שתף קטע נבחר

 
צילום: רויטרס, EPA

שנה לצוק איתן: 2,500 תביעות עדיין פתוחות

והסוף לא נראה באופק. ל-ynet נודע כי ברשות המסים קיבלו רק מחצית מהסכום שביקשו, והאריכו את ההתקשרות עם חברת כוח אדם חיצונית. בעל מפעל קלסרים בעוטף עזה: "המדינה לא סופרת אותנו"

 

הרס בעוטף במהלך צוק איתן. אלפי תיקים פתוחים (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
הרס בעוטף במהלך צוק איתן. אלפי תיקים פתוחים(צילום: עידו ארז)

 

שנה אחרי צוק איתן, ורשות המסים טרם השלימה את הטיפול בכ-2,500 תביעות לפיצויים של אזרחים שרכושם נפגע כתוצאה מהלחימה. כך עולה ממסמך של הרשות ומשרד האוצר שהגיע לידי ynet תחת הכותרת "סיכום ישיבת ועדת פטור ממכרז". על פי המסמך, ברשות צופים כי רוב התביעות יסתיימו עד סוף 2015. "אף אחד לא סופר אותנו", אומרים במפעל קלסרים בקיבוץ עין השלושה שבעוטף עזה.

 

מהמסמך עולה כי לצורך השלמת הטיפול בתביעות ביקשה רשות המסים מהחשבת הכללית במשרד האוצר, מיכל עבאדי-בויאנג'ו, להאריך את ההתקשרות עם חברת כוח האדם החיצונית "תפקיד פלוס בע"מ". ברשות דרשו את העסקתם של כ-40 עובדים נוספים בעלות של 2.8 מיליון שקל. הרשות אף התחייבה לשלם את שכר עובדי הקבלן ולשלם תוספת עמלה לחברת כוח האדם בשיעור של 4.5 אחוז. לפי המסמך, ועדת הפטור אישרה את הארכת ההתקשרות והעסקת עובדי הקבלן, אולם בהיקף של 1.4 מיליון שקל בלבד – מחצית מהסכום המבוקש.

 

טנקים בעוטף. חלק מהמפעלים המשיכו לייצר (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
טנקים בעוטף. חלק מהמפעלים המשיכו לייצר(צילום: רועי עידן)

 

אחד המפעלים שעדיין מחכים לפיצויים הוא "קלסרקיה" בקיבוץ עין השלושה בעוטף עזה, המספק קלסרים וציוד משרדי. המפעל מעסיק 60 עובדים, רובם חברי קיבוץ וחלקם עובדי חוץ. במהלך מבצע צוק איתן ולמרות האיסור המשיך המפעל לייצר.

 

"נראה שמדינת ישראל שכחה את ההתיישבות ואת התעשייה בעוטף עזה", אומר אחד השותפים במפעל, יעקב מדברי. "אחרי צוק איתן הגשנו תביעת פיצוים על סך 530 אלף שקל, מתוכם אישרו לנו 270. לאחר שקיבלנו את הפיצויים נפלה עלינו גזירה אחרת - מס רכוש החליט, ללא נימוק ברור, שעלינו להחזיר למדינה 130 אלף שקל מתוך הסכום שקיבלנו. לא ברור לנו מאיפה נחתה הגזירה, חוץ מהעובדה שמדובר במדיניות ושיטות חישוב לוקות בחסר".

 

ואם זה לא מספיק, מדברי מספר כי המדינה חייבה את המפעל להתקין מערכות כריזה בתוך המפעל ולהקים ממ"דים אולם לא השתתפה בעלויות. "מעולם לא קיבלנו שום מענק ואיש משרי הכלכלה לא נפגש איתנו ולא שמע על המצב שאיתו אנחנו

 מתמודדים", הוא טוען. "אנחנו לא מבקשים שירחמו עלינו, אנחנו יודעים להתמודד לבד, אבל גם את המינימום שמחויבים לנו על פי חוק והחלטת ממשלה - גם זה לא קורה. העובדה היא שדורשים מאיתנו להחזיר 130 אלף שקל על פיצויים, וגם אם לא ידרשו הסכום הזה אינו מספיק לכסות את ההוצאות שנגזרות מהמצב הביטחוני בשנים האחרונות".

 

מרשות המסים נמסר בתגובה כי מתוך 25,251 תביעות שהוגשו לאחר מבצע צוק איתן הסתיים הטיפול ב-22,701 תביעות - יותר מ-90% מהפניות. כמו כן, בגין התיקים הנמצאים עדיין בטיפול שולמו מקדמות בהיקף של כ-600 מיליון שקלים, "יש לזכור שרשות המסים אפשרה עד תחילת השנה להגיש תביעות, ועל כן, רובן ככולן של הבקשות העומדות ותלויות היום הן התביעות שהוגשו לקראת סוף התקופה האמורה, קרי לפני כחצי שנה מהיום, וכן תביעות מורכבות בסכומים גדולים".

 

עוד נמסר כי "יחידת הפיצויים היא יחידה מקצועית קטנה שמתוגברת בעתות חירום עם פתיחת מוקד הפיצויים באמצעות עובדי קבלן האמונים על העבודה הטכנית בלבד - קבלת פניות והזנתן במערכת, שליחת תשובות וכדומה - וזאת במטרה לתת את השירות היעיל והטוב ביותר. היקף ההעסקה והארכת ההתקשרות שאושרה לבסוף תואמים את היקף התביעות שנותרו פתוחות במועד האישור - כ-2,500".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
בוחנים נזקים. איפה הכסף?
צילום: עידו ארז
מומלצים