"השקל החזק פוגע קשות בכדאיות הייצוא"
יו"ר מכון היצוא, רמזי גבאי, מזהיר מפני השלכות התחזקות השקל מול סל המטבעות: "עלינו לבחון צעדים אופרטיביים שיתנו כלים בידי היצואנים להתמודד עם האתגרים העומדים בפניהם ויסייעו לשיפור הפריון והתעסוקה למרות אתגרי שערי החליפין"
היצואנים הישראלים מזהירים כי השקל החזק עלול לפגוע קשות בתעשייה הישראלית. לפי נתוני מכון היצוא, חולשתו של האירו והמשך מגמת הירידות של שער הדולר הפילו אתמול (ג') את שער החליפין של השקל מול סל המטבעות האפקטיבי לרמתו הנמוכה ביותר מאז החלה מדידתו על ידי בנק ישראל, ביולי 1999.
לכתבות בנושא
צניחת המטבע: האם זה הזמן לרכוש אירו?
האירו ברמת שפל היסטורית: 4.16 שקלים
>>> רוצים להתעדכן בחדשות הכלכלה והצרכנות? הצטרפו לעמוד הפייסבוק שלנו
מתחילת 2015 התחזק שער השקל מול האירו בשיעור של כ-12%, שפל היסטורי של 13 שנה. הדולר ירד בשיעור של כ-3% מתחילת השנה ובשיעור של כ-6% בחודשיים האחרונים.
בנק ישראל פועל בשוק המט"ח בניסיון להתמודד עם התחזקות השקל
במטרה להתמודד עם התיסוף שחל בשערו של השקל מול סל המטבעות, רכש בנק ישראל במחצית הראשונה של השנה (ינואר-יוני) מט"ח בהיקף של 4.6 מיליארד דולר - הסכום הגבוה ביותר מאז המחצית הראשונה של 2010. כאשר בחודש יוני בלבד רכש הבנק מט"ח בהיקף של 1.95 מיליארד דולר - הרכישה החודשית הגבוהה ביותר מאז ינואר 2011.
מפרסום פרוטוקול הישיבה להחלטת הריבית לחודש יולי, עולה כי חברי הוועדה המוניטארית גורסים ששער החליפין הנוכחי של השקל מול סל המטבעות מתוסף יתר על המידה לעומת השער של שווי משקל.
"להערכתנו, על רקע זה, בנק ישראל צפוי להמשיך בפעילות מוגברת בשוק המט"ח בכדי למתן את התיסוף, ובכלל זה לא מן הנמנע שאם ימשך תיסוף השקל, לצד התממשות של זעזועים כלכליים גלובליים, תתכן הפחתת ריבית נוספת, בשלב ראשון ל-0% בחודשים הקרובים, ואולי אף מעבר לכך", אומר ד"ר גיל בפמן ראש אגף הכלכלה של בנק לאומי. בדבריו הוא טוען כי למרות אמירתה הברורה של ד"ר קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל בהחלטת הריבית האחרונה כי כיוון הריבית בעתיד הקרוב הוא כלפי מעלה. אך נראה כי התחזקותו הגדולה של השקל ישנה את החלטתה.
יו"ר מכון היצוא, רמזי גבאי, מציין כי "השפל אליו הגיע סל המטבעות פוגע קשות בכושר התחרות של היצואנים הישראלים ובכדאיות היצוא. עלינו לבחון צעדים אופרטיביים שיתנו כלים בידי היצואנים להתמודד עם האתגרים העומדים בפניהם ויסייעו לשיפור הפריון והתעסוקה למרות אתגרי שערי החליפין".
במכון היצוא מציינים, כי בשבועות האחרונים הם יצאו עם משרד הכלכלה והתאחדות התעשיינים במהלך "יצוא-ישראל" במטרה להעמיד על סדר היום הציבורי את חשיבותו של היצוא למשק הישראלי, לצמיחה ולתעסוקה. בסיום המהלך יוגש לממשלה מסמך מדיניות שיכלול תכנית אופרטיבית לקידום היצוא הישראלי.