בוטלה רפורמת הגיור - נתניהו ובנט התעמתו
רגע לפני שהממשלה אישרה את מניעת החלשת כוחה של הרבנות הראשית זעם רה"מ על החלטת שר החינוך להצביע נגד ביטול הרפורמה. "ידעת שזה חלק מההסכם הקואליציוני". בנט הגיב: "לא הסכמתי לזה ספציפית"
עימות בממשלה על רקע ההחלטה לבטל את רפורמת הגיור: ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר החינוך ויו"ר הבית היהודי נפתלי בנט ניהלו הבוקר (יום א') ויכוח במהלך הדיון שקדם להחלטת הממשלה לאשר את ביטול רפורמת הגיור. בדיון שקדם להצבעה הודיעו בנט ושרת המשפטים איילת שקד כי בכוונתם להצביע נגד ביטול הרפורמה, ועובדה זאת גררה ביקורת מצדו של נתניהו.
ראש הממשלה ביקש שבנט "לא יפריד את עצמו" מהחלטת הממשלה ודרש שיצביע בעד מפני שמדובר בהחלטה שמקורה בהסכם קואליציוני. נתניהו טען כי בנט ידע כי הנושא מהווה חלק מההסכם הקואליציוני שנחתם עם הסיעות החרדיות. לקראת ההצבעה על העברת בתי הדין הרבניים לסמכות ש"ס הטונים בין הצדדים עלו. "לא הסכמתי לזה ספציפית גם בהסכם הקואליציוני, ואין סיבה שנתמוך עכשיו", אמר השר בנט. נתניהו הגיב: "כל ההסכמים מחייבים את כולם. ההחלטה הקודמת הייתה רק על הנייר ולא יכלו להפעילה כי הרבנות הראשית לא הסכימה".
נתניהו אמר עוד כי "אין שינוי של ממש ואין סיבה שתתנגדו". באמצע הדיון קיים נתניהו התייעצות אם להעלות את הסעיף המדובר להצבעה או לא. חברו של נתניהו מהליכוד, שר הקליטה זאב אלקין, אישר במהלך הישיבה כי שרי הבית היהודי התנגדו לאורך כל הדרך לביטול רפורמת הגיור ולהעברת בתי הדין הרבניים לסמכות ש"ס וציין כי אפשר להעביר את השינוי עם התנגדות השרים ולמרות התנגדותם. הנושא עלה להצבעה ואז השרים בנט ושקד מימשו את איומיהם והצביעו נגד.
רפורמת הגיור, שהייתה אחד הדגלים של הממשלה הקודמת, נגנזה למעשה. משמעות המהלך שאושר היא שליטה חרדית בכל הליכי הגיור שנערך בישראל ומוכר על ידי רשויות המדינה. חוק הגיור שיזם ח"כ לשעבר אלעזר שטרן וקודם על ידי שרת המשפטים לשעבר ציפי לבני העביר את סמכויות הגיור לרבני הערים, על מנת לאפשר גיור קל יותר בתהליך פשוט ובפריסה ארצית. לפי ההצעה של שטרן ולבני, כל רב עיר יהיה רשאי
להקים הרכב של דיינים ולגייר מי שאינו יהודי ומבקש המרת דת. עד לאותה רפורמה הופקדה הסמכות לגיור באופן בלעדי בידי בתי דין מיוחדים שכפופים למשרד לשירותי דת ולרבנות הראשית.
לפי החלופה שהובאה לאישור, בתי דין החדשים יפעלו לפי "דין תורה" במסגרת מערך הגיור הממלכתי. ראשי ההרכבים ימונו על ידי הרבנות הראשית בלבד, וזאת לאחר שהתקבלה המלצה מנשיא בית הדין הרבני הגדול (כיום הרב יצחק יוסף) ומשני דייני גיור מכהנים.
בעמותת "עתים", שהייתה שותפה בניסוח רפורמת הגיור שבוטלה, הביעו תרעומת על החלטת הממשלה. ב"עתים" טענו כי "הממשלה החדשה הפקידה את מפתחות הכניסה לעם היהודי בידי קבוצת אנשים שאינה רואה ערך בזהותה היהודית של מדינת ישראל, אלא רק ביהדות גלותית ובדלנית. בכך, יורקת הממשלה בפניהם של מאות אלפי חסרי דת שזקוקים לגיור. הממשלה מוותרת, למעשה, על השלמת חזון קיבוץ הגלויות של העם היהודי בארצו, תוך שהיא מגלגלת אותנו מאה שנים אחורה. מי שאכפת לו מזהותה היהודית של המדינה צריך לדאוג לאינטרסים של הציבור ולא לאינטרסים של קבוצה מסוימת ברבנות. 'עתים' תמשיך במאבק לגיור פתוח וקשוב לציבור. עם שיתוף פעולה של הממשלה או בלעדיו".
מיקי גיצין, מנכ״ל "ישראל חופשית", אמר בעקבות ההחלטה: "התקדמנו צעד אחד קדימה, רק כדי לחזור שני צעדים לאחור בתחומי דת ומדינה. היום יותר מתמיד אנחנו מבינים שהזכויות של אזרחי ישראל לחופש דת לא יינתנו לנו דרך נבחרי הציבור, ההפך הוא הנכון".