יוון מצביעה; שר האוצר: אם "כן" ינצח, אפרוש
בכירי ממשלת יוון משמיעים הצהרות תקיפות ומלאות ביטחון. השר וארופקיס: לא יהיה רוב למחנה ה"כן". ראש הממשלה היווני: אי אפשר להתעלם מרצון העם. ובתווך: משפחה אחת חצויה בין "כן" לתנאים לבין "לא" ולומר שלום לאירו
אזרחי יוון הולכים היום (יום א') לקלפיות כדי להכריע את גורלם ואת גורל היבשת כולה - הישארות בגוש האירו או יציאה אפשרית ממנו. אף שלנוכח הסקרים האחרונים שהצביעו על קרב צמוד בין מחנה ה"כן" למחנה ה"לא", משמיעים בכירי הממשלה הצהרות דרמטיות אך גם מלאות ביטחון. בראיון לעיתון הגרמני "הבילד" השיב בחיוב שר האוצר יאניס וארופקיס כשנשאל אם יתפטר אם מחנה ה"כן" ינצח במשאל העם. עם זאת, טען כי הוא סבור שלא יהיה רוב למחנה ה"כן".
הצטרפו ל-ynet חדשות בעולם בפייסבוק וקבלו סיפורים מרתקים היישר לפיד שלכם
ראש הממשלה אלכסיס ציפראס אמר היום כי ניצחון "לא" יחזק את ידיו בבואו להשיג עסקה טובה יותר מול הנושים. "היום אזרחי יוון שולחים מסר חזק של אצילות והחלטיות, מסר שאומר שהם מקבלים בעצמם את ההחלטות שלהם", אמר בבואו להצביע. "אנשים רבים מתעלמים מרצון הממשלה. אף אחד לא יכול להתעלם מרצון העם לחיות בנחישות ולהחליט על גורלו לבדו".
אך מתנגדיו, מצביעי ה"כן", שארגנו צעדה של ראשי ממשלה לשעבר ובכירי המפלגה האופוזיציונית, אומרים כי ממשלתו מסכנת את עתיד יוון במועדון 10 האומות החברות בגוש האירו. במקום, הם טוענים כי הצבעת "כן" תשיג עסקה חדשה במהירות שתציל את הכלכלה השוקעת. מנהיג האופוזיציה השמרנית אנטוניס סמארס הצביע ואמר: "אנחנו מצביעים 'כן' ליוון. 'כן' לאירופה".
19 אלף תחנות הצבעה נפתחו בשעה 07:00 (שעון ישראל) וייסגרו כעבור 12 שעות ב-19:00. בסגירת הקלפיות יתפרסם מדגם ראשון. ב-02:00 בין ראשון לשני (שעון ישראל) כבר ייספרו כ-90% מהקולות, ואז כבר יהיה ניתן לומר אם הרוח ביוון נושבת לכיוון התנתקות מגוש האירו או המשך שיתוף הפעולה עם אירופה.
במקביל, משדרים בגרמניה כי לא יקבלו בברכה ניצחון של מחנה ה"לא". שר החוץ הגרמני פרנק-וולטר שטיינמאייר אמר כי הצבעת "לא" במשאל העם לא תגרום לפשרות עתידיות במשא ומתן מול הנושים - להיפך. ועדיין, אמר שטיינמאייר כי ליוונים יש כל זכות להצביע על עתיד מדינתם ושיוון תמיד תישאר חלק מהאיחוד האירופי, גם אם תדחה את דרישות הצנע.
שטיינמאייר אמר לעיתון מקומי כי מצב החוב ביוון, הבעיה הלא-פתורה של טיפול בזרם עשרות אלפי המהגרים במזרח התיכון ודרישות בריטניה לרפורמות באיחוד האירופי מעמיסות על יסודות האיחוד האירופי. הוא הזהיר היום כי יציאת יוון מהגוש תפגע באמינות אירופה בעולם.
משפחה אחת, קרע לאומי
משאל העם ביוון גורם למחלוקות עמוקות בחברה היוונית, אפילו בתוך משפחות. דימטריס דניקוגלוס סיפר כי הוא מצביע "כן" משום שהוא חושש שיוון תהיה בסכנה אם תעזוב את האיחוד האירופי. בתו אלכסנדרה מצביעה "לא" כיוון שנמאס לה מהמדינות האירופיות העשירות שמטרטרות את יוון.
בנו ניקולס נמצא בצד שלו - הוא חושב שקיטוב יוון עלול להוביל למלחמת אזרחים. אשתו
דימיטרה לא מאמינה לא לקמפיין "כן" ולא לקמפיין "לא" ולא מתכננת להצביע היום במשאל העם הגורלי. בדירתם בשכונת הפועלים טברוס שבאתונה, בני המשפחה מתווכחים על גבי אייס קפה ומיץ פירות. אולם עדיין הם מאוחדים באמונה כי רק כמשפחה חזקה הם יוכלו לעמוד בפני הסערה הקרבה.
במקביל בישראל, שמעו הבוקר חברי הממשלה סקירה מפיו של פרופ' יוג'ין קנדל על ההתפתחויות ביוון. "אנחנו מקווים שיוון תמצא דרכים לחלץ את עצמה מהמשבר הכרוני הזה", אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו בפתח הישיבה. "בסקירה הזאת התברר שהתוצר לנפש בשנת 2003 - היה יותר גדול ביוון מאשר בישראל. אנחנו נקטנו שורה של רפורמות לשליטה על ההוצאות ורפורמות לפתיחת השווקים לתחרות - וכתוצאה מהן התל"ג, התוצר שלנו לנפש, עלה בחמישים אחוזים, ולצערי התוצר של יוון נשאר זהה", הוסיף.