צעד היסטורי: ארה"ב וקובה פותחות שגרירות
במסיבת עיתונאים חגיגית בבית הלבן הודיע אובמה: "מי היה מאמין, ב-20 ביולי יתנוסס דגל ארה"ב בהוואנה". אבל הרפובליקנים מתכוונים לשים לו רגליים: "קובה ממשיכה לדכא זכויות אדם, לאובמה אכפת רק מהמורשת שלו"
נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, הכריז הערב (יום ד') רשמית כי ארה"ב סיכמה עם קובה על חידוש מלא של היחסים בין המדינות, וכי בהמשך החודש יפתחו השתיים שגרירויות זו אצל זו.
עוד חדשות בעולם :
- טרור בסיני: הקרבות נמשכים, שוטרים במצור
- נתקע בגשר. כריסטי איבד התואר במשקל כבד
- יוון קורסת: המונים בתור למשיכת כסף
- "ילדות שחטף בוקו חראם הפכו לרוצחות"
"לפני כשנה זה נראה בלתי אפשרי שדגל ארה"ב, דגל הכוכבים והפסים, יתנוסס שוב מעל שגרירות בהוואנה", אמר אובמה בהודעתו הרשמית על המהלך בגן הוורדים בבית הלבן. הוא אמר כי הצעד הזה מסמל פרק חדש ביחסים בין המדינות אחרי חצי מאה של עוינות.
הסיכום על פתיחת שגרירות קובנית בוושינגטון ושגרירות אמריקנית בהוואנה הוא הצעד המוחשי ביותר של חידוש היחסים מאז הודעתן המפתיעה של ארה"ב וקובה בדצמבר על כך שהן מתחילות תהליך של נרמול יחסים. שתי השגרירויות אמורות להיפתח בעוד שלושה שבועות, ב-20 ביולי.
"איננו צריכים להיות שבויים בעבר, הן האמריקנים והן הקובנים מוכנים להתקדם", אמר אובמה. הטלוויזיה הקובנית הממלכתית שידרה את נאום אובמה בשידור ישיר, סמל לרוח החדשה המנשבת בין שתי המדינות, וארה"ב הודיעה כי מזכיר המדינה ג'ון קרי ייסע החודש לקובה וישתתף בחנוכת השגרירות האמריקנית החדשה שם.
חידוש היחסים עם קובה הוא חלק חשוב מהמורשת שישאיר אחריו אובמה כשיעזוב את הבית הלבן. הוא חותר זה שנים לשיפור היחסים עם יריבות מסורתיות של ארה"ב - מגמה שלא זכתה עדיין לתגובה חיובית מצד רוסיה ואיראן, אבל כן מקובה - והוא טען זמן רב שהאמברגו האמריקני על קובה הקומוניסטית אינו יעיל.
גם בנאומו הערב הוא שב וקרא לקונגרס להסיר את החרם על קובה, שלדבריו לא הצליח להביא לשינוי פוליטי שם. הוא נתקל בהתנגדות עיקשת של רפובליקנים, אבל גם של חלק מהדמוקרטים, הטוענים כי הסרת האמברגו היא מתנה נמהרת מדי לקובה וכי הממשלה הקובנית טרם הוכיחה כי היא משנה את דרכיה בכל הקשור לכיבוד זכויות אדם.
חברת הקונגרס הרפובליקנית, אילאנה רוס-להטינן, אמרה בהצהרה שמסרה כי פתיחת השגרירות בקובה "לא תעשה דבר שיסייע לעם הקובני והיא רק עוד ניסיון טריוויאלי של הנשיא אובמה להשאיר את חותמו". אובמה צפוי להיתקל גם בהתנגדות בקונגרס לשימוש בכספי משלם המסים למימון השגרירות החדשה בהוואנה. הקונגרס צריך לאשר כל בקשה של הממשל להשקיע כסף באחזקת שגרירות כלשהי.
קובה היא שכנתה של ארה"ב מדרום, ומרוחקת 150 קילומטר מחופיה. היחסים בין שתי המדינות התקררו מאוד עם עליית פידל קסטרו לשלטון בקובה ב-1959 והפיכתה של הוואנה לבת בריתה של ברית המועצות במלחמה הקרה. מאז 1961 מקיימת ארה"ב משטר סנקציות נגד האי הקריבי שבו מתגוררים 11 מיליון איש תחת דיקטטורה קומוניסטית. ארה"ב עשתה מאמצים גדולים במשך שנים להביא להדחת המשטר הקובני ולבודד את האי, כולל החרפת הסנקציות על קובה.
קובה זכורה כשחקנית משמעותית במלחמה הקרה בראש ובראשונה בשל משבר הטילים בקובה: טילים גרעיניים סובייטיים הוצבו בקובה באוקטובר 1962, ובמשך 13 יום היו המעצמות הגרעיניות קרובות יותר מאי פעם למלחמה של ממש.
מאז שלהי שנות ה-70 הפעילו ארה"ב וקובה נציגויות אינטרסים דיפלומטיות זו בבירה של זו, אבל לא היו אלה שגרירויות לכל דבר ועניין. הנציגויות הללו הופעלו בחסות שוויץ. נשיא קובה הנוכחי, ראול קסטרו שהוא אחיו הצעיר של פידל קסטרו, פעל בשנים האחרונות לביצוע רפורמות, וארה"ב תחת אובמה הקלה את משטר הסנקציות על קובה בניסיון לקדם מערכת יחסים חדשה עמה.