שתף קטע נבחר

 
צילום: AP, AFP, אלכס קולמויסקי

האיראנים חוגגים ניצחון, ובישראל מתריעים - הפיקוח בעייתי, הפיתוח יימשך

ברחובות טהרן חוגגים ניצחון עם תמונות הנשיא רוחאני ושר החוץ זריף. מנגד, בישראל מזהירים מהסכם רע ומסוכן שישאיר בידי איראן את כל המתקנים. גורם מדיני על החורים בהסכם: "איראן תקבל התרעה של 24 ימים לפני בוא הפקחים - כמו לתת התרעה לפני פשיטה על מעבדת סמים"

  

אזרחי איראן חוגגים ניצחון ברחובות טהרן    (צילום: רויטרס)

אזרחי איראן חוגגים ניצחון ברחובות טהרן    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

  

אזרחים רבים נהרו אמש (יום ג') לרחובות טהרן לחגוג את מה שנתפש בעיניהם כניצחון גדול - הסכם על תוכנית הגרעין שיותיר בידי איראן חלק ניכר מיכולותיה ויסיר ממנה את הסנקציות שחנקו את כלכלתה. במרחק 1,500 קילומטרים משם, מזהירים בכירים בירושלים שההסכם ישמר את היכולות הגרעיניות באיראן, ומנגד יקשה מאוד על פיקוח יעיל. גורם מדיני בישראל אמר: "בהסכם יש אפשרות לאיראן לקבל התרעה של עד 24 ימים לפני ביקור הפקחים. זה דומה לכך שהמשטרה רוצה לעשות פשיטה על מעבדת סמים ונותנת התרעה של 24 ימים לארגון הפשע - זה לא יעלה על הדעת".

חגיגות ברחובות טהרן  (צילום: EPA) (צילום: EPA)
חגיגות ברחובות טהרן (צילום: EPA)
 

עם תמונת שר החוץ מוחמד זריף שהפך לגיבור החגיגות באיראן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
עם תמונת שר החוץ מוחמד זריף שהפך לגיבור החגיגות באיראן(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

איראן, הסביר אותו גורם, תקבל 700-500 מיליארד דולר ב-15 השנים הקרובות שיאפשרו לה לבצר את שלטון האייתוללות, "באופן ודאי ניתן לומר שהכסף יועבר לתמיכה בטרור ובמדינות חסות נוספות. איראן תוכל להשתמש בכסף בתוך איראן עצמה לאכיפת השלטון הבלתי מתפשר שלה. הכסף לא ישרת זכויות אדם או התפתחות כלכלית שתוביל לרווחה כלכלית אלא להיפך. זה לא יביא להחלפת השלטון אלא להפך. השלטון רק יוכל לבצר את עצמו". הוא הבהיר: "נילחם בהסכם הזה עד טיפת זיעתנו האחרונה. ההסכם הזה כמו שחששנו הוא הסכם רע, לא טוב למדינת ישראל ולאזור. הדחיפה הכלכלית שאיראן תקבל תשמש אותה בעיקר לביסוס יכולת אגרסיבית וטרור בזירה".

 

הגורם ציין כי ההסכם אולי יאט את הפעילות הגרעינית של איראן אך הוא מותיר בידיה את כל היכולות לממש את מבוקשה וחזונה שאותו לא זנחה. "אנו משוכנעים שאיראן לא זנחה את הכוונה האסטרטגית שלה להגיע לנשק גרעיני. לא צריכים ללכת אחורה בזמן לגבי מה איראן רוצה לעשות באזור. רק ביום שישי קראה להשמדתנו. צריך לקחת אותם ברצינות. מדובר בעם עם נחישות לייצר אחיזה באזור שלנו גם בטרור באופן הולך וגובר. עד היום הייתה מגבלה כלכלית לפעילות מחוץ לאיראן. אני לא מעריך שאיראן תזנח את החזון האסטרטגי שלה וגם להסכם הזה יש תוקף. מה יקרה בעוד 8 שנים? אין שום מחוייבות להמשך הדרך ומאחר שהחזון קיים אנו חושבים שעוד נפגוש איראן ששאיפותיה בתחום הגרעין עלולות להתממש".

 


 

"היחסים עם אובמה לא השפיעו". נתניהו מגיב    (צילום: לע"מ)

"היחסים עם אובמה לא השפיעו". נתניהו מגיב    (צילום: לע"מ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)


 

הדרישות שעליהן ויתרו המעצמות

הגורם הציג את נקודות המוצא של המעצמות שמהן נסוגו במהלך המשא ומתן:

אין הכרה בזכות של איראן להעשרה לאור הפרות העבר.

איראן לא זקוקה למתקן תת-קרקעי ומבוצר בפורדו.

מחקר ופיתוח: המעצמות אמרו לאיראן שאין לה צורך בצנטריפוגות מועשרות.

פיקוח הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית חייב להיות הדוק ומיידי.

ישראל קיבלה יותר מפעם אחת אמירות ברורות שמשך "זמן הפריצה" בין חומר בקיע ברמת העשרה נמוכה לחומר בקיע ברמת העשרה גבוהה שנדרש לפצצה ראשונה צריך להימדד בשנים.

ישראל ביקשה והובטח לה, גם על ידי סבא"א, שאיראן תצטרך להודות ולשים את כל המידע על תוכניתה לגרעין צבאי על השולחן. 

כור המים הכבדים באראק - המעצמות הבהירו חד-משמעית שאיראן לא זקוקה לכור מים כבדים עבור תוכנית גרעין אזרחית.

 

ההישגים האיראניים

מול נקודות המוצא הללו, הצביע אותו גורם על הישגיה של איראן בהסכם: 

הזכות להעשרה: היא קיבלה הכרה בינלאומית ב"מעגל הדלק הגרעיני" באדמתה שלא לצורכי אנרגיה אזרחית כי איראן לא זקוקה לחומר מועשר. היא יכולה להעשיר עד 300 ק"ג אורניום מועשר, כמות שאין לה שום צורך אזרחי.

איראן קיבלה הכרה בינלאומית בכל המתקנים שלה, כולל המתקן הממוגן בפורדו. היא לא נדרשה לא לפרק אתר, לא לאטום אתר ולא להפסיק פעילותו של אתר.

בהסכם נשארות 5,600 צנטריפוגות מעשירות בבונקרים בנתנז ועוד אלף יישארו מחוברות בבונקר העמוק וממוגן בפורדו. שליש מהצנטריפוגות האלה יכולות להעשיר רדיו-איזוטופים.

מחקר ופיתוח: איראן קיבלה הסכמה לבצע את המשך המחקר והפיתוח על כל דגמי הצנטריפוגות המתקדמות שדרשה. היא תוכל לתכנן צנטריפוגות שמהירות עד פי 25-20 ממה שיש לה כיום, דבר שישפיע על זמן הפריצה לנשק גרעיני, כאשר תחליט.

ההסכם משחרר את איראן מהחובה להתוודות על סוגיות העבר.

אין בהסכם התייחסות לפרויקט טילי הקרקע-קרקע האיראני.

 

הפיקוח בעייתי - כמו להודיע לפושע על פשיטה

אחת הנקודות הבעייתיות ביותר בהסכם עם איראן היא הפיקוח והגישה של הפקחים לאתרים הצבאיים שתהיה חלקית בלבד. "יש פתח לגרירת רגליים איראנית. זה לא כמו שחשבנו שהמעצמות או הסוכנות לאנרגיה אטומית יאמרו 'אני רוצה להגיע לשכונה איקס, לבניין איקס, בתאריך נתון שהוא יומיים שלושה מתאריך הבקשה'. בהסכם יש אפשרות לאיראן לקבל התרעה של עד 24 ימים לפני ביקור הפקחים. שערו בנפשכם שאיראן מארגנת פרויקט חשאי צבאי במרתף או בדירה. מרגע העברת המידע על-ידי המעצמות, לאיראן יש 24 ימים לנקות את האתר עד לבוא הפקחים. על האתרים המוכרים יהיו אמצעי פיקוח של סבא"א ומצלמות. אבל אם אתה רוצה לגנוב - אתה תעשה את זה באתר לא מוכר ואז יש לאיראן 24 ימי התרעה", הסביר הגורם הישראלי.  

 

איראן גם יכולה להמשיך לצבור ידע ויכולות באמצעות שיתוף פעולה אזרחי בתחום הגרעין. "המחסום בפני שיתופי פעולה בלתי מוגבלים - הוסר. איראן מוכרת בחזרתה לחיק הקהילה הבינלאומית ולקהילת העמים", סיכם הגורם. 

פורסם לראשונה 14/07/2015 23:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
חגיגות בטהרן
צילום: AFP
צילום: רויטרס
שר החוץ האיראני מוחמד זריף בוינה
צילום: רויטרס
מומלצים