F-16 מול דאעש: הקרב הגדול בסיני מאז 1973
צבא מצרים אמנם הודיע כי הוא שולט לחלוטין בצפון סיני, אבל המתקפות האוויריות נמשכו: "עוד 23 טרוריסטים נהרגו, ביניהם בכיר". עדויות: אנשי דאעש התחזו לחיילים. גורמי ביטחון בישראל: הזרוע הצבאית של חמאס מסייעת לג'יהאדיסטים בסיני
ביום שאחרי "הקרב הגדול ביותר בסיני מאז מלחמת יום הכיפורים", נחשפים פרטים נוספים על המתקפה המשולבת של אנשי דאעש
- אך מספר ההרוגים בקרב כוחות צבא מצרים עדיין אינו ברור. גורמי צבא במצרים אמרו הלילה (יום ה') לרשת סקיי בשפה הערבית כי בנוסף ל-100 החמושים שנהרגו אתמול, נהרגו הלילה עוד 23 אנשי דאעש, בתקיפות של הצבא המצרי נגד מעוזיהם של הטרוריסטים בצפון סיני. לדבריהם, בין ההרוגים גם בכירים בשלוחת דאעש בסיני.
במקביל, גורמי צבא במצרים טוענים כי שלוחת דאעש בסיני - שכונתה בעבר אנסאר בית אל מקדס - חתרה ליישם תוכנית המכונה "שבירת המבצרים" ולהשתלט על העיר א-שייח זוויד. בנוסף, ניסו בדאעש לנתק את רפיח המצרית מאל-עריש, אולם צבא מצרים סיכל זאת והשיג שליטה מלאה בשטח. היום תתכנס הליגה הערבית לדיון מיוחד לפי בקשת מצרים, בעקבות מתקפת הטרור בסיני. דובר הצבא המצרי אמר כי במתקפה השתתפו 300 טרוריסטים: "חיסלנו 100, והיתר נמלטו. הם לא יצליחו להשתלט על מילימטר אחד בסיני".
יום הלחימה כלל מטוסי F-16 ומסוקי אפאצ'י, ובסיומו הודיע הצבא כי לא יפסיק את פעולותיו, עד שימגר לחלוטין את "ריכוזי הטרור". הלילה כבר מסר דובר צבא מצרים כי "המצב בצפון סיני נמצא כעת בשליטה מוחלטת". עם זאת, גורמים ביטחוניים ועדי ראייה אמרו בהמשך כי חודשו המתקפות האוויריות על יעדי החמושים.
אתמול לקח דאעש אחריות למתקפה המשולבת ואמר כי תקף 15 יעדים של כוחות הביטחון, וביצע שלושה פיגועי התאבדות. "התקרית הזו מהווה נקודת מפנה", אמר בכיר ישראלי לרויטרס בנוגע למתקפת הטרור בצפון סיני. הכוננות בגבול נותרה גבוהה גם היום, אבל הבוקר כבר נפתח מעבר כרם שלום של רשות המעברים במשרד הביטחון. במהלך היום צפויות לעבור במעבר למעלה מ-600 משאיות.
ממדי ההרג בקרב הצבא המצרי עדיין אינם ברורים. גורמים ביטחוניים אמרו אתמול כי 64 חיילים בצבא מצרים נהרגו ו-55 נפצעו, בקרב הגדול ביותר בסיני מאז מלחמת יום הכיפורים ב-1973. לעומת זאת, בהודעה שנמסרה אמש בטלוויזיה המצרית נטען כי "רק" 17 חיילים נהרגו ו-13 נפצעו.
גורמי ביטחון בישראל אמרו כי הזרוע הצבאית של חמאס מסייעת לג'יהאדיסטים בצפון סיני, במסגרת המחלוקת שלה מול הזרוע המדינית של הארגון, שיצא נגד סיוע זה מתוך כוונה להתקרב לקהיר. לפי הגורמים, הסיוע של הזרוע הצבאית נמשך זמן רב ובימים האחרונים כלל טיפול בפצועים ג'יהאדיסטים, לצד תמיכה בניסיונות להעביר לסיני אמצעי לחימה וכספים.
הצבא המצרי מצדו פעל נגד מדיניות זו של הזרוע הצבאית של חמאס, באמצעות השמדת מאות מנהרות הברחה מרפיח המצרית לזו העזתית, וכן שיטוח של עשרות בתים ברפיח המצרית - על מנת ליצור רצועת חיץ של כקילומטר בגבול שבין הרצועה לסיני.
סולימאן אל סאייד, בן 49 משייח זוויד, סיפר בתחילת המתקפה לסוכנות הידיעות רויטרס כי התושבים לא מורשים לצאת מהבית: "ראיתי חמישה רכבי לנד-קרוזר עם רעולי פנים חמושים שנושאים דגלים שחורים". תמונות שפורסמו לאחר מכן מראות כביכול כי אנשי דאעש התחזו לחיילים ולבשו מדי צבא.
"המתקפה הזו היא החמורה ביותר שראינו", אמר המומחה הביטחוני דניאל ניסמן ל"ניו יורק טיימס". "זה לא פגע וברח - זה דומה למה שראינו בסוריה ועיראק, ניסיון לכבוש טריטוריה ולהחזיק אותה". אותו ניסיון כשל, אבל ניסמן אמר כי המתקפה חשפה את החולשות בצפון סיני של צבא מצרים, שלא זוכה לתמיכה מהאוכלוסייה המקומית.
תנועת "האחים המוסלמים" הודיעה כי מנהיגיה שנהרגו בדירה בקהיר נרצחו "בדם קר", וקראה למרד נגד הנשיא עבד אל-פתח א-סיסי, שאותו כינתה "קצב". "צאו במרד והגנו על המדינה שלכם, על עצמכם ועל ילדיכם, תבעו את מצרים שוב והשמידו את מצודת הדיכוי שלו", נמסר בהודעה מטעם התנועה.