לא רוצה ללכת לקייטנה!
אם גם הילד שלכם הודיע שהוא לא הולך לקייטנות כי הן משעממות, אין מה להילחץ. תיאום ציפיות, תכנון שבועי וחבר שיהיה איתו, יסייעו לכולם לעבור את התקופה בהצלחה
כתבות נוספות:
10 טיפים: איך לעבור את החופש הגדול בשלום
למה כל כך מפחיד אתכם שישעמם להם בחופש?
בלי להשתגע: איך לשמור על הגבולות גם בחופש
נתחיל בשיחת תיאום ציפיות: נקשיב לרצונותיו של הילד וננסה לבדוק יחד איתו מהם תוכניותיו לחופש הגדול - האם יש מקומות או פעילויות שחשוב לו לקחת בהם חלק? האם יש תחומים בהם מתעניין במיוחד? עם אילו חברים רוצה להיפגש?
תפקידנו כהורים לתחום את חודשי החופש הארוכים במסגרת שמקנה לילדים ביטחון וסדר הכרחיים לתפקודו.
מתחת לגיל 10
לעיתים למרות התאמת תוכן הקייטנה ותיאום עם חברים, יהיו ילדים שיביעו התנגדות להשתתף בקייטנה. כהורים, עלינו להעביר מסר ברור ועיקבי: נתייחס לקייטנה כאל מסגרת חינוכית אליה הילד הולך, כפי שהולך מידי בוקר לגן/לבית הספר.
בין הגילאים 10-12
על מנת לאפשר לילד להישאר לבד בבית בזמן החופשה עלינו לבדוק את בשלותו ויכולתו להתנהל באופן עצמאי בתחומים שונים. עלינו לבדוק האם הילד בעל מודעות למצבי סכנה? האם בעל יכולת חימום/מזיגת אוכל? הילד יודע ליצור קשר טלפוני במידה וזקוק לכך?
במידה והילד מוכן לכך ומרגיש בטוח, מומלץ לעשות זאת עם חבר לפחות בתחילה (לא בקבוצה על מנת להימנע מסכנות וחיכוכים מיותרים).
מומלץ לתכנן עבור כל יום פעילות בשיתוף פעולה מלא עם הילד, תוך התייחסות לרצונותיו. הזמינו את ילדכם לחשיבה משותפת, בה תציעו אפשרויות מהן הילד יוכל לבחור, תוכלו להכניס פעילויות ספורטיביות מחוץ לבית, עם חברים. השתדלו להתגמש על מנת לא להגיע לויכוחים חוזרים על סדר היום.
הכינו, יחד עם ילדכם, טבלה שבועית בה תפרטו את הפעילויות היומיומיות ואת הזמן לכל פעילות: כמה שעות מול המסך, איזו פעילויות מחוץ לבית ובאיזה שעה, וזמן המוקדש לבילוי משפחתי וכו'.
לפייסבוק הורים כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו
מומלץ להגדיר מראש את זמן הצפייה במסכים למיניהם (סלולרי,טלוויזיה, מחשב ועוד) על מנת שהחופש הגדול לא יהפוך לחודשיים שלמים של צפייה במסך.
חשוב מאוד, ילדכם לבד בבית. כדי שלא יהיו לילד סימני שאלה, בצעו תזכורת של החוקים והגבולות שלנו בבית.
מעל גיל 12
עלינו כהורים להבין שכעת הילד שלנו הינו מתבגר, ומעצם כך, מתעניין בחבריו יותר מכל. ככל הנראה,ילדכם המתבגר ילך לישון בשעות סמוכות לאלו שאתם מתעוררים בהם, ויבלה את רוב שעות היום בשינה עמוקה.
הקפידו להיות בפיקוח על, כלומר לדעת לאן הילד יוצא לבלות, לברר ולוודא שאינו חשוף לסכנות (אלכוהול וסמים) ולבדוק עם אילו חברים נפגש.
הביעו עניין אך אל תהפכו את השיחה לחקירה לא נעימה. אפשרו לילדים להתנהל בעצמאיות בהתאם לגיל ובמסגרת הגבולות והחוקים של הבית. היו סבלניים וגמישים לבחירותיהם, זכרו כי זהו החופש שלהם.
החופש של המשפחה
לאחר סיום הקייטנות והפעילויות השונות, נותרים כמה שבועות בהם הילדים בדרך כלל אינם במסגרת. נצלו זמן זה כהזדמנות לחופשה משפחתית - בחרו יח עם הילדים יעד מועדף ונסו להתאים לכל בני הבית חופשה יחד.
כמו כן, בשאר ימי החופש, תוכלו לתכנן יום משפחתי על שפת הים, ארוחת פיקניק על הדשא בפארק או כל דבר אחר המתאים לכם ולילדכם.
8 טיפים לחופש מוצלח
1. היו עקביים ונחושים בנוגע להשתתפות יומיומית של ילדכם בקייטנה (מתחת לגיל 10).
2. בחנו יכולת להישאר בבית מעל גיל 10- בהתאם למסוגלות הילד ועצמאותו.
3. דאגו להשאיר ארוחה מוכנה, עדיף ללא צורך בחימום.
4. בגיל ההתבגרות- היו סבלניים תוך פיקוח על בטיחותם של המתבגרים.
5. עודדו! תנו לילד תחושה שאתם סומכים עליו ומאמינים שיסתדר.
6. הקפידו על זמן סביר מול המסכים- זיכרו כי הסמכות ההורית בידינו, וכן האחריות לשמור על בריאות הילדים מוטלת עלינו.
7. העשירו את ימי החופש בפעילויות מגוונות, ונסו לשמור על זמן איכות עם כל ילד בנפרד.
8. קחו חופש מהעבודה- תכננו יחד עם הילדים חופשה המתאימה לבילוי משפחתי מועדף עליכם.
חופשה נעימה
הכותבות הן מנחות קבוצות הורים במכון אדלר