שתף קטע נבחר

 

בגיל 106: מת "שינדלר הבריטי", ניקולס ווינטון

סר ווינטון ארגן ב-1939 את הקינדר-טרנספורט הצ'כוסלובקי, שבו ניצלו חיי 669 ילדים, רובם יהודים. הוא הסתיר מעשיו וזכה להוקרה רק 50 שנה אחר כך

ניקולס ווינטון (במרכז) לפני שש שנים (צילום: AP) (צילום: AP)
ניקולס ווינטון (במרכז) לפני שש שנים(צילום: AP)

סר ניקולס ווינטון, מי שכונה "שינדלר הבריטי" משום שארגן את הקינדר-טרנספורט הצ'כוסלובקי, מבצע החילוץ וההצלה של יותר מ-650 ילדים מצ'כוסלובקיה ב-1939, ערב מלחמת העולם השנייה, הלך היום (ד') לעולמו בגיל 106. חתנו של ווינטון, סטיבן ווטסון, סיפר כי הוא מת מוקדם יותר היום, כשלצדו שוהים בתו של ברברה ושניים מנכדיו.

 

עוד חדשות בעולם :

 

ווינטון, בריטי ממוצא יהודי שמשפחתו התנצרה, היה אחראי לחילוץ 669 ילדים - רובם יהודים - מצ'כוסלובקיה. הוא דאג להעברתם ברכבות לבריטניה, ומשפחות אומנה שאותן איתר אימצו אותם והצילו אותם ממוות. במשך שנים שמר ווינטון בסוד את מעשי הגבורה שלו, ורק בסוף שנות השמונים איתרה רעייתו בחפציו רישומים של פרטי הילדים והוא זכה להכרה על מעשיו, כולל שורה של אותות כבוד וגבורה.

 

סיפור גבורתו של ווינטון החל בסוף שנת 1938, כשהגיע - אז כפקיד בן 29 בבורסה הלונדונית - לביקור בצ'כוסלובקיה דאז. זאת, בהזמנת חבר שעבד עבור שגרירות בריטניה. מזועזע מזרם הפליטים שנמלטו מחבל הסודטים שאליו פלשה גרמניה, החל ווינטון באופן מיידי ביצירת דרך למילוט ילדים יהודים מהמדינה. הוא חשש, ובצדק, שצ'כוסלובקיה תיכבש במהרה על-ידי הנאצים, וכי תושביה היהודים יישלחו למחנות הריכוז.

 

ווינטון שכנע את הבכירים הבריטים לקבל את הילדים כל עוד ניתן למצוא להם משפחות אומנה, והתמקד במימון וארגון הנסיעה. בסך הכול הוא הצליח לארגן שמונה רכבות, שהובילו 669 ילדים, רובם יהודים, דרך גרמניה והישר לבריטניה. כל זאת, בחודשים שקדמו לפרוץ מלחמת העולם השנייה. הילדים נשלחו לבתי אומנה בבריטניה, ואחדים נשלחו לשבדיה. איש מהם לא ראה את הוריו לאחר מכן.

"אני לא גיבור. חיי לא היו בסכנה". ווינטון (צילום: AP) (צילום: AP)
"אני לא גיבור. חיי לא היו בסכנה". ווינטון(צילום: AP)
 

משלוח הילדים הגדול ביותר תוכנן ל-3 בספטמבר 1939, היום שבו בריטניה הכריזה מלחמה על גרמניה. הרכבת הזו, תשיעית במספר, מעולם לא הורשתה לעזוב את פראג, וכמעט כל 250 הילדים שהיו אמורים לנסוע בה אל החופש לא שרדו את השואה.

 

סיפורו של ווינטון לא נחשף עד לשנת 1988, כאשר אשתו גילתה במקרה התכתבות הנוגעת לאירועים שקרו לפני המלחמה. "אשתי לא ידעה את זה במשך 40 השנים הראשונות של נישואינו, אבל יש כל מני דברים שלא מדברים עליהם, אפילו לא עם המשפחה", אמר ווינטון בראיון שנערך בשנת 1999. לדבריו, "כל מה

שאירע לפני המלחמה נראה לא חשוב בצל המלחמה עצמה".

 

אשתו של ווינטון שכנעה אותו לתעד את סיפורו, וסרט המתאר את גבורתו זכה באמי בשנת 2002. ראש ממשלת בריטניה דאז, טוני בלייר, הילל אותו בשם "שינדלר הבריטי", אך ווינטון דחה את המחמאות וסירב להגדיר עצמו כגיבור. לדבריו, בניגוד לשינדלר, חייו מעולם לא היו בסכנה. על אף צניעותו, או שמא בעטיה, הוא קיבל תואר אבירות ממלכת בריטניה, וזכה לכבוד רב בצ'כיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ניקולס ווינטון. מעשיו נחשפו רק אחרי 50 שנה
צילום: AP
מומלצים