מעכשיו: לוחמים יוכשרו להעניק טיפול ראשוני נפשי - למניעת פוסט טראומה
החל ממחזור אוגוסט הקרוב כלל המתגייסים לתפקידי לחימה יוכשרו על מנת להעניק טיפול ראשוני, כבר בשטח הלחימה, לתגובות נפשיות של חבריהם לנשק, כך מפרסם עיתון "במחנה". "אנחנו מאמינים שצריך להשקיע מאמצים רבים יותר בהכנה מוקדמת של החיילים למקרה של פגיעה נפשית במהלך הקרב", אמר ראש ענף בריאות הנפש במפקדת זרוע היבשה
בימים אלו מציינים שנה למבצע צוק איתן ובצה"ל מפיקים לקחים: החל ממחזור אוגוסט הקרוב כלל המתגייסים לתפקידי לחימה יוכשרו על מנת להעניק טיפול ראשוני, כבר בשטח הלחימה, לתגובות נפשיות של חבריהם לנשק. כך מפרסם השבוע העיתון "במחנה".
להתמודד עם המלחמה
המחיר הנפשי: 3 חיילים שהשתתפו ב"צוק איתן" התאבדו
נלחמתם בצוק איתן? מגיעים לכם טיפולים חינם
מחקר בצה"ל: כך מאתרים חיילים בסיכון להלם קרב
ההכשרה תתקיים כבר בשלב הטירונות ותצא במחזור הגיוס הקרוב. בצה"ל יוצאים מנקודת הנחה שמיידיות הטיפול, כבר בשטח הלחימה יחד עם העובדה שהטיפול יינתן על ידי חבריו של החייל- לוחמים שנמצאים בסיטואציה דומה יכולים למנוע התפתחות של טראומה.
"הגורם האפקטיבי ביותר לטיפול בטראומה הוא סיוע מאדם אשר מגיע מהסביבה הטבעית שלי, אותו אדם שהיה איתי בסירה בזמן הסערה", הסבירה הקב"נית (קצינת בריאות הנפש) של פיקוד הדרום, רב סרן נועה ברזין כהן.
"אנחנו מאמינים שצריך להשקיע מאמצים רבים יותר בהכנה מוקדמת של החיילים למקרה של פגיעה נפשית במהלך הקרב", הוסיף ראש ענף בריאות הנפש במפקדת זרוע היבשה סגן אלוף ד"ר ולאד סבטליצקי.
5 עקרונות המגן
החיילים ילמדו כי יש להפעיל בשטח 5 עקרונות מרכזיים:
1. מחויבות - כשאתה רואה מישהו בתגובת קרב ואתה מתחבר אליו ויוצר את הקשר הראשוני. צריך לדבר איתו, לשאול לשלומו.
2. תקשורת שכלית - בזמן טראומה, המוח הרגשי שלנו משתלט על התגובה והדבר הנכון הוא לאזן אותו באמצעות חשיבה רציונלית.
3. הפעלה מאתגרת - לתת משימות כדי שלא תהיה פסיבי. פסיביות לא טובה לתגובת קרב כי היא מחזקת את חוסר האונים.
4. שיקום תחושת שליטה - לעזור לפגוע לחוש שליטה. לדוגמא: לבחור בין אלטרנטיבות.
5. הבנת רציפויות - הרצף בטראומה נקטע והמטרה להבנות רצף. לדוגמה, לבקש ממנו לספר מה היה לפני ומה יהיה מחר.
220 קציני בריאות יעבירו את ההכשרה לחיילים
התוכנית שקילה את השם – מג"ן – מוביל גיוס חופש נפשי, היא פרי יוזמתו של מערך בריאות הנפש של חיל הרפואה. לצורך הפרויקט גויסו 220 קציני בריאות נפש שיעבירו את ההכשרה ללוחמים בבסיס הטירונות השונים. לפני ארבעה חודשים נערך ניסוי ראשון של הפרויקט בקרב חיילים לוחמים בעברו את התוכנית במהלך הטירונות ובחיל הרפואה מציינים שהתוכנית הושלמה לקראת יישומה בפועל לכלל הלוחמים בצה"ל.
התכנים יועברו ללוחמים בשלב הטירונות, במסגרת התוכנית הלימודית הקיימת של חיל הרפואה להצלת חיים שאורכה יום וחצי. הלוחמים יעברו שיעורים עם קב"נים ומדריכי עזרה ראשונה, אשר ילמדו אותם לזהות תגובה נפשית הנגרמת כתוצאה מאירועי הקרב.
בנוסף, הם יקבלו כלים להתמודד עם אותה תגובה, למשל כיצד ליצור קשר ראשוני עם הלוחם שנפגע, איך לשוחח איתו ולהפעילו "הכוונה היא להכשיר את כל הלוחמים החל מגיוס אוגוסט הקרוב, כך שבתוך שלוש שנים לא יהיה מצב בו לוחם ייצא לקרב מבלי שעבר את ההכשרה", הצהיר סא"ל ד"ר סבטליצקי.
"בנוסף, העובדה כי הכוח הלוחם יודע כיצד להתמודד עם מצב של פגיעה נפשית באחד החיילים מעלה את תחושת המסוגלות של, בדיוק כמו שחובש יודע מראש שהוא יוכל לעזור לפצועים בשדה הקרב עוד לפני שהוא נכנס אליו".
כ-300 לוחמים טופלו בתגובות קרב בצוק איתן
על פי הנתונים של ענף בריאות הנפש בזרוע היבשה במהלך המבצע טופלו כ-300 לוחמים על ידי צוותים לטיפול בתגובות קרב. הצוותים האלו שיכים למערך בריאות הנפש של חיל הרפואה והם מורכבים מאנשי מילואים העוסקים בתחום בריאות הנפש גם באזרחות.
מטרתם של הצוותים הייתה להביא לך שכ-80 אחוזים מהחיילים שטופלו על ידם חזרו לתפקד תוך כדי המבצע. אולם גם לאחר הלחימה, הקרב של חלק מהחיילים נמשך, בייחוד זה של עשרות רבות של אנשי מילואים וחיילים סדירים שעדיין מטופלים ביחידה לתגובות קרב בחיל הרפואה. "לאורך השנים אנחנו מאמנים את הקב"נים לטיפול בתגובות קרב ומניעתן במידת האפשר. אנו פועלים מתוך הבנה שהטיפול הראשוני מונע נזק נפשי עתידה", חידדה ברזין- כהן.
"חוויה טראומתית גורמת לבלבול וחוסר הבנה, וחייל הסובל מתגובת קרב יחוש בדידות ויחשוב: 'זה קורה רק לי', 'כולם גיבורים ואני היחיד שפוחד ולא מצליח לתפקד'. כשיש מישהו שמתקרב ואומר לו שהוא לא לבד ונותן לו מידע, כמו למשל למה הוא רועד, זה יכול מאוד להקל עליו".
במערך בריאות הנפש מאמינים שאילו בצוק איתן היו יותר לוחמים שהיו עוברים את ההכשרה- היו פחות נפגעי תגובות קרב". ככל שהמג"ן ייטמע עמוק יותר בשטח תהיה ירידה במספר הנפגעים" , קבעה הקב"נית.