הדרמה בסין: יצואני ישראל צריכים לדאוג?
הסיכוי שהדרמה בבורסה הסינית תשפיע לרעה על היצואנים הישראלים לסין נמוך בשלב זה. באופן פרדוקסלי, מי שייפגעו ראשונים אם המשבר יחריף יהיו דווקא יצואנים ישראלים למדינות אחרות באסיה. במידה שהמשבר יהפוך לגלובלי, כולם ייפגעו. פרשנות
הירידות בבורסה הסינית בתקופה האחרונה והצהרות הממשל הסיני בנוגע לתמיכה בשוק המניות עוררו חששות בישראל ובעולם. השאלה הגדולה היא אם וכיצד ישפיעו האירועים הדרמטיים בסין על המשק הישראלי ועל יחסי המסחר של ישראל עם סין. האם הנפילות החדות, שחתכו כ-30% משווי מדד שנחאי, יגבירו את אי הוודאות ויביאו להאטה גלובלית אשר תיצור חשיפה משמעותית עבור אנשי עסקים הפועלים במדינה? או שמא מדובר בתיקון בשווקים, שאין לייחס לו חשיבות רבה?
לכתבות נוספות בנושא
נפילת המניות: "לא הבועה היחידה בסין"
תיקון מאמש: בורסת סין ננעלה בזינוק של 5.8%
דרמה בסין: כחצי מהפעילות בבורסה נעצרה
לפני שננסה להשיב, קצת רקע על סין, הכלכלה השנייה בגודלה בעולם, שצפויה על פי התחזיות להפוך לכלכלה הגדולה בעולם תוך עשור. ב-2010 הפכה סין למדינה היצרנית הגדולה בעולם מבחינת היקף התפוקה, עם כ-20% מהיקף הייצור העולמי. כלכלת סין מניעה את המשק הגלובלי בשנים האחרונות, עם שיעורי צמיחה מרשימים של כ-10% בשני העשורים האחרונים, וצפויה להמשיך לצמוח בקצב של כ-7%, על פי תחזיות קרן המטבע הבינלאומית.
מספיק להתבונן על שותפות הסחר של סין ולהבין מה החשיבות של סין לכלכלה העולמית. נכון לתחילת 2015, היקף הסחר עם האיחוד האירופי עמד על כ-559 מיליארד דולר ועם ארה"ב על 521 מיליארד דולר. כמו כן, לסין רזרבות המט"ח הגדולות בעולם, העומדות כיום על כ-4 טריליון דולר, דבר היוצר תלות נוספת בינה לבין הכלכלה העולמית.
מצד שני, אתגרים רבים עומדים כיום בפני הממשל הסיני, מלבד בועת המניות. לסין בעיות שורשיות נוספות כגון "בנקאות הצללים" (אשראי שאינו מפוקח) המוערכת בכ-4.5 טריליון דולר ומהווה כ-20% מהיקף הפעילות הבנקאית במדינה. בעיות נוספות הן קושי בשימור קצב צמיחה של כ-7%, בהתחשב בשינויים ובאסטרטגיה שנוקט הממשל למעבר לכלכלה מבוססת ביקוש וצריכה מקומית, קושי בשימור על רמת אינפלציה נמוכה, בהתחשב בהורדות הריבית האחרונות של הבנק המרכזי הסיני, מגזר נדל"ן שמעורר דאגה לנוכח ערי הרפאים הרבות, וכן סוגיות חברתיות כגון הזדקנות האוכלוסייה, והצורך בפיתוח מערכת בריאות וביטוח רפואי.
יחסים הדוקים עם ישראל
האם לנפילות האחרונות תהיה השפעה מהותית על היצואנים לסין? נכון למצב הנוכחי, הסבירות נמוכה. למרות הנפילות החדות בשוקי המניות, הנתונים הכלכליים האחרונים שפורסמו מצביעים על התייצבות מסוימת בכלכלה הסינית. נכון שקצב הצמיחה מתון, אך עובדה זו רק מחזקת את הסברה שהממשלה תמשיך לתת תמריצים מוניטריים ופיסקאליים.
לירידות החדות בתקופה האחרונה אסור להטעות אותנו: סין היא מעצמה כלכלית ולמרות מכלול הבעיות המבניות הקיימות במדינה, כלכלת העולם תלויה בסין לא פחות מאשר סין תלויה בה. לכן, גם כאשר ישנה ירידה חדה במדדי המניות, כתוצאה ממחירי מניות יקרים מאוד, וחזרה למחירים יותר שפויים, לא נראה שהירידות האחרונות ישפיעו מהותית על סין. מה גם שהמדינה נכונה לתמוך בשוק ככל שיידרש.
יחסי המסחר בין סין לישראל הם יחסים טובים והדוקים. סין היא יעד הייצוא הרביעי בגודלו של ישראל והיקף היצוא לסין עומד כיום על כ-3 מיליארד דולר. מ-1992 קיימים יחסים דיפלומטיים בין המדינות, שעם כינונם חל הליך מהיר של צמיחה בקשרי המסחר בין המדינות. כיום קיימת תשתית קשרים ענפה, נחתמו סדרה ארוכה של הסכמי סחר בילטראליים ואנו עדים לביקורי משלחות הדדיות. לכן, סביר להניח שהממשל בסין לא ינהג באופן שונה עם היצואנים הישראלים.
באופן פרדוקסלי, במידה שהמשבר בשוק המניות הסיני יחריף, הראשונים להיפגע ממנו יהיו דווקא היצואנים הפועלים במדינות קטנות באסיה, אשר מקיימות סחר ענף עם סין, ולאו דווקא היצואנים אשר פועלים בסין עצמה. החשש המרכזי הוא הזעזוע שיספגו תחילה שותפות הסחר של סין - ולא סין עצמה.
במידה שהמשבר יהפוך למשבר עולמי, ייווצר אפקט דומינו אשר ישפיע על כל מדינות העולם וכמובן שהיצואנים לסין צפויים להיפגע. בכל מקרה, בטווח הנראה לעין לא צפויים שינויים מהותיים בסחר בין המדינות. ליצואנים לסין מומלץ להיות קשובים לגבי ההתפתחויות באופן שוטף, כך שבמידת הצורך יוכלו לפעול באופן זריז ולהגיב לשינויים המתרחשים הן בסין והן בכלכלה הגלובלית.
הכותב הוא מנהל סיכונים באשרא, החברה הישראלית לביטוח סיכוני סחר חוץ