה למצוא", הוסיף ראש הממשלה בנימין נתניהו, "הבנו שצריך לקחת ממקומות אחרים לטובת הפריפריה. זאת בשורה חברתית אמיתית של צדק ושיוויון".
מנגד, נערכה היום הפגנה מול משרד הבריאות במחאה על כניסתה לתוקף של הרפורמה בבריאות הנפש. "הרפורמה הזו היא בת דמותו של נתניהו. ביד האחת הפקרה של אזרחי ישראל, מטופלים שלא יזכו לטיפול ופגיעה חמורה בפרטיות. וביד השנייה ביצוע לא דיאלוגי ורשלני וכמו כל דבר שהוא נוגע בו גם הרפורמה הזו נדונה לכישלון", אמרה ח"כ מיכל בירן שהשתתפה בהפגנה, "הגשנו בג"צ ואנחנו מתכוונים להמשיך להיאבק בכל כוחנו ברפורמה הרעה הזו".
"נתניהו מתחיל היום את מחטף שר"פ בריאות הנפש"
מתנגדים נוספים לרפורמה הם עמותת 'בנפשנו', שאמרו בתגובה לנהלים החדשם: "שר הבריאות נתניהו שנכשל בהעברת מחטף הגז בהליך עוקף כנסת מתחיל היום את מחטף שר"פ בריאות הנפש בצו עוקף כנסת. במסגרת הרפורמה נשללת הזכאות לטיפול נפשי ממרבית האוכלוסייה, בעיקר תושבי פריפריה שזקוקים להתערבות על רקע מצוקת חיים. נפגעות תקיפה מינית, נער שמתחבט עם נטייתו המינית ועוד, כל אלו מהיום, כדי לקבל טיפול זקוקים לתיוג של אבחנה פסיכיאטרית שתהיה חשופה לכל מי שמבקש ויתור סודיות רפואית. מרפאות בפריפריה נסגרות ובמקביל הקופות מפנות למטפלים עצמאיים במחיר של 130 שקל - שר"פ בבריאות הנפש".
מטופלים רבים בבריאות הנפש אינם מתמצאים בעיקרי הרפורמה וההשלכות הצפויות על הטיפול הרפואי שניתן להם כיום. על מנת למנוע ממטופלים "ליפול בין הכסאות", האגודה לזכויות החולה ריכזה שאלות שכיחות וסוגיות שרבים עשויים להיתקל בהן.
מי זכאי לקבלת השירות ?
כל מבוטח עם אבחנה או חשד לאבחנה בתחום בריאות הנפש זכאי לקבל את הטיפול בקופת החולים.
כיצד פונים לקבלת השירות ?
כל קופה קבעה כללים ותהליכים למימוש הזכאות. חלק מקופות החולים מאפשרות פנייה ישירה למרפאות לבריאות הנפש וחלקן מחייבות קבלת הפניה מגורם רפואי, כאשר לרוב יש התייחסות נפרדת בין הטיפול במרפאות בריאות הנפש לבין הטיפול באמצעות מטפלים עצמאיים. יש לבדוק מול קופת החולים מה הכללים הנהוגים בה.
אילו שירותים אמבולטוריים (שאינם במסגרת אשפוז) כלולים בסל הבריאות?
מבוטחי קופות החולים זכאים לטיפולים הנדרשים לצורך טיפול רפואי בבעיה הנפשית, כולל אבחון, הערכה, ייעוץ וטיפול פסיכותרפי, התערבות במשברים, טיפול אישי, טיפול משפחתי, טיפול קבוצתי, מעקב תמיכה ואחזקה וביקורי בית.
מה כולל סל השירותים בתחום האשפוז ?
האחריות לאשפוז פסיכיאטרי הועברה ממשרד הבריאות לקופות החולים, אך אין שינוי משמעותי בעקרונות הזכאות לאשפוז, פרט לצורך בקבלת התחייבות מהקופה (טופס 17) באשפוז מתוכנן (אלקטיבי).
האם מטופל בבית חולים פסיכיאטרי יוכל להמשיך בטיפול באותו מקום לאחר החלת הרפורמה?
בהחלט. חשוב לדעת כי בניגוד לנהוג בבתי חולים כלליים, באשפוז בבית חולים פסיכיאטרי למטופל יש זכות מלאה בבחירת בית החולים, ללא קשר למקום מגוריו או לקופת החולים אליה הוא משתייך. עם זאת, זכות הבחירה של המטופל מוגבלת לבתי חולים שהתפוסה בהם נמוכה מ- 95%. פירוט לגבי תפוסות בתי החולים הפסיכיאטרים ניתן למצוא באתר משרד הבריאות.
אם קופת החולים מסרבת להמשיך ולהפנות מטופל למרפאה לבריאות הנפש בה טופל עד כה, מה עליו לעשות?
ככלל, כל אדם שטופל באחת ממסגרות ומרפאות בריאות הנפש רשאי להמשיך את הטיפול באותה המסגרת, על בסיס עקרון השמירה על "רצף טיפולי". במידה ותתקלו בבעיה בתחום זה, אל תהססו לפנות לגורמים הרלוונטיים (ראו מטה).
הופנתי לטיפול פסיכיאטרי או פסיכותרפיה בקופת החולים, אך התור שנקבע לי הוא לעוד חודש וחצי. מה ניתן לעשות?
משרד הבריאות הנחה את קופות החולים לקבוע סדר קדימות לטיפול בהתאם למצב המטופל. תיתכן אפשרות להמתנה לטיפול, אך הציפייה היא שמשך ההמתנה תהיה סבירה. בכל מקרה בו תור ההמתנה ארוך מגדר הסביר, יש לפנות לממונה על פניות הציבור בקופת החולים, ו/או לנציבות קבילות הציבור במשרד הבריאות. כמו כן, במידה ומדובר בצורך דחוף, ניתן לחזור לרופא המטפל ולבקש הפניה דחופה.
קופת החולים החליטה שהטיפול הסתיים. מה ניתן לעשות?
לפי כללי הזכאות, כל אדם זכאי לטיפול נפשי לפי מצבו הבריאותי, על פי צרכיו ומצבו, וכל עוד יש המלצה מהגורם המטפל. בכל מקרה בו החלטת הקופה עומדת בניגוד להמלצת הגורם המטפל או לתחושותיו של המטופל, יש לפנות בערעור על החלטה זו לנציבות קבילות הציבור במשרד הבריאות בטלפון: *5400.
מהן העלויות לקבלת שירותים בבריאות הנפש?
עלויות השירותים בבריאות הנפש במסגרת מרפאתית, דומים לאלו הקיימים כיום בכל הנוגע לרפואה יועצת בקופות החולים. פנייה לפסיכיאטר במרפאת בריאות נפש בקהילה מחויבת בתשלום אגרה רבעונית בסך כ- 24 שקלים, פנייה למרפאת חוץ בבית חולים פסיכיאטרי או בבית חולים כללי מחויבת בתשלום אגרה רבעונית בסך 27- 32 שקלים, פנייה לפסיכותרפיה במסגרת מרפאות בריאות הנפש פטורות מתשלום.
כמו ברפואה הכללית, מבוטחים בעלי נכות רפואית של 40% ומעלה מטעם הביטוח הלאומי פטורים מתשלומי אגרות אלה. במסלול מטפל עצמאי לטיפולים פסיכותרפיים קיימת השתתפות עצמית של 55 ₪ לביקור הראשון ו- 132 שקלים החל מהביקור השני. על תשלומים אלה, לא חלים כללי הזכאות לפטור.
חשוב לדעת
משרד הבריאות הקים מוקד מידע ובכל מקרה של צורך בהבהרות הנוגעות לרפורמה ניתן לפנות בבמייל mh.reforma@moh.health.gov.il. בכל מקרה של חשש של פגיעה בזכאות, מומלץ לפנות לנציבות קבילות הציבור לחוק ביטוח בריאות ממלכתי באמצעות טלפון *5400 או במייל kvilot@moh.health.gov.il.